Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
2 comentarii

CEDO si Romania in 2011
20.02.2012 | JURIDICE.ro, Razvan HOPU

Secţiuni: CEDO, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat publicitatii Raportul Anual pentru anul 2011. De asemenea, pe site-ul Curtii www.echr.coe.int sunt publicate datele statistice privind incalcarile drepturilor prevazute in Conventie si in protocoalele sale, astfel cum acestea au fost constatate pentru fiecare stat in parte. Potrivit Raportului, la 31 ianuarie 2011, pe rolul Curtii se aflau 151.600 de cereri. Romania se plaseaza pe locul patru in randul statelor impotriva carora au fost formulate cele mai multe cereri, cu un numar de 12.300 de cereri (8,1%). Pe primele trei locuri se afla: Rusia (40,250 cereri – 26,6%); Turcia (15,950 cereri – 10,5%); Italia (13.750 cereri – 9,1%).

Dupa numarul de cereri inregistrate in 2011 raportat la numarul de locuitori, Romania se afla pe locul 7, cu un indice de 2,43 cereri la 10.000 locuitori.

In privinta Romaniei CEDO a pronuntat 68 de hotarari, dintr-un total de 1157 de hotarari pronuntate in 2011.  Cele mai multe hotarari au fost pronuntate in cauze privind Turcia (174), Rusia (133), Ucraina (105), Grecia (73), Polonia (71).

Incalcarile constatate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in hotararile pronuntate impotriva Romanie sunt urmtoarele:

a) Articolul 2 din Conventie

Dreptul la viata – 3 incalcari

Lipsa unei anchete eficace – 8 incalcari

b) Articolul 3 din Conventie

Tratamente inumane ori degradante – 20 incalcari

Lipsa unei anchete eficace – 6 incalcari

c) Articolul 5 din Conventie

Dreptul la libertate si siguranta – 2 incalcari

d) Articolul 6 din Conventie

Dreptul la un proces echitabil – 9 incalcari

Durata procedurilor – 10 incalcari

Neexecutarea hotararilor – 6 incalcari

e) Articolul 8 din Conventie

Dreptul la respectul vieții private și de familie – 8 incalcari

f) Articolul 10 din Conventie

Libertatea de exprimare – 1 incalcare

g) Articolul 11 din Conventie

Libertatea de intrunire si asociere – 1 incalcare

h) Articolul 13 din Conventie

Dreptul la un recurs efectiv – 4 incalcari

l)  Art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie

Protectia proprietatii – 10 incalcari

Analiza situatiei privind Romania trebuie sa fie plasata intr-un context mai amplu, tinand cont si de hotararea-pilot pronuntata in 2010. Prin Hotararea din 12 octombrie 2010 in Cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romania, CEDO a decis ca “Avand in vedere numarul foarte mare de cereri indreptate impotriva Romaniei, referitoare la acelasi tip de contencios, Curtea hotaraste sa suspende pentru o perioada de 18 luni, incepand de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari, analiza tuturor cererilor rezultate din aceeasi problematica generala, in asteptarea adoptarii de catre autoritateile romane a unor masuri capabile sa ofere un remediu adecvat tuturor persoanelor afectate de legile de reparatie.

Razvan HOPU
Avocat, MUSAT SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti