Iulia Vass in dialog cu Alina Matei despre viziune, costumul avocatului si suflu nou
22 februarie 2012 | JURIDICE.roAlina Matei: Va multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Cum ati inceput? Cand v-ati decis ca vreti sa fiti avocat?
Iulia Vass: O sa va surprinda, dar am ajuns avocat de business din intamplare. Am decis sa urmez cursurile facultatii de drept in clasa a X-a, in defavoarea psihologiei, fiind atrasa de perspectiva colaborarii cu organizatiile internationale din domeniul dreptului international si, in special, al drepturilor omului. De altfel, pe tot parcursul facultatii de drept am fost convinsa ca voi lucra in acest domeniu, motiv pentru care m-am implicat asiduu in dezvoltarea departamentului de drepturile omului din cadrul ELSA Bucuresti, ELSA Romania, si in fine ELSA International. Pe acelasi parcurs, dupa finalizarea facultatii, am lucrat un an la Bruxelles, ca membru al biroului international al ELSA (Asociatia Europeana a Studentilor in Drept). La revenirea in tara am urmat cursurile unui master de relatii internationale si managementul conflictelor la SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative). Intre timp, am aplicat la diverse organizatii internationale din Bucuresti, si, la insistentele sotului meu, si la firme de avocatura. Primul interviu la care am fost invitata a fost organizat de o mica casa de avocatura, recent fondata de doi avocati cu o vasta experienta atat in consultanta de business, cat si in avocatura de instanta. Asa a inceput profesia mea de avocat: ca o aventura, o incercare. Dupa o luna–doua, am realizat ca imi formasem o impresie total gresita despre aceasta profesie: crezusem ca e plictisitoare, rigida, formala. Prima echipa cu care am colaborat si, implicit, primul meu maestru, mi-au deschis portile spre un nou univers: am descoperit o profesie provocatoare, in care creativitatea, atentia la detalii, profesionalismul, etica personala si, foarte important, experienta mea internationala, au capatat cu adevarat valoare.
Alina Matei: Sunteti fondatorul si coordonatorul firmei de avocati VASS Lawyers. Este o firma dinamica, renumita in materia achizitiilor publice. De ce aceasta specializare, destul de tehnica?
Iulia Vass: Din nou, sansa si intamplarea si-au spus cuvantul. In anul 2006 m-am alaturat echipei unei importante firme de avocatura din Bucuresti unde, timp de un an, am abordat cele mai diverse domenii de drept: corporate, contracte, imigrari, relatii de munca, concurenta sau piete de capital. Insa, in toamna anului 2006, imediat dupa intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 34/2006, mai exact intr-o vineri dupa-amiaza, am fost informata ca incepand de luni voi coordona din punct de vedere juridic organizarea a peste 20 de proceduri de achizitie publica. Mi s-a aruncat o manusa pe care am ridicat-o. Am fost investita cu foarte multa incredere si cred ca nu am dezamagit. A fost momentul in care mi-am gasit cu adevarat vocatia in aceasta profesie. Raportat la celelalte domenii ale dreptului cu care avusesem tangente pana in acel moment, achizitiile publice m-au atras prin elementul de noutate, prin necesarul de creativitate si inovatie, prin valentele sale europene. Era un domeniu nou, in care puteam sa fac diferenta, la a carui dezvoltare puteam sa imi aduc contributia. De aici si pasiunea mea pentru acest domeniu. Astfel, timp de doi ani am coordonat departamentul de achizitii publice din cadrul acestei firme, iar in momentul in care am infiintat VASS Lawyers, specializarea in achizitii publice a fost un pas firesc, data fiind si experienta dobandita deja in proiecte de achizitii publice de mare anvergura. In aceasta privinta, am avut un mare avantaj: experienta de 360° in acest domeniu. Aceasta experienta mi-a oferit o perspectiva completa asupra achizitiilor publice: de la organizarea procedurilor de atribuire, la intocmirea ofertelor si participarea la proceduri, pana la formularea contestatiilor si a plangerilor, atat in conformitate cu legislatia nationala, cat si cu procedurile BERD.
Alina Matei: Cum a fost anul 2011? Care au fost succesele si provocarile care au marcat acest an?
Iulia Vass: Am fondat VASS Lawyers in 2008 si am avut un parcurs natural si firesc, fara a arde etape. De la o echipa de un avocat am crescut la o echipa de 5 avocati, dintr-un sediu modest intr-un apartament de vila, ne-am mutat intr-un sediu profesionist si elegant intr-o cladire de birouri, de la clienti persoane fizice si firme mici, la clienti firme mari romanesti sau internationale, de la proiecte mici de imigrari, la proiecte mari, cu valori impresionante. Am crescut asadar incet, dar sigur, reusind sa construim in acesti trei ani o fundatie solida pentru o firma puternica. Cea mai mare reusita in acest sens este fara indoiala echipa unita, formata din avocati exceptionali, care au nu doar standarde profesionale ridicate, dar si standarde morale pe masura. Anul 2011 s-a incadrat in acelasi trend ascendent: ne-am dublat cifra de afaceri fata de 2010, ne-am mutat intr-un nou sediu, ne-am construit o noua identitate vizuala. Aceste rezultate ne-au consolidat pozitia pe piata din Romania drept una dintre cele mai dinamice firme de avocatura. Contrar celor vehiculate in presa, veniturile s-au bazat in totalitate pe contracte cu firme locale sau internationale din mediul privat. A fost asadar un an bun, cu succese mari, dar si cu provocari importante. Una dintre cele mai mari provocari din ultimii doi ani au fost atacurile mediatice prin care s-a incercat acreditarea ideii ca succesul fimei noastre se datoreaza influentei surorii mele, care este persoana publica. De prisos sa spun ca nu a existat niciun fel de implicare a surorii mele in acest proiect. Hilara in acest sens este in special cifra de afaceri fabuloasa care ne este atribuita de marile trusturi de presa. In ultima varianta, vehiculata pe ecranele televizoarelor in decembrie 2011, cifra noastra de afaceri ajunsese la 200 milioane euro. Oricine cunoaste piata avocaturii poate cantari ridicolul unor asemenea afirmatii… cele mai mari firme de avocatura din Romania au cifre de afaceri care depasesc cu putin suma de 20 milioane euro. Noi ne vedem insa de treaba in continuare si facem ce stim mai bine – oferim sprijin juridic clientilor nostri. Timpul si succesele profesionale vor fi cu siguranta de partea noastra.
Alina Matei: Care au fost proiectele majore in care v-ati implicat si in ce domenii?
Iulia Vass: Desi initial VASS Lawyers a furnizat cu preponderenta servicii de consultanta juridica in achizitii publice si contracte comerciale, incepand cu anul 2010 ne-am extins ariile de competenta in domeniile care se imbina in mod natural cu cel al achizitiilor publice: concurenta, parteneriate public-private, ajutoare de stat, arbitraj si litigii. De asemenea, prin atragerea de noi talente am reusit sa includem in portofoliul nostru servicii de consultanta juridica in domeniile societati comerciale, relatii de munca sau tranzactii imobiliare. Tot in 2011 am avut oportunitatea, mai mult decat oricand, sa sprijinim proiecte majore, cu un nivel ridicat de complexitate si cu valori de peste 100 milioane Euro, in domenii precum energie, constructii, infrastructura sau petrol & gaze. Domeniul vedeta a fost in continuare cel al achizitiilor publice, insa, fata de anii precedenti, ne-am intensificat activitatea in zonele de litigii si arbitraj, contracte comerciale si dreptul muncii.
Alina Matei: Cum priviti spre 2012? Ce target si-a propus VASS Lawyers?
Iulia Vass: Privesc spre anul 2012 cu optimism si incredere, la fel cum am facut in cei trei ani de la fondarea fimei. Am reusit sa crestem firma in ani de mari turbulente economice, iar cheia succesului nostru a fost fara indoiala expertiza noastra in domeniul achizitiilor publice, raportul calitate-pret imbatabil, dedicarea fata de proiectele derulate si, nu in ultimul rand, loialitatea fata de clientii nostri. Prin urmare, pentru 2012 preconizez o crestere a cifrei de afaceri de 50%, dublarea echipei de avocati, diversificarea gamei de servicii oferite, lansarea de noi parteneriate externe si extinderea portofoliului de clienti.
Alina Matei: Daca v-ar intreba un student al unei facultati de drept ce calitati trebuie sa aiba un avocat, ce sfaturi i-ati da, avand in vedere derularea proiectului VASS Lawyers Academy si stagiile de practica oferite in cadrul firmei?
Iulia Vass: Inteligenta, empatie, pasiune, o buna pregatire teoretica, mare atentie la detalii, multa responsabilitate, o gandire out of the box, mult curaj si ambitie, multa forta de munca. Cred cu tarie ca acestea sunt cateva ingrediente esentiale pentru o cariera de succes in acest domeniu. E clar ca nu poti gasi toate aceste calitati la o singura persoana si, tocmai de aceea, echipa este in avocatura cheia succesului. O echipa unita, care aduce impreuna talente cat mai diverse, si, foarte important, care are o viziune si teluri comune, poate sa sparga multe bariere si sa faca cu adevarat diferenta. Foarte important: nu cred in acei avocati al caror scop principal sunt banii sau care incearca sa se impuna prin agresivitate sau aroganta. Oamenii valorosi nu au nevoie nici de una nici de cealalta pentru a convinge si a performa.
Alina Matei: Care e structura echipei si filosofia de organizare? Care credeti ca sunt punctele tari ale VASS Lawyers?
Iulia Vass: Am dorit de la bun inceput sa construim o firma de avocatura care depaseste tiparele clasice. De fapt, am infiintat VASS Lawyers pornind de la premisa ca o echipa poate creste si performa mult mai repede intr-un mediu fara ierarhii complicate, care faciliteaza munca in echipa, increderea, relatiile apropiate intre colegi, dar si in raport cu partenerii de business. Rezultatele obtinute in cei 3 ani de activitate imi spun ca am intuit corect, colegii mei apreciind comunicarea directa, sincera si onesta. Usa biroului meu este intotdeauna deschisa, tocmai pentru a transmite acest mesaj de incredere si transparenta.
Alina Matei: Mi-a placut ce apare pe website privind descrierea echipei VASS Lawyers. Scrie asa: “Avocatii nostri au mai mult decat costume scumpe. Suntem o echipa de oameni integri, cu aptitudini deosebite, spirit analitc si dorinta extraordinara de a intelege si servi cat mai bine interesele clientilor.” Cat de important este costumul pentru un avocat?
Iulia Vass: Costumul este cu adevarat important pentru un avocat. Dar nu este suficient. Da, primele 10 minute ale unei intalniri stau sub insemnul primei impresii date de infatisare si tinuta. Dupa care intra in joc celelalte calitati: capacitatea de a empatiza cu clientul, de a-i intelege problemele si, bineinteles, de a-i oferi solutii.
Alina Matei: Cum vedeti piata avocaturii peste 10 ani?
Iulia Vass: Cred ca piata avocaturii va fi foarte diferita. In ultimii 5 ani au aparut multe firme de avocatura noi, conduse de avocati tineri, cu o perspectiva noua, inovativa, asupra acestei profesii. Firme precum Tuca, Zbarcea & Asociatii, Biris Goran sau Lina & Guia, au adus un suflu nou, mult mai dinamic, mai deschis, si, de ce nu, mai democratic, atat in modul in care firmele de avocatura isi organizeaza activitatea interna, cat si in modul in care se promoveaza. Imi place ce vad in piata si cred in acelasi timp ca ne mai asteapta multe schimbari in urmatorii 10 ani. Regulile jocului sunt in plina schimbare, iar castigatorii de maine vor fi firmele de avocatura care implementeaza conceptele de organizare, gandire si tehnologie care sunt azi apanajul marilor companii.
Alina Matei: Va multumesc si va doresc mult succes in continuare.
Iulia Vass: Va multumesc si eu. Atat pentru acest interviu, cat si pentru modul in care JURIDICE.ro sprijina tinerii avocati si firmele de avocatura la inceput de drum. Ati fost alaturi de noi de la bun inceput si pentru acest lucru sunt extrem de recunoscatoare intregii echipe JURIDICE.ro.