Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Detinutii ajuta la deszapezire
15.02.2012 | JURIDICE.ro, Veronica STANCOVICI

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Peste 900 de persoane private de libertate, care execută pedeapsa în regim deschis şi semideschis au ajutat la activităţi de deszăpezire. Încă de la începutul lunii februarie 2012, când zăpada a făcut impracticabile o parte dintre drumurile din ţară, persoanele private de libertate s-au implicat, în mod voluntar, în activităţile de deszăpezire.

Cei care au participat, în mod direct la astfel de acţiuni, s-au arătat impresionaţi de tragedia oamenilor: „Şi noi suntem oameni şi este normal să ajutăm cum putem în asemenea situaţii”, „Chiar dacă este frig, consider că este uman, ceea ce facem”, „Cu siguranţă, dacă eu m-aş afla acum blocat, într-o maşină, aş fi foarte fericit să văd că cineva încearcă să mă ajute. De aceea ajut din tot sufletul!”

Persoanele private de libertate au ajutat la deblocarea a sute de maşini şi persoane blocate în trafic, au curăţat trotuare şi străzi principale de circulaţie din diferite zone ale ţării sau au degajat căile de acces în spitale, şcoli, grădiniţe, cămine de bătrâni, instanţe de judecată sau alte instituţii. Nu au fost neglijate nici adăposturile pentru animale (adăpostul de la Glina) sau stadioanele din Capitală.

Astfel, penitenciarele: Bucureşti Jilava, Timişoara, Focşani, Oradea, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Tulcea, Brăila, PMT Craiova, Botoşani, Vaslui, Târgu Jiu, Slobozia, Drobeta Turnu-Severin, centrele de reeducare Găeşti şi Târgu Ocna şi nu numai, au reuşit să contribuie, alături de autorităţile locale şi judeţene, la gestionarea situaţiilor în aceste zile în care s-au înregistrat fenomene meteorologice extreme.

Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen are ca scop dezvoltarea spiritului civic şi a sentimentului de apartenenţă la societatea civilă, formarea unei atitudini pozitive faţă de muncă şi creşterea stimei de sine.

În continuare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi arată disponibilitatea, de a ajuta, în aceste momente, autorităţile publice locale, prin punerea la dispoziţie, în regim de voluntariat, de forţă de muncă specială (persoane private de libertate, care execută pedeapsa în regim deschis şi semideschis). Cu ajutorul acestora s-ar putea interveni, şi în zilele următoare, la degajarea căilor de comunicaţii, deblocarea căilor de acces în instituţii publice (instanţe de judecată, spitale, şcoli etc.) şi a altor spaţii afectate de ninsori.

Astfel de activităţi se desfăşoară cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului justiţiei nr. 420/C/22 februarie 2011, privind condiţiile în care persoanele condamnate pot presta muncă pe bază de voluntariat, a normelor legale în vigoare şi dispunerea măsurilor de siguranţă specifice.

Veronica STANCOVICI
Biroul relaţii publice şi mass-media
Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti