Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Daniel Fenechiu. Despre ADSA, dialog și solidaritatea avocaților
27.02.2012 | JURIDICE.ro, Diana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

Diana Stoica: În primul rând vreau să vă mulţumesc în numele echipei JURIDICE.ro pentru că aţi acceptat să ne acordaţi acest interviu!

Daniel Fenechiu: Şi eu vă mulţumesc că aţi fost partener media la conferința.

Diana Stoica: Asociaţia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor este o apariţie nouă în peisajul profesional. Poate exista solidaritate între avocaţi? Cu privire la ce? Care sunt zonele de interes comun cu privire la care ADSA işi concentrează activitatea?

Daniel Fenechiu: Asociaţia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor este o asociaţie relativ nouă, o asociaţie care a fost înfiinţata în urmă cu circa o jumătate de an, care îşi propune ca obiectiv principal solidaritatea între avocaţi.  În afară de solidaritate, asociaţia promovează dialogul între avocaţi, ca premiză a solidaritaţii şi perfecţionarea, respectiv îmbunătaţirea activitaţii profesionale a avocatului. M-aţi întrebat dacă poate exista solidaritate între avocaţi… Nu doar că poate exista, solidaritatea există, pentru că interesele avocaţilor în general sunt aceleaşi, există interese comunce privind exercitarea profesiei, există interese comune privind modul cum exercităm profesia si există interesul să ne aparăm în faţa atacurilor, care în ultima perioada sunt din ce în ce mai dese. Vedeţi că avocaţii sunt denigraţi, vedeţi că o mare parte din serviciile avocaţiale sunt luate din zona avocaturii şi date în zona altor profesii cum ar fi, de exemplu, notarii publici, lichidatorii, mediatorii, şi exemplele pot continua… Deci cred că în faţa acestor situaţii solidaritatea este nu doar o premiză ci şi o necesitate, iar faptul că astăzi au fost aici 150 de avocaţi e o dovadă în plus că exista solidaritate.

Diana Stoica: Care este, până acum, ecoul activităţii ADSA în comunitatea profesională a avocaţilor?

Daniel Fenechiu: Săptamânal avem circa zece cereri de înscriere, site-ul nostru a început să aibă între două şi trei sute de accesări, este un site nou care doar de vreo două luni funcţionează, oamenii întreabă, deci, cred că ecoul este destul de bun.  Este foarte adevărat însă că noi nu ne-am dorit o dezvoltare cantitativă, ne-am dorit o dezvoltare calitativă şi nu am făcut nici un efort pentru a atrage în masă avocaţii, pentru că noi ne dorim ca să vină alături de noi acei avocaţi care au ceva de spus, respectiv acei avocaţi care sunt dispuşi la rândul lor să ofere. Avocatura şi zona de asociaţie în avocatură nu este o zonă în care avocaţii doar să primească, trebuie să şi ofere. Și atunci, în momentul în care avocaţii sunt dispuşi să vină cu efortul lor, cu inteligenţa lor şi cu acţiunea lor pentru a face mai bune condiţiile din avocatură, pentru a ajuta la clarificarea anumitor aspecte care sunt foarte importante pentru zona avocaturii, atunci ei sunt bineveniţi.

Diana Stoica: Ce planuri de viitor are ADSA?

Daniel Fenechiu: ADSA are trei obiective: DIALOG – intenţionăm să dialogăm, să ne cunoaştem, pentru că dacă ne cunoaştem suntem mai buni, cel puţin datorită faptului că ne cunoaştem, suntem mai putin răi. Al doilea obiectiv este SOLIDARITATEA, care porneşte de la dialog. Încercăm să ne solidarizăm cu colegii care sunt deseori victime ale diverselor situaţii, cum a fost cazul Stoicescu, de exemplu, unde ADSA a făcut o acţiune în susţinerea colegului avocet. O să facem acţiuni în continuare pe orice situaţie şi pe orice fapt sau acţiune împotriva avocaţilor şi avocaturii şi, nu în ultimul rând, vom organiza acest CICLU DE CONFERINŢE, care, dupa cum aţi văzut, este un ciclu de conferinţe care place avocaţilor din Baroul Bucureşti şi nu numai. Conferințele au menirea să dezvolte şi să dezbată acel tip de subiecte care nu sunt dezbătute la alte conferinţe de acest tip, într-o manieră interactivă, în care avocaţii să poată să îşi spună cuvântul. N-aş vrea să închei spunând că cele trei principii, cele trei obiective ale asociaţiei sunt, fără discuţie, liniile în care ne vom îndrepta cu acţiunile noastre. Avem însă și intenţii de altă natură, în sensul că avem intenţia de a înfiinţa un club al avocaţilor sau, de ce nu, o cafenea a avocaţilor şi avem intenţii de a ne ocupa şi de timpul liber al avocaţilor: de la manifestări sportive până la manifestări artistice.  În situaţia în care vom creşte numeric, în situaţia în care vom avea resurse, avem priorităţi în zona asta.

Diana Stoica: O să vă rog să detaliaţi modalitatea în care doriţi să înfiinţaţi acest club al avocaţilor.

Daniel Fenechiu: Un club al avocaţilor este o problemă foarte simplă: o locaţie într-o zonă pretabilă pentru aşa ceva şi , evident, o investiţie în zona respectivă.  În momentul de faţă suntem în situaţia în care posibilităţi de investiţie există, sunt foarte mulţi confraţi de-ai noştri care îşi doresc să contribuie la un club al avocaţilor, n-am identificat însă o locaţie.  Avem în vedere nişte locaţii, ar fi vorba despre un club, de o cafenea a avocaţilor, unde avocaţii să se poată întâlni, să poată discuta probleme profesionale, să fie accesorizată cu nişte calculatoare, cu nişte tehnică de calcul şi unde anumite momente festive ale avocaţilor se pot desfăşura. Imaginaţi-vă, de exemplu, că este ziua unui coleg şi are treizeci de prieteni sau douăzeci şi cinci de prieteni şi să zicem nu vrea, nu îşi permite, are alte intenţii, și vrea să dea de băut celor treizeci de prieteni. Se duce la clubul avocaţilor și spune: “La ora 12-12:15 sunt acolo”! Oamenii vin acolo, servesc o cafea, îi spun „La mulţi ani!”, îi dau un cadou…

Diana Stoica: Dintre obiectivele asociaţiei pe care le-am observat în mapa de prezentare a conferinţei am remarcat: monitorizarea, analizarea şi dezbaterea evoluţiilor doctrinei şi jurisprudenţei naţionale şi europene. Cum v-aţi gândit să realizaţi acest obiectiv? O să implicaţi doar avocaţii membri ai asociaţiei? V-aţi gândit şi la instanţe? Cum o să procedaţi în concret?

Daniel Fenechiu: Cu gândirea stăm foarte bine, cu acţiunea stăm mai rau…  A monitoriza doctrina şi jurisprudenţa este o activitate dificilă, este un obiectiv pe care ni l-am propus, dar este un obiectiv pentru o etapă următoare, pentru că ideea noastră a fost următoarea: în momentul în care membrii şi simpatizanţii ne vor trimite hotărârile judecătoreşti şi studii pe anumite teme vom avea o bază pe care ulterior o vom prelucra cu ajutorul membrilor asociaţiei şi cu ajutorul, eventual, a altor persoane cu studii în domeniu.  N-am exclus nici posibilitatea de a folosi studenţi. Intenţionăm o colaborare cu ELSA, există disponibilitate din partea lor.  Deci este un proiect mai mare pentru care în momentul acesta nu suntem pregătiţi, nu este o ruşine să spui: “Nu astăzi”. Este un proiect pe termen lung. La un moment dat vom fi în stare să îl facem şi în momentul acela cu siguranţă partea de suport profesional a ADSA va fi practic în zona în care ne-o dorim.

Diana Stoica: Noi vă dorim succes în continuare şi vă mulţumim încă o data pentru timpul acordat.

Daniel Fenechiu: Şi eu vă mulţumesc pentru sprijinul JURIDICE.ro și sper să colaborăm în continuare, mai ales că, aşa cum probabil aţi văzut, din chestionarul care s-a găsit la mapă, în viitorul relativ apropiat, în speţă undeva până în septembrie, mai avem încă patru conferinţe. Din ciclul relaţiei avocaților cu alţii am avut astăzi conferința “Avocat-client”, vom avea și o conferință „Avocat-magistrat”,  şi după aceea „Relaţia dintre avocaţi”. Între ele vom mai avea două conferinţe: una cu tema “Avocatura şi medierea”, un subiect destul de delicat şi cu destul de multe probleme, atât din partea avocaţilor cât şi din partea mediatorilor, şi, respective, o temă privind “Fiscalitatea în profesie şi contribuţia avocaţilor la Casa de Asigurări Sociale a Avocaţilor”. Foarte mulţi avocaţi sunt preocupaţi de pensia lor, de viitorul lor, de modul cum le sunt cheltuiţi banii.

Diana Stoica: Vă mulţumim mult!

Daniel Fenechiu: Şi eu vă mulţumesc!

* Echipa JURIDICE.ro: Alina MateiLaurentiu Petre, Diana Stoica


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.