Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Flux informații

INFO-PICCJ, 20 februarie 2012

20 februarie 2012 | JURIDICE.ro

Vatamare corporala din culpa. Preluare cauza. PT Maramures

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a dispus, la data de 20.02.2012, preluarea cauzei având ca obiect ,,explozia de la Sighetu Marmaţiei”. Cauza a fost înregistrată iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei. În cauză urmează a se efectua urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi infracţiuni prevăzute de legea securităţii şi sănătăţii în muncă.

Doamna Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a desemnat pe procurorul şef serviciu criminalistic, Marius Foitoş din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să coordoneze cercetările şi să ofere suport de specialitate procurorilor din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

La faţa locului, cercetările sunt în derulare şi astăzi, 20.02.2012, fiind efectuate de către echipe mixte de specialitate coordonate de procurori. Au fost solicitaţi şi s-au prezentat la faţa locului, fiind cooptaţi în echipa de cercetare, inspectori de la Inspecţia Muncii Maramureş şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani. De asemenea, cercetarea exterioară a locului evenimentului s-a efectuat în data de 19.02.2012, între orele 10.00 – 23.00.

Precizăm că, primele cercetări au relevat faptul că, în noaptea de 18/19.02.2012, în jurul orelor 0100, a avut loc o explozie într-un club situat pe stradă centrală din municipiul Sighetu Marmaţiei. Datele preliminare ale cauzei au relevat faptul că explozia s-a declanşat în grupul sanitar al localului, unde se aflau şapte tinere care au utilizat foc deschis (brichetă), pentru aprinderea unor ţigări.

La scurt timp, la faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din lucrători de la I.P.J. Maramureş şi Poliţia municipiului Sighetu Marmaţiei, I.S.U. Maramureş şi reprezentanţi ai SC „B. G.” SRL, firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei. Cele şapte persoane vătămate au suferit arsuri corporale, fiind transportate la unităţile sanitare din judeţul Maramureş, iar ulterior, cu aeronavă militară, la unităţi spitaliceşti din capitală.

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a făcut verificări în alte spaţii din acelaşi imobil, pentru detectarea scurgerilor şi infiltraţiilor de gaz.

În cursul zilei de 19.02.2012, în jurul orelor 1000, echipa de cercetare a intrat într-un spaţiu (fost cabinet notarial) aparţinând unui notar public, împreună cu acesta. Reprezentanţii SC „B. G.” SRL erau dotaţi cu detector de gaz. Iniţial nu a fost detectată prezenţa gazului în spaţiul respectiv, dar când aparatul a indicat prezenţa unei acumulări de gaze în încăpere, instantaneu s-a produs o nouă explozie, soldată cu vătămări corporale (arsuri şi traumatisme) a  14 persoane care s-au aflat în interiorul spaţiului verificat. Persoanele au fost transportate la unităţi sanitare din judeţ – Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenţă medicală, la spitale de profil din Bucureşti.

În urma celor două explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proporţie de 75%. După cea de-a doua explozie pe cele două străzi, gazele au fost închise, iar echipe din cadrul SC „B. G.” SRL şi „E. ON GAZ” au continuat verificările cu detectoare de gaz pentru a se identifica posibile scurgeri de gaz din reţea.  Cercetările efectuate la faţa locului au relevat că la intersecţia celor două străzi, concentraţia de gaz era foarte ridicată. Decopertându-se conducta de gaz din zonă s-a constatat o fisură la îmbinarea în ,, T ,, a conductelor. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării.

Până în acest moment al cercetărilor, au fost ridicate documente de la  SC „B G” SRL, au fost identificate şi sunt audiate persoane prezente în localul public, cele care  cunosc aspecte legate de eveniment, angajaţi ai societăţii care au executat lucrarea.

Cercetările continuă, în cauză urmând a fi dispuse expertize de specialitate şi administrate toate probele în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

Pe parcursul cercetărilor, vom informa constant opinia publică.

***

Omor deosebit de grav, viol, tâlhărie şi violare de domiciliu. Arestare. PT Giurgiu

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au dispus, la data de 19.02.2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Marin Ilie-Daniel sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor deosebit de grav, viol, tâlhărie şi violare de domiciliu.

În cursul zilei de astăzi, 20.02.2012, inculpatul va fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 17.02.2012, inculpatul a pătruns prin efracţie în locuinţa victimei G.D. pe care a violat-o şi ulterior i-a suprimat viaţa.

Totodată, inculpatul a sustras din locuinţa victimei o serie de bunuri. În urma efectuării autopsiei a rezultat că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute determinată de o asfixie mecanică produsă prin comprimare cu corpuri dure.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Ucidere din culpa. Cercetari. PJ Slatina

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 11.02.2012, orele 1620 a fost adusă cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă Slatina victima M.M., care la momentul internării, a fost diagnosticat cu „stare de ebrietate, agitaţie psihomotorie” şi care, ulterior, în jurul orelor 0025, a decedat.

Conform certificatului medical constatator al decesului, cauza directă care a provocat decesul victimei a fost „insuficienţa cardio-respiratorie acută declanşată de o pneumonie acută interstiţială”.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

***

Contrabandă. Trimitere in judecata. PJ Radauti

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătorie Rădăuţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor POLEUCĂ GHEORGHE – GABRIEL (în stare de arest preventiv) şi SCHIPOR CONSTANTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 27.07.2011, în jurul orelor 1000, pe raza localităţii Milişăuţi, un echipaj de poliţie a oprit pentru un control de rutină, două autoturisme care se deplasau unul în spatele celuilalt, la volanul cărora se aflau inculpaţii. Primul dintre cele două autoturisme, condus de inculpatul Poleucă Gheorghe – Gabriel avea rol de antemergător.

Procedându-se la verificarea autoturismelor oprite, au fost descoperite, în cel de-al doilea autoturism (condus de Schipor Constantin) cantitatea de 2360 pachete de ţigări pe care erau aplicate timbre fiscale emise autorităţile ucrainene.

Totodată, din probatoriul administrat a mai rezultat că, în noaptea de 17/18.01.2012, orele 2345, inculpatul Poleucă Gheorghe – Gabriel a fost surprins, pe raza comunei Straja din judeţul Suceava, în timp ce conducea un autoturism în portbagajul căruia a fost identificată cantitatea de 500 de pachete cu ţigări pe care erau aplicate timbre fiscale emise autorităţile ucrainene.

Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului se ridică la valoarea de 27.410 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra două autoturisme aflate în proprietatea inculpaţilor, precum şi asupra  sumelor de 24.205 lei şi respectiv 940 Euro aparţinând inculpatului Poleucă Gheorghe – Gabriel.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

***

Contrabandă. Trimitere in judecata. PJ Strehaia

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Strehaia  au dispus trimiterea în judecată a inculpatului IORDAICHE COSTEL sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă.

Probatoriul administrat  în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarele :

În luna septembrie 2011, inculpatul a colectat, transportat şi deţinut  în afara antrepozitului fiscal, în scopul comercializării,  a un număr de 33.520 ţigarete fără timbru emis de autorităţile române, cunoscând că acestea provin din contrabandă. În acest context, ţigaretele au fost ridicate  în vederea confiscării.

Prin infracţiunile săvârşite, inculpatul a cauzat bugetului de stat un prejudiciu  accize  în valoare de 15.432 Lei.

Pentru acoperirea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra autoturismului  proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Strehaia.

***

Accident. Cercetari. PJ Neamt

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ a fost înregistrată, în cursul zilei de astăzi, 20.02.2012, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incidentul în care un minor (în vârstă de 9 ani) şi-a rănit accidental fratele cu un cuţit.

În acest context, minorul a fost transportat la spital, unde a primit îngrijirile de specialitate ce s-au impus.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> sursa: mpublic.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
J.Next
Cărţi

Servicii

Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocatură
Executori
Notariat
Sistemul judiciar
Studenţi

RSS  Publicare comunicate profesionale

Articole
Essentials
RNSJ   Studii   Note de studiu
Opinii   Povestim cărţi
Interviuri
Revista revistelor

Autori  Condiţii de publicare articole

Jurisprudenţă
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii


Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică