Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
5 comentarii

Daunele morale la concedierea nelegala
28.02.2012 | Codul muncii PRO

JURIDICE - In Law We Trust

Desi in mod constant salariatii concediati nelegal solicita, pe langa repararea prejudiciului material, (constand in salariile indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in absenta concedierii), si daune morale, instantele, tot in mod constant, continua sa respinga astfel de cereri. Motivul esential este lipsa dovezilor adecvate pentru prejudiciul moral invocat de salariat, simplele prezumtii nefiind suficiente, in conceptia instantelor, pentru admiterea cererilor.

Trebuie respinsa cererea de acordare a daunelor morale in cuantum de 10.000 lei, formulata de contestator, avand in vedere ca, desi curtea intelege sa admita contestatia acestuia impotriva masurii desfacerii contractului de munca, ca urmare a desfiintarii postului, contestatorul nu a facut dovada suferintelor de ordin moral la care a fost supus prin concedierea sa nelegala. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 3173/R din 6 iulie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 8/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Nu se cuvin salariatului daune morale ca urmare a concedierii sale nelegale, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca el nu a dovedit producerea acestora, iar, pe de alta parte, faptul ca repunerea partilor in situatia anterioara, cu obligarea angajatorului la plata despagubirilor, conform art. 80 C. muncii, constituie o reparatie suficienta si echitabila. Este adevarat ca prin concediere se genereaza, in mod inerent, o stare de tensiune, de disconfort material si psihic, insa aceasta pot fi reparata prin restabilirea legalitatii. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 769/R din 10 februarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Nu se pot acorda daune morale salariatului, care a obtinut anularea deciziei de sanctionare disciplinara, atata vreme cat acesta nu produce un minim de dovezi si indicii in legatura cu existenta prejudiciului moral si intinderea acestuia. In acest context, admiterea actiunii, anularea concedierii si reintegrarea salariatului cu toate drepturile banesti de care a fost lipsit reprezinta o suficienta si justa reparatie a prejudiciului suferit de acesta. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 327/R din 21 ianuarie 2010 – Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2010, http://legal.sintactonline.ro)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO