« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Catalin Predoiu a participat la sedinta de bilant pentru 2011 a DNA
28.02.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justitiei a dat publicitatii luni, 27 februarie 2012, declaraţiile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinute în conferinţa de presă privind bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie

„Bună ziua, bine v-am găsit, aş dori să mulţumesc în primul rând domnului procuror şef Daniel Morar pentru invitaţia pe care mi-a adresat-o, şi pentru bilanţ, şi pentru conferinţa de presă, de a mă adresa dvs. Într-adevăr Ministerul Justiţiei a fost reprezentat la bilanţ de doamna secretar de stat Alina Bica şi nu de către mine, aşa cum era programat, pentru că am fost reţinut la lucrările Coaliţiei.

Pe de altă parte pot să vă spun că Ministerul Justiţiei a participat la acest bilanţ după ce în prealabil am evaluat cu atenţie raportul de activitate şi am discutat în interior evoluţia. Prin urmare cu ocazia acestui bilanţ am dorit să fac cunoscute câteva gânduri personale, din perspectiva, evident, a calităţii pe care o exercit. Bilanţul activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2011 demonstrează o îmbunăţire a acesteia şi pot să vă spun fără ezitare că Ministerul Justiţiei a transmis felicitări conducerii DNA şi întregului colectiv al DNA pentru aceste progrese vizibile, atât în cifrele din bilanţ cât şi în evaluarea generală a raportului.

Personal aş putea chiar să spun că transmit felicitări domnului procuror şef pentru că prin munca pe care a depus-o în cele două mandate, alături de echipa domniei sale, a transformat DNA-ul într-o activitate şi într-o instituţie serioasă şi puternică. Până la urmă asta este în definitiv esenţa oricărui mandat public şi anume de a transforma instituţia pe care temporar o conduci într-una mai bună, într-una trainică, într-o instituţie pe care societatea să se poată baza.

Activitatea DNA, fără a intra în multe detalii tehnice, în anul 2011 a adus un plus pe care l-am subliniat şi la bilanţul trecut, în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, în ceea ce priveşte indisponibilizarea şi recuperarea bunurilor care au contribuit la săvârşirea de infracţiuni sau au rezultat din săvârşirea de infracţiuni.

Guvernul român este interesat în cea mai mare măsură în continuarea şi susţinerea politicilor anticorupţie. După cum ştiţi, traversăm alături de alte state din Uniunea Europeană, un context economic dificil. În acest context economic dificil, orice Guvern este interesat în atragerea de investiţii străine, în crearea unui climat de investiţii străine şi locale, transparent, concurent şi lipsit de corupţie. Suntem de asemenea interesaţi în cel mai înalt grad, după cum ştiţi, în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, ori aceste obiective pot să fie atinse mult mai uşor, dacă în acelaşi timp, în paralel intensificăm activitatea anticorupţie şi dacă vom susţine, cum spuneam, politicile anticorupţie.

Sunt absolut convins că şi în perioada următoare Guvernul român va păstra stabilitatea instituţională a instituţiilor anticorupţie, în speţă DNA, dar am în vedere şi alte instituţii cum ar fi ANI, va îmbunătăţi legislaţia anticorupţie – după cum ştiţi în Parlament se discută prevederile privind punerea în aplicare a Codurilor, în special am în vedere Codul Penal, Codul de Procedură Penală – şi va asigura mijloacele logistice necesare pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a activităţii acestor instituţii.Din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare aş vrea, de asemenea, să remarc faptul că ş Raportul tehnic din luna februarie a subliniat buna activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – care este şi rămâne unul din pilonii centrali ai acestui mecanism pe care atât Ministerul Justiţiei, cât în general Guvernul României se bizuie atunci când avem în vedere optimizarea rezultatelor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

De asemenea, aş vrea să spun că, în perspectivă, sunt convins că această activitate managerială pozitivă, eficientă per ansamblu, desfăşurată în aceste două mandate va fi continuată şi se va continua în scopul consolidării instituţionale a Direcţiei Naţioanle Anticorupţie.

În încheiere aş vrea să spun că este evident, privind retrospectiv la cele două mandate, că avem un DNA mult mai eficient, un DNA care şi-a creat chiar şi un renume în cadrul Ministerului Public şi cred că acest lucru este pozitiv.

Sunt convins deci că activitatea va continua sub aceste auspicii pozitive.Ştiu că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, ştiu de asemenea că întotdeauna e loc de mai bine, e valabil pentru orice instituţie, ştiu că trebuie să avem în vedere nu numai reprimarea faptelor şi a actelor de corupţie, dar instrumentarea în bune condiţiuni de legalitate a tuturor dosarelor, astfel încât ele să reziste controlului instanţei şi să se soldeze cu condamnări, după cum ştiu foarte bine, din discuţiile pe care le-am avut frecvent cu procurorul şef Daniel Morar, că la rândul său ştie toate aceste lucruri. Îi urez succes în continuare în activitate, în carieră în general, şi nu am nici o îndoială că aşa se va şi întâmpla.

Nu am să intru în detalii tehnice; cum v-a spus domnul procuror şef va face o prezentare tehnică a bilanţului, stau la dispoziţia dvs. pentru una, două, trei întrebări, să spunem, maximum, în măsura în care din perspectiva competenţelor Ministerului Justiţiei vă pot fi de folos. După care cu permisiunea dvs. am să vă las în familie, ca să spun aşa. Vă mulţumesc.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.