Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista de Drept Social nr. 1/2012


9 februarie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A aparut Revista de Drept Social – dreptul muncii și securității sociale nr. 1/2012.

Apărută în 2011, la fondată de Costel Gîlcă şi editată de Rosetti Internațional, Revista de Drept Social are 10 numere pe an, atât în format tipărit, cât și online, cuprinzând articole de doctrină și jurispridență, pe teme din sfera dreptul românesc, european și internațional al muncii.

Revista de Drept Social este o revistă de specialitate dedicată dreptului muncii şi dreptului securităţii sociale, dar în paginile căreia pot fi regăsite și articole, studii, comentarii, cazuri practice din zona sociologiei muncii, psihologiei muncii sau relaţiilor industriale şi din zona resurselor umane.

Numărul curent al revistei debutează cu editorialul avocatului Costel Gilca, dedicat aniversării la 27 ianuarie 2012 a 100 de ani de la adoptarea primului Cod al muncii românesc – Legea pentru organizarea meseriilor, creditului și asigurărilor muncitorești. Textul actului normativ a fost inclus ca anexă în revistă.

Capitolul de doctrină este deschis cu articolul care analizează bazele juridice ale contractului individual de muncă din perspectivă istorică, realizat de avocat Costel Gîlcă, parte a unui demers mai amplu început în ultimul număr al Revistei de Drept Social din 2011, care cuprinde un istoric al reglementării Codului muncii cu scopul descoperirii originilor contratului individual de muncă.

Un punct de interes este reprezentat de articolul doamnei Cecilia Jabre, judecător în cadrul Tribunalului București, referitor la orele lucrate de polițiști în zilele de sărbătoare legală.

Avocatul Răzvan Vasiliu deschide un subiect mult discutat în domeniul dreptului muncii, în condițiile modificărilor legislative care au avut loc în 2011, în speță aduse de Legea dialogului social. Acesta analizează problematica negocierii contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate.

Vă recomandăm, de asemenea, comentariul critic al avocatei Anca-Elena Burghelea la Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție  din 12 decembrie 2011 referitoare la recursul în interesul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Nu în ultimul rând, o notă aparte în acest număr al Revistei de Drept Social este dată de istoricul legislației muncii,  un extras din lucrarea „Evoluția regimului muncii industriale în România” din 1929 a lui V.D. Viespescu.

Nr. 1/2012 al Revistei de Drept Social conține și o parte consistentă de jurisprudență relevantă pentru domeniul dreptului muncii, vizând hotârâri ale:

Curții Constituţionale

  • Pensie. Pensionare la cerere. Pensionare pentru limită de vârstă. Executor judecătoresc. Derogare de la regimul de drept comun de pensionare. Respingere excepţie de neconstituţionalitate. Prevederile art. 22 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti. Respingerea excepţie de neconstituţionalitate (Curtea Constituţională, decizia nr. 1307 din 4 octombrie 2011, M. Of. nr. 12 din 6 ianuarie 2012);
  • Dispoziţiile art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Respingere excepţie de neconstituţionalitate (Curtea Constituţională, decizia nr. 1.377 din 18 octombrie 2011, M. Of. nr. 2 din 3 ianuarie 2012)

Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

  • Comunicatul din 16 ianuarie 2012 (Biroul de Informare şi Relaţii Publice);
  • Admiterea recursului în interesul legii. Stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul sarcinii multiple (Î.C.C.J. – Completul competent să judece recursul în interesul legii, decizia nr. 26 din 14 noiembrie 2011, M. Of. nr. 10 ianuarie 2012);
  • Încadrarea grad de handicap cu caracter permanent. Eliberare certificat. Cerere expertiză medicală (Î.C.C.J., secţia de contencios administrativ şi fiscal, decizia nr. 1003 din 18 februarie 2011)

Avocatul Costel Gîlcă este prezentat în numărul curent al revistei și cu un comentariu la o speță a Curții de Apel din București: „Concediere. Inaptitudine fizică. Lipsa preavizului din decizia de concediere. Nulitate (Curtea de Apel Bucureşti, secţia a VII‑a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 527r/01 februarie 2010)”.

Dacă doriți să publicați în Revista de Drept Social, puteți trimite manuscrisele (articolul, speţa comentată sau speţa fără comentariu) la adresa de e-mail: redactie@revistadreptsocial.ro sau pe adresa redacţiei: Bucureşti, str. Ion Brezoianu nr. 9, ap. 6, sector 5, cod postal: 050022

Manuscrisele acceptate vor fi publicate în termen de 48 h de la primire în varianta online şi în termen de 7 zile în varianta tipărită.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii