Regulamentul de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei
15 februarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 113 din data de 14 februarie 2012 a fost publicat Ordinul Consiliului Concurentei nr. 101/2012 privind punerea in aplicare a Regulamentului de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei, ca autoritate administrativa autonoma in domeniul concurentei, cu personalitate juridica, urmareste protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.
In cadrul Consiliului Concurentei, este organizat si functioneaza ca structura fara personalitate juridica Consiliul de supraveghere din domeniul feroviar.
Consiliul Concurentei realizeaza punerea in aplicare a prevederilor:
– Legii concurentei nr. 21/1996, republicata,
– Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale;
– OUG nr. 117/2006 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat;
– OUG nr. 21/2011 privind unele masuri pentru organizarea si functionarea Consiliului de supraveghere.
Organele de conducere din cadrul Consiliului Concurentei sunt: presedintele, secretarul general, directorii, sefii de serviciu.
Organele de decizie la nivelul Consiliului Concurentei sunt: Plenul, comisiile si presedintele.
Consiliul Concurentei isi desfasoara activitatea, delibereaza si ia decizii in plen si in comisii.
In vederea exercitarii atributiilor sale, Consiliul Concurentei dispune de aparatul propriu, alcatuit din directii, servicii si compartimente.
La Consiliul Concurentei sunt incadrate urmatoarele categorii de personal: functionari publici pe functii publice specifice si functii publice generale, manageri publici si personal contractual. Functia publica de specialitate este cea de inspector de concurenta.
Regulamentul cuprinde ample reglementari referitoare la:
– atributiile plenului si ale membrilor acestuia, ale comisiilor si ale presedintelui Consiliului Concurentei;
– atributiile directiilor, serviciilor, compartimentelor si ale Secretariatului Consiliului feroviar;
– proceduri de functionare: procedura de examinare preliminara, procedura de solutionare a sesizarilor privind faptele de concurenta neloiala, efectuarea investigatiilor, solicitarea de informatii si luarea de declaratii, exercitarea puterilor de inspectie, audierea, deciziile adoptate de Consiliul Concurentei, lucrarile Consiliului Concurentei in plen si in comisii, registrele Consiliului Concurentei.