Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-DNA, 24 februarie 2012
24.02.2012 | JURIDICE.ro

Luare de mita. Trimitere in judecata. DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul DOBRINOIU ION, director coordonator al Direcţiei Silvice Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În data de 22 februarie 2012, inculpatul Dobrinoiu Ion, în calitate de director coordonator al Direcţiei Silvice Argeş, a primit cu titlu de mită suma de 12.000 lei de la învinuitul Păun Florin, administrator la S.C. EXPLORER MARCOS WOOD S.R.L. Stoeneşti, judeţul Argeş, pentru a-i facilita atribuirea unui contract de exploatare masă lemnoasă din domeniul silvic public.
Suma de bani a fost găsită la percheziţiile domiciliare efectuate.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 24 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. La aceeaşi dată aceasta urmează a fi prezentat Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Faţă de învinuitul Păun Florin procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

***

Luare de mita. Trimitere in judecata. DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

BĂLĂŞESCU MAXIMILIAN ION, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită,

ENE CRISTIAN MARIAN şi SIMIRIANU MARIAN în sarcina cărora s-au reţinut următoarele:
– complicitate la infracţiunea de luare de mită şi
– infracţiunea de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2012, inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, cu ajutorul inculpaţilor Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă. Denunţătorul avea calitatea de învinuit într-un dosar penal aflat în instrumentarea inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, fiind cercetat pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro.
Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion îi reveneau 50.000 de euro.
Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală.
La data de 31 ianuarie 2012, Ene Cristian Marian a primit de la denunţător, în numele inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, sumele de 90.000 lei şi 80.000 euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, la data de 1 februarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi măsura arestării preventive. Ca urmare, în aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, precum şi a inculpaţilor Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian.

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

>> pna.ro


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.