Daunele morale la concedierea nelegala
28 februarie 2012 | Codul muncii PRO
Desi in mod constant salariatii concediati nelegal solicita, pe langa repararea prejudiciului material, (constand in salariile indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in absenta concedierii), si daune morale, instantele, tot in mod constant, continua sa respinga astfel de cereri. Motivul esential este lipsa dovezilor adecvate pentru prejudiciul moral invocat de salariat, simplele prezumtii nefiind suficiente, in conceptia instantelor, pentru admiterea cererilor.
Trebuie respinsa cererea de acordare a daunelor morale in cuantum de 10.000 lei, formulata de contestator, avand in vedere ca, desi curtea intelege sa admita contestatia acestuia impotriva masurii desfacerii contractului de munca, ca urmare a desfiintarii postului, contestatorul nu a facut dovada suferintelor de ordin moral la care a fost supus prin concedierea sa nelegala. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 3173/R din 6 iulie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 8/2010, http://legal.sintactonline.ro)
Nu se cuvin salariatului daune morale ca urmare a concedierii sale nelegale, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca el nu a dovedit producerea acestora, iar, pe de alta parte, faptul ca repunerea partilor in situatia anterioara, cu obligarea angajatorului la plata despagubirilor, conform art. 80 C. muncii, constituie o reparatie suficienta si echitabila. Este adevarat ca prin concediere se genereaza, in mod inerent, o stare de tensiune, de disconfort material si psihic, insa aceasta pot fi reparata prin restabilirea legalitatii. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 769/R din 10 februarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2010, http://legal.sintactonline.ro)
Nu se pot acorda daune morale salariatului, care a obtinut anularea deciziei de sanctionare disciplinara, atata vreme cat acesta nu produce un minim de dovezi si indicii in legatura cu existenta prejudiciului moral si intinderea acestuia. In acest context, admiterea actiunii, anularea concedierii si reintegrarea salariatului cu toate drepturile banesti de care a fost lipsit reprezinta o suficienta si justa reparatie a prejudiciului suferit de acesta. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 327/R din 21 ianuarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2010, http://legal.sintactonline.ro)
* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.
** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro