Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Directiva 2004/80/CE privind despagubirea victimelor infractionalitatii si aplicarea acesteia in Italia
15.02.2012 | JURIDICE.ro, Monica Adriana MARINESCU

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Citeam zilele trecute intr-un ziar ca, pentru prima data in Italia, prin sentinta Curtii de Apel din Torino, Statul italian a fost obligat sa plateasca victimei unui viol o despagubire de 50.000 de EUR, aplicandu-se astfel dispozitiile Directivei 2004/80/CE care priveste tocmai despagubirea victimelor infractionalitatii.

Plecand de la aceasta informatie, voi prezenta un scurt istoric al aplicarii Directivei 2004/80/CE in Italia.

Potrivit acestei norme unionale, toate statele Uniunii Europene erau obligate ca incepand cu data de 1 iulie 2005 sa adopte acele masuri care sa garanteze victimelor unor infractiuni caracterizate prin violenta deosebita un sistem de tutela si de dezdaunare a acestora in situatiile in care daunele nu pot fi obtinute de la faptuitori.

Italia nu a respectat aceste prevederi astfel incat in 29 noiembrie 2007 Curtea Europeana de Justitie (Sectia a V-a), in cauza Comisia Europeana vs Italia (C-112/07) a condamnat Italia afirmand ca “neadoptand  in termenul prevazut, dispozitii legale, regulamentare si administrative necesare in vederea respectarii Directivei Consiliului din 29 aprilie 2004, 2004/80/CE, privind despagubirea victimelor infractionalitatii, Republica Italiana nu si-a respectat obligatiile derivate din mai-sus numita directiva”.

E adevarat ca Directiva, formal, a fost “implementata” prin Decretul Legislativ 9 noiembrie 2007, n. 204, care nu intamplator a fost adoptat doar cu cateva zile inainte de pronuntarea hotararii Curtii Europene de Justitie, dar si acest act normativ prezinta numeroase lacune, astfel incat in Italia a continuat sa fie refuzat dreptul de a obtine despagubiri asa cum prevede legislatia europeana.

Din pacate pentru cetateanul italian sau unional, victima a unor infractiuni grave savarsite pe teritoriul Italiei, singura solutie a fost aceea de a se adresa instantelor de judecata italiene in speranta de a-si vedea recunoscut un drept care izvora din legislatia Uniunii Europene.

Solutia a venit 5 ani mai tarziu: Tribunalul din Torino pronunta o sentinta (declarata “istorica”), este vorba de Sentinta n. 3145/2010 din 6 mai 2010, si este prima sentinta italiana prin care se ia act de nerespectarea de catre statul italian a dispozitiilor Uniunii Europene in materia despagubirii victimelor infractionalitatii. In acest caz (este vorba de un caz de viol), statul italian s-a aparat spunand ca in realitate a respectat directiva prin adoptarea Decretului legislativ 204/2007. Judecatorul, insa, pe buna dreptate, a aratat ca statul italian, prin Decretul Legislativ 204/2007, a stipulat ca numai victimele terorismului, mafiei si crimei organizate in general urmau sa beneficieze de un sistem de despagubire compatibil cu cel al Uniunii Europene. Directiva, motiveaza judecatorul italian, nu permite statelor membre sa aleaga ce tipuri de infractiuni din seria celor descrise de norma Uniunii Europene vor beneficia de sistemul de despagubire, ci statul este obligat sa aplice aceleasi criterii tuturor infractiunilor descrise.

In concluzie, judecatorul italian a decis ca statul italian este obligat sa dezdauneze victima, in echitate, tocmai pentru ca nu a respectat directiva Uniunii Europene.

Ceea ce trebuie sa fie clar este ca, in Italia, inca nu exista un fond de dezdaunare a victimelor si nici un sistem care sa acopere toate infractiunile prevazute de directiva. Singura solutie este sa obtii despagubiri in instanta, iar aceste despagubiri sunt platite tocmai pentru ca statul italian continua sa nu aplice legislatia Uniunii Europene.

Monica Adriana MARINESCU
avocat, Roma, Italia

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti