Accesul publicului la informatiile despre mediu. CJUE, C-204/09
15 februarie 2012 | JURIDICE.roIn hotararea pronuntata in cauza C-204/09 Flachglas Torgau GmbH/Germania, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a analizat posibilitatea restrangerii accesului publicului la informatiile despre mediu in situatia in care acestea intra sub incidenta unei proceduri legislative, potrivit unui comunicat al CJUE.
Cauza vizeaza obtinerea de informatii din partea Flachglas Torgau GmbH (intreprindere germana producatoare de sticla) cu privire la conditiile in care Umweltbundesamt (Agentia Federala pentru Mediu) – autoritatea responsabila cu aceasta comercializare in Germania – a adoptat anumite decizii in perioada 2005-2007.
Potrivit Curtii, statele membre pot prevedea posibilitatea ca ministerele sa refuze accesul publicului la informatiile despre mediu in masura in care participa la procedura legislativa. Acest motiv are ca ratiune posibilitate statelor membre de a stabili norme apte sa asigure buna desfasurare a procedurii de adoptare a legilor. Cu toate acestea, odata ce procedura legislativa a fost finalizata (prin promulgarea legii), ministerul care a participat la aceasta nu mai poate invoca aceasta exceptie.
Deasemenea, Curtea aminteste ca statele membre pot prevedea respingerea unei cereri de informatii despre mediu in cazul in care dezvaluirea lor ar aduce atingere confidentialitatii procedurilor desfasurate de autoritatile publice, in masura in care aceasta confidentialitate este „prevazuta de legislatie”. In acest context, statele membre vor trebui sa stabileasca in mod clar continutul notiunii „proceduri” desfasurate de autoritatile publice, care face trimitere la etapele finale ale proceselor decizionale ale autoritatilor publice.
Sediul materiei in aceasta cauza il reprezinta Directiva 2003/4, care transpune Conventia de la Aarhus ce garanteaza un drept de acces la informatiile despre mediu, detinute de autoritatile publice, in favoarea cetatenilor si a intreprinderilor, fara nicio obligatie din partea acestora de a declara un interes.
> C-204/09
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |