Metodologia de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior
21 februarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 122 din data de 20 februarie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3271/2012 privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior – examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie.
Actul normativ stabileste metodologia de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior (examenul de absolvire, examenul de licenta, examenul de diploma, examenul de selectie si examenul de disertatie), care se completeaza cu metodologiile proprii aprobate de senatele universitare.
Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de catre institutii de invatamant superior acreditate in conditiile legii. Institutiile de invatamant superior acreditate, aflate in perioada de monitorizare speciala, au dreptul sa organizeze examene de finalizare a studiilor numai pentru absolventii proprii ai specializarilor acreditate si ai specializarilor autorizate sa functioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenta in care institutia organizatoare are si programe de studii/specializari acreditate.
Finalizarea studiilor pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii invatamantului se incheie:
– cu examen de licenta sau cu examen de diploma, pentru studiile in invatamantul universitar de lunga durata, dupa caz;
– cu examen de absolvire, pentru studiile in invatamantul universitar de scurta durata.
Pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare:
– ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenta se incheie cu examen de licenta sau cu examen de diploma pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti;
– ciclul II de studii universitare: studiile universitare de masterat se incheie cu examen de disertatie.
Examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din cate doua probe:
– proba 1: evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate;
– proba 2: prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire/proiectului de absolvire/lucrarii de licenta/proiectului de diploma.
Pentru absolventii de invatamant superior particular care se incadreaza in prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine examenul de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior de stat acreditate, precum si pentru absolventii care provin de la programe de studii care au intrat in lichidare/lichidate se organizeaza examen de selectie, anterior sustinerii examenelor de finalizare a studiilor.