Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Accesul publicului la informatiile despre mediu. CJUE, C-204/09
15.02.2012 | JURIDICE.ro

In hotararea pronuntata in cauza C-204/09 Flachglas Torgau GmbH/Germania, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a analizat posibilitatea restrangerii accesului publicului la informatiile despre mediu in situatia in care acestea intra sub incidenta unei proceduri legislative, potrivit unui comunicat al CJUE.

Cauza vizeaza obtinerea de informatii din partea Flachglas Torgau GmbH (intreprindere germana producatoare de sticla) cu privire la conditiile in care Umweltbundesamt (Agentia Federala pentru Mediu) – autoritatea responsabila cu aceasta comercializare in Germania – a adoptat anumite decizii in perioada 2005-2007.

Potrivit Curtii, statele membre pot prevedea posibilitatea ca ministerele sa refuze accesul publicului la informatiile despre mediu in masura in care participa la procedura legislativa. Acest motiv are ca ratiune posibilitate statelor membre de a stabili norme apte sa asigure buna desfasurare a procedurii de adoptare a legilor. Cu toate acestea, odata ce procedura legislativa a fost finalizata (prin promulgarea legii), ministerul care a participat la aceasta nu mai poate invoca aceasta exceptie.

Deasemenea, Curtea aminteste ca statele membre pot prevedea respingerea unei cereri de informatii despre mediu in cazul in care dezvaluirea lor ar aduce atingere confidentialitatii procedurilor desfasurate de autoritatile publice, in masura in care aceasta confidentialitate este „prevazuta de legislatie”. In acest context,  statele membre vor trebui sa stabileasca in mod clar continutul notiunii „proceduri” desfasurate de autoritatile publice, care face trimitere la etapele finale ale proceselor decizionale ale autoritatilor publice.

Sediul materiei in aceasta cauza il reprezinta Directiva 2003/4, care transpune Conventia de la Aarhus ce garanteaza un drept de acces la informatiile despre mediu, detinute de autoritatile publice, in favoarea cetatenilor si a intreprinderilor, fara nicio obligatie din partea acestora de a declara un interes.

> C-204/09


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.