Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Modificari la nivelul invatamantului prescolar si scolar pentru anul scolar 2012-2013. UPDATE
21.02.2012 | JURIDICE.ro, Cristina Gabriela RĂCHITĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 februarie 2012, Primăria Sectorului 2 Bucureşti a organizat împreună cu Inspectoratul Şcolar, în sala de festivităţi a Şcolii Generale nr. 64, două şedinţe succesive (la orele 17,00 şi 18,00) de informare a părinţilor cu privire la modul de aplicare a reglementărilor privind metodologia de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2012-2013.

Numărul redus al părinţilor prezenţi faţă de capacitatea sălii şi problematica discutată este inexplicabil pentru noi, mai ales că, indiscutabil, chestiunea este de o importanţă majoră şi de o actualitate presantă.

În speranţa de a oferi şi celor care nu au fost prezenţi unele lămuriri asupra celor prezentate, încercăm o scurtă relatare a evenimentului.

Astfel, prin Ordinul MECTS nr. 3064/10.02.2012 a fost aprobată Metodologia în discuţie alte cărei principale scopuri sunt etapizarea procedurilor de organizare a înscrierilor şi stabilirea criteriilor de înscriere.

La 19.02.2012 se va finaliza recensământul copiilor din fiecare circumscripţie şcolară şi se vor înregistra opţiunile părinţilor cu privire la nivelul de clasă la care se solicită înscrierea (clasa pregătitoare sau clasa I).

Lista circumscripţiilor şi străzilor corespunzătoare va putea fi vizionată cel târziu, duminică, 19.02.2012 pe site-ul Inspectoratului Şcoalar şi va fi afişată la toate unităţile de învăţământ.

Părinţii trebuie să se prezinte cu certificatul de naştere al copilului şi propriul act de identitate pentru recensământ la şcoala căriea îi sunt arondaţi prin adresa de domiciliu sau a reşedinţei din România înscrisă în cartea de identitate, nu la adresa domiciliului de fapt, dacă acesta este diferit de adresa legal declarată în evidenţele Birourilor de Evidenţă a Persoanelor.

În perioada 20-29 februarie 2012 va avea loc evaluarea psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia impune această etapă (anume: situaţia 1 pentru înscrierea copiilor care  au împlinit vârsta de 6 ani până la 31 august 2012 inclusiv dar ai căror părinţi optează pentru înscrierea direct în clasa I, situaţia II pentru înscrierea copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în intervalul 1 septembrie-31 decembrie 2012 şi ai căror părinţi optează pentru înscrierea în clasa pregătitoare în cadrul unităţilor de învătământ primar).

Copii care au împlinit 7 ani până la data de 31 august inclusiv pot fi înscrişi în anul şcolar 2012-2013 direct în clasa I, evaluarea nefiind necesară, iar copii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2012 inclusiv şi ai căror părinţi optează pentru înscrierea în clasa pregătitoare organizată în unităţile de învăţământ nu sunt, de asemenea, supuşi evaluării.

La nivelul Sectorului 2 au fost organizate 6 centre de evaluare, lista acestora urmând a fi publicată spre vizionare pe site-ul Inspectoratului.

Vă putem furniza două adrese de e-mail la care se primesc, distinct, pe categoriile menţionate, solicitările de programare pentru prezentarea copiilor spre evaluare, anume 1) pentru înscrierea în clasa I cmbrae_evaluare_cls_I@yahoo.com

2) pentru înscrierea în clasa pregătitoare cmbrae_evaluare_cls_preg@yahoo.com , adrese de la care personalul alocat acestei acitivităţi vă va răspunde printr-un mesaj ce va cuprinde data şi ora programării operate.

La momentul prezentării în faţa comisiei pentru evaluarea copilului, părintele trebuie să prezinte un certificat medical care să ateste împrejurarea că minorul este clinic sănătos şi apt pentru şcoală.

Desigur, programările pentru evaluare se vor putea face şi telefonic la numerele de telefon afişate de Inspectoratul şcolar pentru fiecare dintre unităţile şcoalare în care funcţionează săptămâna aceasta comisiile de evaluare.

La data de 2 martie vor fi afişate rezultatele evaluării. În aceeaşi zi se vor afişa ofertele de şcolarizare centralizate ale fiecărei unităţi de învăţământ. Tot atunci vor fi definitivate şi publicate de către Inspectorat criteriile speciale pentru primirea copiilor în învăţământul cu anumit specific (de limbă, de artă, cu specific sportiv, etc.) ce nu au fost încă elaborate şi transmise publicului.

În perioada 5-16 martie 2012 au loc înscrierile copiilor la şcoala de circumscripţie, în cazul în care părinţii lor optează pentru aceasta.

Cererea de înscriere se procesează electronic de către un funcţionar al şcolii, în prezenţa părintelui care are posibilitatea să sugereze corecturile necesare. O dată definitivată ea este încorportată într-o bază de date unică, în sistem electronic, şi nu mai poate fi modificată. Cererea este tipărită şi semnată de părinte.

Se va putea face o singură înscriere, la o singură unitate de învăţământ, a fiecărui copil.

Părinţii care optează pentru înscrierea într-o altă unitate de învăţământ decât cea căreia îi este arondat copilul pe criteriul teritorial (al domiciliului legal), nu îşi vor înscrie copiii în această primă etapă, ci în etapa a II-a, ce începe la data de 20 martie şi se finalizează la 27 martie 2012.

Copiii care nu îndeplinesc criteriile de înscriere în alte unităţi de învătământ decât cele de circuscripţie pot fi înscrişi în etapa a III-a la unităţile de învăţământ cărora le sunt arondaţi teritorial. Dacă nu mai sunt locuri disponibile în unitatea de învăţământ de circumscripţie, li se va asigura un loc în unitatea de învăţământ cea mai apropiată teritorial care mai are locuri libere, părinţii fiind îndrumaţi în acest sens.

Această a treia etapă se va derula în perioada 20-25 aprilie 2012.

În etapa a IV-a (2-9 mai 2012) se va proceda la înscrierea copiilor ai căror părinţi au optat pentru o altă şcoală decât cea de circumscripţie şi care au fost respinşi, iniţial, pentru lipsa locurilor disponibile.

Între 11 şi 18 mai 2012 se va proceda la înscrierea copiilor care nu au fost cuprinşi, până la acel moment, în nicio unitate de învăţământ.

La data de 21 mai 2012 va fi afişată lista copiilor înscrişi în clasa pregătitoare şi, respectiv, în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013.

Puteţi consulta Metodologia şi Anexa acesteia, ca şi Calendarul înscrierilor în documentele ataşate.

Puteţi urmări anunţurile Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti direct pe adresa acestuia http://www.ismb.edu.ro/.

>> Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare

>> Metodologie clasa pregatitoare

Cristina Gabriela RĂCHITĂ
avocat, Baroul Bucureşti


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.