Precizari ale Uniunii Notarilor Publici ref. Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare destinat birourilor notariale
21 februarie 2012 | JURIDICE.ro

Potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici, „aplicarea noului Ghid al valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare destinat birourilor notariale a suscitat controverse în presă şi în mediul agenţilor imobiliari.
Deosebirea este că dacă în anul trecut criticile vizau faptul că valorile orientative ar fi mai mici decât preţul real şi, prin aceasta, ar bloca piaţa imobiliară (?), în acest an criticile privesc faptul că valorile orientative ar fi mai mari decât preţul de tranzacţionare, şi în acest caz ducând la blocarea pieţei imobiliare!!!
Pentru corecta informare a opiniei publice, ne vedem nevoiţi să reiterăm precizările făcute şi în anii anteriori:
1. Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare este întocmit de către experţi evaluatori, în baza Standardelor Internaţionale de Evaluare, adoptate de ANEVAR drept standarde naţionale de evaluare.
2. Pentru notarii publici, acest Ghid constituie doar un instrument de lucru, numai pentru stabilirea taxelor aferente înstrăinărilor imobiliare atunci când preţul declarat de părţi nu depăşeşte valorile orientative, cât şi pentru alte proceduri notariale.
Este adevărat că lipsa unor informaţii privind valorile reale de tranzacţionare pe piaţa imobiliară face ca acest Ghid să fie utilizat, tot mai mult, de instanţele de judecată, organele fiscale, organele de cercetare penală, CEDO, cât şi în materia exproprierilor, lucru care conferă acestui Ghid o amploare mai mare decât cea prevăzută de Codul fiscal.
3. Notarii publici nu pot influenţa concluziile acestor lucrări de evaluare, iar autorii Ghidului subliniază că acesta nu se poate folosi ca referinţă în rapoartele de evaluare sau ca justificare a preţului unor tranzacţii imobiliare.
4. Ghidul cuprinde valori orientative, stabilite de experţi potrivit principiul anticipării, previzionate pentru întreg anul 2012, dar, din experienţa anilor anteriori, când evoluţia atipică a pieţei imobiliare a determinat corecţii pozitive sau negative ale acestor valori în timpul anului, este posibil ca şi în anul 2012 să intervină astfel de actualizări, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Mai mult, în dorinţa ca expertizele (numite impropriu „notariale”) să fie un instrument de lucru fără ambiguităţi, ne exprimam inca o data public dorinţa ca acest Ghid privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare sa fie comandat, realizat şi plătit de orice altă instituţie a statului sau de orice altă entitate interesată, notarii publici obligându-se, ca şi până acum, să respecte valorile stabilite potrivit Codului fiscal.”, se arata in comunicat.