Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologia de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior


21 februarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 122 din data de 20 februarie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3271/2012 privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior – examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie.

Actul normativ stabileste metodologia de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior (examenul de absolvire, examenul de licenta, examenul de diploma, examenul de selectie si examenul de disertatie), care se completeaza cu metodologiile proprii aprobate de senatele universitare.

Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de catre institutii de invatamant superior acreditate in conditiile legii. Institutiile de invatamant superior acreditate, aflate in perioada de monitorizare speciala, au dreptul sa organizeze examene de finalizare a studiilor numai pentru absolventii proprii ai specializarilor acreditate si ai specializarilor autorizate sa functioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenta in care institutia organizatoare are si programe de studii/specializari acreditate.

Finalizarea studiilor pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii invatamantului se incheie:
– cu examen de licenta sau cu examen de diploma, pentru studiile in invatamantul universitar de lunga durata, dupa caz;
– cu examen de absolvire, pentru studiile in invatamantul universitar de scurta durata.

Pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare:
– ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenta se incheie cu examen de licenta sau cu examen de diploma pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti;
– ciclul II de studii universitare: studiile universitare de masterat se incheie cu examen de disertatie.

Examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din cate doua probe:
– proba 1: evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate;
– proba 2: prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire/proiectului de absolvire/lucrarii de licenta/proiectului de diploma.

Pentru absolventii de invatamant superior particular care se incadreaza in prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine examenul de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior de stat acreditate, precum si pentru absolventii care provin de la programe de studii care au intrat in lichidare/lichidate se organizeaza examen de selectie, anterior sustinerii examenelor de finalizare a studiilor.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro