Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 9 februarie 2012


9 februarie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

Inşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, dare de mită s.a. Trimitere in judecata. DNA – Pitesti

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BASARABĂ MIRCEA, administrator la S.C. CONSULT TURIST COMPANY S.R.L. Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– dare de mită în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
– determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod,cu intenţie, la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de fals intelectual în formă continuată,

PETRULIAN MIHAI DAN, fost asociat la S.C. CONSULT TURIST COMPANY S.R.L. Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,

DEACONEASA GHEORGHE, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– luare de mită în formă continuată,
– fals intelectual săvârşit în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals,

PĂDURARU CONSTANTIN, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, în prezent şeful Serviciului judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– favorizarea infractorului,
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 23 septembrie 2005 –31 ianuarie 2008, inculpaţii Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan şi Deaconeasa Gheorghe, în scopul de a dobândi în mod fraudulos terenuri cu vegetaţie forestieră situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea, au indus şi menţinut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vâlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991. Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective şi, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Inculpaţii Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907. Inculpatul Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris.
Pentru ca inculpatul Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect.
La data de 18 aprilie 2007, inculpatul Păduraru Constantin, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a dispus în mod nelegal şi fără a efectua verificări introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a acestui ultim document şi, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, la data de 4 ianuarie 2008, inculpatul Păduraru Constantin i-a trimis inculpatului Basarabă Mircea două înscrisuri cu caracter clasificat referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina inculpatului Păduraru Constantin în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.
Ca urmare a inducerii în eroare şi a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan au intrat în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier.
Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase, sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Basarabă Mircea şi Petrulian Mihai Dan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

***

Evaziune fiscală, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetari. DNA – Iasi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul STĂNESCU FERDINAND, administrator şi asociat unic la SC „ALMA-BEST BUSINESS” SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2010, inculpatul Stănescu Ferdinand, în calitate de administrator şi asociat unic la SC „ALMA-BEST BUSINESS” SRL, a evidenţiat în actele contabile ale firmei cheltuieli fictive efectuate în contul unor societăţi comerciale radiate, aflate temporar în inactivitate, care nu funcţionează la sediul social declarat sau care nu au fost implicate în tranzacţiile consemnate în acte.
În această modalitate, societatea administrată de inculpatul Stănescu Ferdinand s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale în sumă totală de 5.209.883,84 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Facem precizarea că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

***

Evaziune fiscală şi spălare de bani. Trimitere in judecata. DNA – Alba Iulia

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POENAR IOAN, administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate. De asemenea, au existat situaţii în care societăţile comerciale administrate de către Poenar Ioan au declarat la organele vamale o valoare inferioară a mărfurilor introduse în ţară cu consecinţa diminuării taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului. Pentru a evita verificările financiar contabile efectuate de autorităţile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societăţi comerciale implicate.
În această modalitate, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 20.622.309 lei (echivalentul a 5.495.619 euro) reprezentând impozit pe profit, TVA, accize şi taxe vamale.
De asemenea, în scopul de a disimula adevărata provenienţă, inculpatul a transferat în mod succesiv o parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală, respectiv suma de 7.273.301 lei, în diferite conturi bancare aparţinând firmelor implicate, de unde au fost ridicaţi în final de către inculpatul Poenar Ioan.

A.N.A.F. – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă cu suma totală de 32.428.734 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA împreună cu majorările aferente.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Poenar Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

***

Asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare de mită. Trimitere in judecata. DNA – Bucuresti

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MIHUŢ VIRGILîn stare de arest preventiv, subcomisar în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova – Şeful Secţiei a VI -a, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
– luare de mită în formă continuată (30 acte materiale),

HOTEA ALIN-IONICĂarestat în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni,
– dare de mită,
– complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată (22 de acte materiale) şi
– complicităţii la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (22 de acte materiale);

HOTEA ILEANA în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni,
– complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată (23 de acte materiale) şi
– complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (23 de acte materiale),

TRANDAFIR VASILICĂ, TICU GEORGIAN, STOICA AUREL, STOIAN FLORIN, PRIPITU TEODOR ALEXANDRU, MIHAI MARIAN şi CURT MARCELtoţi arestaţi în altă cauză, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;

RĂDUCANU DANarestat în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiunile de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august – decembrie 2011, inculpatul Mihuţ Virgil, în calitate de ofiţer de penitenciare şi şef de secţie în cadrul Penitenciarului Rahova, a pretins şi a primit cu titlu de mită bani şi bunuri în valoare totală de 5.400 lei de la mai mulţi deţinuţi. Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite fie pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, în sensul soluţionării favorabile a unor cereri formulate de deţinuţii respectivi, fie pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu (atitudine de tolerare a încălcării, de către deţinuţi, a unor interdicţii care li se aplică şi nesancţionarea unor abateri constatate). În demersul său, Mihuţ Virgil a fost ajutat de inculpaţii Hotea Alin – Ionică, deţinut în cadrul secţiei conduse de Mihuţ Virgil şi fosta soţie a deţinutului, Hotea Ileana. Pe lângă aceea că a remis ofiţerului de penitenciare suma de 200 lei cu titlu de mită pentru a-i asigura condiţii favorabile de detenţie, Hotea Alin Ionică a intermediat legăturile dintre ofiţer şi deţinuţii care dădeau sume de bani în scopul menţionat mai sus, transmiţându-le acestora solicitările ofiţerului şi indicându-le modalitatea în care să remită banii.
În principal, inculpata Hotea Ileana primea banii prin mandat poştal, îi transmitea mai departe către alte persoane, tot prin mandat, pentru ca, în final, să ajungă la Mihuţ Virgil prin intermediul lui Hotea Alin Ionică. În această modalitate, inculpaţii Trandafir Vasilică, Ticu Georgian, Stoica Aurel, Stoian Florin, Pripitu Teodor Alexandru, Mihai Marian, Curt Marcel şi Răducanu Dan au dat sume de bani cuprinse între 100 şi 400 de lei pentru a li se soluţiona favorabil diverse cereri referitoare la condiţiile de detenţie.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Mihuţ Virgil.

La data de 15 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Mihuţ Virgil pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior (comunicatul nr. 821/VIII/3 din data de 14 decembrie 2011). De asemenea, faţă de inculpata Hotea Ileana, procurorii au luată măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită.

La efectuarea unor activităţi din acest dosar, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

>> sursa: pna.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică