Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Proceduri de infringement deschise/inchise de Comisia Europeana in materia achizitiilor publice
17.02.2012 | JURIDICE.ro, Iulia VASS

Secţiuni: Achiziții publice, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unor comunicate de presa publicate la data de 27 octombrie 2011 si 24 noiembrie 2011, Comisia Europeana a actionat pentru a se asigura ca normele UE privind achizitiile publice – cheltuirea banilor publici de catre autoritatile publice – sunt respectate in Grecia, Malta si Cehia.

Grecia – aplicarea cu titlu de exceptie a procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare

Comisia Europeana a solicitat Greciei sa asigure respectarea intrutotul a normelor U.E. in materia achizitiilor publice in ceea ce priveste exceptiile din legislatia greaca referitoare la atribuirea contractelor de lucrari publice. Comisia este ingrijorata ca aceste exceptii permit autoritatilor elene sa atribuie contracte de lucrari publice precum cele de constructie de drumuri, poduri si alte elemente de infrastructura, in mod direct, fara o procedura transparenta si concurentiala. In prezent, autoritatile grecesti pot declara aceste proiecte ca avand “o natura speciala”, fara nicio alta justificare. Solicitarea Comisiei adresata Greciei a imbracat forma unui aviz motivat. Daca Grecia nu notifica masurile luate pentru a asigura respectarea legislatiei europene intr-un interval de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Legea elena referitoare la lucrari publice permite utilizarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare in ceea ce priveste lucrarile de “natura speciala”, declarate ca atare de catre autoritatile contractante, ca urmare a opiniei Consiliului Tehnic. Comisia considera ca aceasta procedura echivaleaza practic cu o  atribuire directa, fara a fi organizata, asadar, in prealabil vreo procedura de atribuire transparenta si concurentiala.

Directiva europeana relevanta in materia achizitiilor publice (2004/18/EC) stabileste conditii si situatii stricte pentru exceptiile de la principiul transparentei si procedurilor concurentiale, de exemplu, in situatii urgente si neprevazute, precum dezastrele naturale. Avand in vedere sfera larga a prevederilor cuprinse in legea elena, acestea permit utilizarea procedurii exceptionale in mult mai multe cazuri decat cele prevazute de normele U.E..

Autoritatile din Grecia au recunoscut lipsa de conformitate a dispozitiilor legale nationale relevante cu legislatia U.E. in materia achizitiilor publice.

Cu toate acestea, prevederea in discutie nu a fost inca modificata, existand in continuare riscul ca anumite contracte sa fie atribuite in temeiul acestei legi, fara o procedura concurentiala. Astfel, Comisia a decis sa demareze cea de-a doua etapa a procedurii de infringement prin emiterea unui aviz motivat.

Malta – transpunerea in mod corect si complet a Directivei privind Remediile

Comisia Europeana a solicitat Maltei sa modifice legislatia achizitiilor publice, in special procedurile nationale de control al deciziilor de atribuire a contractelor publice. Comisia e preocupata in mod particular de faptul ca aceste norme nu sunt in concordanta cu Directiva privind Remediile (2007/66/EC), care stabileste standardele U.E. pentru asigurarea unor mijloace rapide si eficiente de rectificare in cazul in care ofertantii considera ca anumite contracte au fost atribuite in mod incorect. Daca aceasta Directiva nu este implementata in mod corespunzator si cu promptitudine, exista riscul ca ofertantii sa nu poata contesta in mod eficient atribuirea nelegala a contractelor. Solicitarea Comisiei adresata Maltei ia forma unui aviz motivat, cea de-a doua etapa a procedurii de infringement. In masura in care Malta nu notifica masurile luate pentru a asigura respectarea normelor U.E. privind achizitiile publice in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Malta nu a transmis un raspuns la avizul formulat de Comisie.

Comisia considera ca legea malteza, care a fost modificata de catre Guvernul maltez ca o masura de transpunere a Directivei privind Remediile, nu implementeaza corect si complet legislatia U.E. aplicabila procedurilor de control pentru sectorul de utilitati (apa, energie, transport si posta). In ceea ce priveste celelalte sectoare, nu au fost transpuse in mod complet si corect procedurile referitoare la lipsa de efect a contractelor, sanctiunile si termenele limita.  

Grecia – facilitarea accesului la contractele de achizitie publica pentru servicii de software

Comisia Europeana a solicitat Greciei sa asigure respectarea in totalitate a normelor europene privind achizitiile publice la achizitionarea unui sistem informatic pentru Fundatia Securitatii Sociale (IKA). In situatia incalcarii acestor norme, exista riscul ca banii publici sa fie risipiti.

In anul 2009, Fundatia Securitatii Sociale din Grecia (IKA) a organizat o procedura de licitatie deschisa in scopul achizitionarii de servicii pentru operarea unui sistem informatic. Contractul a fost evaluat la aproximativ 7.5 milioane euro. Anuntul de participare prevedea obligatia ofertantilor de a prezenta referinte pentru contracte similare contractului ce urma a fi atribuit, implementate cu succes in Grecia. Potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, autoritatilor contractante nu le este permis sa impuna conditii ce pot crea o discriminare directa sau indirecta (spre exemplu preferinta pentru o anumita tara) a potentialilor ofertanti care isi desfasoara activitatea sau sunt stabiliti in alte State Membre.

Anuntul de participare prevedea totodata faptul ca ofertantii nu puteau invoca experienta similara a potentialilor subcontractanti pentru a demonstra indeplinirea criteriilor de calificare. Cu toate acestea, normele europene relevante (Directiva 2004/18/EC) prevad in mod clar aceasta posibilitate.

Din cauza acestor restrictii, mai multe companii de servicii IT din alte State Membre au fost excluse in mod nelegal de la participarea la procedura de atribuire respectiva. In consecinta, contribuabililor greci li s-a refuzat oportunitatea de a-si valorifica mai bine banii prin atribuirea contractelor de servicii unor companii pregatite sa ofere servicii mai rentabile. Solicitarea Comisiei adresata Greciei a imbracat forma unui aviz motivat. Daca Grecia nu notifica masurile luate pentru a asigura respectarea legislatiei europene intr-un interval de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Cehia – achizitionarea unor aeronave de transport militar

Comisia Europeana a inchis cazul referitor la incalcarea de catre Republica Ceha a normelor europene privind achizitiile publice prin achizitionarea in 2009 a patru aeronave de transport militar. Autoritatile cehe au atribuit in mod direct contractul de achizitie publica, fara organizarea unei proceduri de atribuire. Dupa deschiderea procedurii de infrigement, in 2010, Comisia a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la Republica Ceha.

Comisia Europeana a inchis investigatiile dupa ce Republica Ceha a asigurat ca, pe viitor, autoritatile contractante vor deroga de la aplicarea procedurilor de achizitii publice pentru achizitiile militare (Articolul 346 TFUE) doar in situatii exceptionale, respectiv atunci cand este necesar a se proteja interesele de securitate nationala. Mai mult decat atat, Republica Ceha recunoaste faptul ca Statele Membre care utilizeaza aceasta derogare sunt obligate ca, la cererea Comisiei sau a altor autoritati competente, sa demonstreze ca masura este necesara pentru protectia intereselor lor de securitate nationala.

Aceasta clarificare a fost introdusa in transpunerea noii Directive 2009/81/CE privind achizitiile publice in domeniul apararii si securitatii si aliniaza legislatia ceha la punctul de vedere al Comisiei. Mai mult, desi Comisia considera in continuare ca achizitionarea de aeronave militare in 2009 ar fi trebuit sa faca obiectul unei proceduri de atribuire, contractul public de furnizare in discutie a fost executat in totalitate. In consecinta, sesizarea Curtii Europeana de Justitie ar fi lipsita de efecte si nu ar reusi sa protejeze interesele Uniunii Europene. Important este ca, pe viitor, toate contractele sa fie incheiate cu respectarea normelor europene corespunzatoare.

Despre achizitii publice

Achizitiile publice vizeaza modul in care autoritatile contractante cheltuiesc banii publici. Domeniul acopera achizitiile de orice fel, de la cafea la sisteme pentru computer, uzine de apa reziduala, constructia de nave sau servicii de consultanta. Totalitatea achizitiilor publice realizate in cadrul UE este estimata la aproximativ 17% din PIB-ul Uniunii. Procedurile de atribuire deschise si transparente, obligatorii potrivit reglementarilor UE in materia achizitiilor publice, presupun un nivel concurential ridicat, o protectie mai eficienta impotriva coruptiei, precum si servicii mai bune si mai eficiente pentru contribuabili.

Despre procedurile de “infringement”

In temeiul articolului 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia Europeana are competenta de a actiona in justitie – procedura de “infringement” -impotriva unui Stat Membru care nu isi respecta obligatiile ce ii revin in conformitate cu normele UE. Aceasta procedura cuprinde trei etape. Prima etapa consta in faptul ca Statul Membru primeste o notificare formala si are la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. In cazul in care Statele Membre nu respecta in integralitate legislatia UE, Comisia poate trimite un aviz motivat. Din nou, Statul Membru are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie din Luxemburg. Comisia are dreptul de a solicita, de asemenea, aplicarea unei amenzi statului respectiv in ipoteza in care acesta nu se conformeaza deciziei Curtii.

Iulia VASS
avocat, VASS Lawyers

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti