Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Incalcarea principiului contradictorialitatii şi a dreptului la aparare
20.02.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 491 din 25 ianuarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unui contract) că principiul contradictorialităţi, reglementat de art. 129 alin. (4) C. proc. civ., este un principiu de bază al dreptului civil, potrivit căruia judecătorul este în drept să le ceară părţilor, ca în susţinerea pretenţiilor şi apărărilor lor, să prezinte explicaţii, oral sau în scris, precum şi să pună în dezbaterea lor orice împrejurări de fapt ori de drept. În speţă, prima instanţă a încălcat acest principiu, întrucât nu a pus în discuţia părţilor calificarea cererii de chemare în judecată, în raport cu susţinerile pârâtului arătate prin întâmpinare, respectiv dacă este vorba de o acţiune în nulitate relativă sau în nulitate absolută şi a soluţionat-o ca fiind vorba de o cerere lovită de nulitate relativă, aplicând sancţiunea prescripţiei dreptului material la acţiune. De asemenea, în speţă, a fost încălcat şi dreptul la apărare al reclamantei atât timp cât calificarea cererii ei de chemare în judecată, ca fiind vorba de acţiune în nulitate relativă şi nu de una în nulitate absolută, nu a fost pusă în discuţie, pentru a i se da posibilitatea acesteia să-şi facă apărările necesare cu privire la acest aspect.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti