Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Interviu Doru BOSTINA. Despre inceputuri, castiguri de milioane de euro si lucruri importante


28 februarie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Vă mulţumim că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru Juridice.ro. Când v-aţi hotărât să deveniţi avocat?

Doru Boştină: Am terminat facultatea în anul 1992, într-o perioadă de efervescenţă socială generalizată, când – practic – întreaga structură politică şi economică a ţării se reaşeza într-o nouă matrice. România trecea prin era profesiunilor liberale… toată lumea vroia să fie doctor, arhitect, avocat, jurnalist… A fost o trecere interesantă de la primii ani de facultate, când doream să devin judecător,  la ce am decis la terminarea facultăţii, şi anume să încerc să-mi fac un nume în avocatură. Îmi amintesc că, după ce am refuzat o ofertă de deveni avocat în house cu uluitorul salariu pe-atunci de 500 de dolari pe lună la una din primele multinaţionale care au venit în România, am închiriat o garsonieră în Piaţa Romană unde am dus 2 birouri şi două scaune, plus o maşină de scris electrică – ultimul răcnet în materie de tehnologie la acea oră.

Alina Matei: Spuneaţi că în anul 2011 casa de avocatură Boştina şi Asociaţii, al cărei fondator şi coordonator sunteţi, a înregistrat o cifră record cu mult peste 25 milioane EUR. Care este cheia succesului? Sună impresionant 25 milioane EUR.

Doru Boştină: … De fapt, sunt peste 30 de milioane de euro, răsplată a mai multor ani de investiţii în reţeaua noastră de birouri teritoriale şi de analize atente a felului în care se face avocatură la noi comparativ cu zona anglo-saxonă. Citind mult despre felul în care sunt organizate şi despre modul cum funcţionează firmele mari de avocatură din Anglia şi Statele Unite, nu am putut să nu observ că noi eram încă în ”era manufacturieră” a acestei profesiuni, în timp ce avocaţii de acolo se aflau deja în plină ”eră industrială”. Mi-am propus să urmăresc acest model de business bazat pe creştere susţinută şi extindere în teritoriu, pentru a avea resursele necesare accesării proiectelor mari, acelea care sunt generatoare de venituri mari care, mai departe, pot asigura resursele necesare creşterii companiei pentru ca să fie în măsură să acceseze proiecte mari… şi aşa mai departe… Am început să ne extindem în teritoriu în urmă cu aproape 7 ani, încercând să aducem avocatura de business către companiile din provincie, fapt care a presupus investiţii enorme în spaţii de birouri, în aparatura IT şi, nu în cele din urmă, în oameni.  ”Industrializarea” avocaturii de business nu înseamnă renunţarea la calitate, ba din contră, înseamnă abilitatea de a replica acelaşi act avocaţial de calitate înaltă şi la Bucureşti şi în oricare colţ din România, pentru orice proiect sau pentru oricare client… globalizare la o scară ceva mai mică.

Alina Matei: În 2008 spuneaţi că sunteţi mai mult un administrator al firmei decât un avocat. Cum stau lucrurile acum? Când aţi fost ultima oară în instanţă?

Doru Boştină: Proporţional, situaţia nu s-a schimbat cu mult… doar că volumul de muncă este incomparabil mai mare acum decât în 2008. A conduce o casă de avocatură cu peste 130 de avocaţi şi consultanţi, care are reprezentanţe în 18 oraşe răspândite peste tot în România precum şi 5 birouri internaţionale necesită foarte mult timp şi foarte multă atenţie chiar dacă am delegat cam tot ce se poate delega atât pe partea administrativă cât şi pe partea strict avocaţială. Am toată încrederea în avocaţii parteneri coordonatori de arii de practică şi în ceilalţi colaboratori ai mei, însă sunt clienţi care insistă să se vadă cu mine…În instanţă nu am mai fost de mult, dar zilnic mă întâlnesc cu 4 -5 clienţi în calitate de avocat de consultanţă.

Alina Matei: Nu v-a tentat să candidaţi pentru o funcţie de conducere în cadrul Baroului Bucureşti? Ca şi consilier sau în Comisia de Disciplină, de exemplu. De ce?

Doru Boştină: Nu am fost niciodată tentat de demnităţi publice, excepţie făcând doar cele câteva luni petrecute pe la sfârşitul anilor ’90 ca şi consilier juridic al unui ministru, pentru ca şi în cazul meu excepţia să confirme regula. Adevărul este că am fost tot timpul captivat de ceea ce am făcut şi fac zilnic, şi anume coordonarea activităţii casei de avocatură… Nu am alte afaceri, nu joc pe bursă, nu am hobby-uri extravagante… Mă scol dimineaţa la 6, citesc toată presa economică şi de specialitate până la 7-30, vin la birou la ora 8 şi plec… când se termină, seara târziu. Ar fi necinstit şi faţă de mine şi faţă de profesie să mă angajez într-un astfel de proiect, extrem de important pentru destinele avocaturii din România, fiind sigur de la început că nu o să pot să mă dedic lui decât sporadic.

Alina Matei: Criza din ultimii ani din piaţa avocaturii a adus în prim plan avocaţii pledanţi. Cum trebuie să fie un pledant? Cum se deosebeşte el de un avocat de consultanţă?

Doru Boştină: Nu cred că ar trebui să absolutizam dihotomia: avocat de consultanţă – avocat pledant şi, cu siguranţă, noi nu o facem. Mai mult, încurajăm avocaţii din cadrul ariei de practică « Litigii şi Executări  Silite » să-i însoţească pe colegii lor care acordă consultanţă, să meargă la negocieri, etc. deoarece ei sunt cei mai în măsură să-i avertizeze pe clienţi despre unele lucruri care ar putea să meargă prost şi cum s-ar putea ele rezolva/bloca/pierde în instanţă. Şi reciproca e adevărată, pentru că nicăieri nu se învaţă avocatură mai bine decât în instanţă. Esenţiale, atât pentru avocatul pledant cât şi pentru avocatul de consultanţă, sunt: excelenta pregătire profesională, abilitatea de a gândi repede, creativ şi anticipativ, şi nu în cele din urmă, abilitatea de a performa în condiţii de presiune şi stres.

Alina Matei: Sunteţi implicaţi în susţinerea financiară a tinerilor studenţi de la facultăţile de drept prin acordarea de burse anuale (anul trecut a fost al şaselea an). Câştigătorii sunt viitorii avocaţi Boştină şi Asociaţii?

Doru Boştină: „Bursele Boştină”, începute în urmă cu 6 ani, reprezintă un proiect de responsabilitate socială corporatistă [CSR] derulat de departamentul de Relaţii Publice şi nu un proiect derulat de departamentul de Resurse Umane pentru recrutarea de noi avocaţi. „Bursele Boştină” sunt menite să-i atragă pe tinerii studenţi de la drept spre avocatura de business, o zonă în care programa şcolară este mai săracă, după apărerea mea, decât o cer imperativele economiei româneşti din acest moment. De asemenea, ele vor să răsplătească excelenţa profesională, să-i încurajeze pe studenţi să-şi construiască încă de tineri o carieră bazată pe muncă susţinută şi dăruire pentru profesia de avocat. Unii dintre câştigători au rămas la noi, pe alţii i-am regăsit în rândul altor case de avocatură de renume sau şi-au deschis propriile cabinete individuale şi suntem mândri că am putut contribui într-un fel sau altul la succesul lor profesional.

Alina Matei: Ce i-aţi spune unui tânăr avocat stagiar care v-ar mărturisi E greu în avocatură. Credeam că e ca în filme. Maşini şi costume scumpe, onorarii mari, cazuri câştigate. Însă nu e chiar aşa.”?

Doru Boştină: Am putea numi aceasta sindromul Ally McBeal după serialul de mare succes de acum mai bine de 10 ani, dar adevărul e că foarte mulţi din cei care vin în avocatură doar pentru onorarii şi onoruri eşuează. Avocatul, ca şi doctorul, trebuie să fie pregătit – şi profesional şi psihic – să fie la dispoziţia clientului 24 de ore. În genere, negocierile nu se încheie la ora 18.00 trecute fix, instanţele rămân în pronunţare şi după ora 20.00, şi nu au fost puţine cazuri de ordonanţe de reţinere emise mult după miezul nopţii. Trebuie să-ţi placă foarte mult această profesiune, să fii dispus să înveţi continuu (lucru cu atât mai adevărat în România, unde stabilitatea legislativă este un deziderat), să ai încredere că eşti cel mai bun chiar şi atunci când pierzi şi să mergi mai departe. La capătul a 20 de ani de muncă pe brânci cu siguranţă că s-ar putea să te aştepte şi o maşină scumpă din cazuri câştigate.

Alină Matei: Şi în final, spuneţi-ne, vă rog, trei lucruri care sunt importante pentru dumneavoastră?

Doru Boştină: Avocatură, casă, casa de avocatură.

Alină Matei: Va multumim.

Doru Boştină: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro