Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Lansare de carte: Drept comercial. Intreprinderea in reglementarea noului Cod civil | Gheorghe PIPEREA
21.02.2012 | JURIDICE.ro, Alina MATEI, Diana STOICA

Secţiuni: Content, Drept civil, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Sambata, 18 februarie 2012, a avut loc lansarea cartii „Drept comercial. Intreprinderea in reglementarea NCC„, autor prof. univ. dr. Gheorghe Piperea (Editura C. H. Beck), la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Evenimentul a avut loc in pauza conferintei Reglementari fundamentale in noul Cod civil si noul Cod de procedura civila.

Este de parere ca cititorii o sa se orienteze spre primul capitol al cartii – Drept civil comercial. “Nu e un nonsens juridic, ci este ceea ce am extras eu ca si concluzie din forma noua a Codului civil . Dreptul civil reglementeaza doar obligatiile.” Arata ca, raportat la volumul Codului civil, acesta va fi in realitate un Cod comercial si ca peste 90% din raporturile juridice pe care le va crea acest Cod civil, se vor crea intre profesonisti, business to business, sau intre profesionisti si consumatori doar restul urmand sa fie raporturi juridice doar intre simpli particulari. Texte din legi comerciale au fost introduse in noul Cod civil. Spre exemplu, obligatia de a plati dobanzi legale este acum aplicabila nu numai in raporturile juridice intre profesionisti ci si in relatiile dintre simpli particulari. In ceea ce priveste fideiusiunea, aceasta este, practic, in comercial, ca si solidaritatea in civil, ea se prezuma. Prezumtia de solidaritate s-a extins la particulari.

Prof. Piperea arata ca dreptul civil va fi contaminat de dreptul comercial. Urmatoarele capitole ale cartii se centreaza pe noile criterii fundamentale de determinare a calitatii profesionistului. „Mai intai, calitatea de profesionist in sine. Am vorbit de profesionistul in general si profesionistul persoana fizica, cat si despre persoana juridica dar si despre intreprinderea sa, aceste doua noi concepte fiind pilonii noului drept comercial.” In loc de comerciant, Codul foloseste notiunea de profesionist. “Notiunea de profesionist e genul pentru specia comerciant. Profesionisti suntem si noi, avocatii, spre exemplu, nu numai comerciantii. Intreprinderea nu mai e reglementata ca un complex de acte juridice sau de fapte materiale, ci ca o afacere, activitate sistematica.”

Alina MATEI
Senior editor JURIDICE.ro

Diana STOICA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti