Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Arbitrajul intern si international | Tudor Chiuariu
28.02.2012 | Andrei RIGU

JURIDICE - In Law We Trust

În ultimii trei ani, piaţa română de arbitraj comercial a înregistrat o creştere de peste 85% a valorilor maxime disputate. Dacă, în 2008, cea mai mare sumă ce făcea obiectul unui dosar la instituția română de arbitraj internaţional era de aproximativ 2 milioane euro, valoarea medie a celor mai mari sume din dosarele înregistrate în perioada 2009-2011 a ajuns la aproape 16 milioane euro.

Curtea de Arbitraj a soluționat în ultimii ani litigii din ce în ce mai importante. Este rezultatul deopotrivă a recunoașterii și încrederii acordate acestei metode de soluţionare a litigiilor de către companii importante române și străine. Au contribuit la această evoluție regresele din sistemul judiciar, unde durata proceselor a crescut semnificativ după 2008, iar arbitrajul a fost văzut ca o cale mai rapidă de a obține un titlu executoriu, precum și posibilitatea recurgerii la arbitrii cu o experiență și o expertiză diversă, la care judecătorii ajung rareori,” a spus Tudor Chiuariu, arbitru în cadrul Curţii Comerciale de Arbitraj Internaţional de pe lângă  Camera de Comerţ şi Industrie a României, şi coautor al volumului Arbitrajul intern şi internaţional, recent publicat de Editura Universul Juridic.

Lucrarea Arbitrajul intern şi internaţional, care a luat în considerare modificările introduse de noul Cod civil şi noul Cod de procedură civilă, reprezintă un instrument util pentru operatorii economici care apelează la arbitraj, pentru avocaţi și consilieri juridici, oferind informaţiile de bază despre reglementări, practica arbitrală şi judiciară, costurile arbitrajului şi caracteristicile procedurilor în faţa principalelor instituţii internaţionale de arbitraj: Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC) de la Paris sau Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, care au început să fie din ce în ce mai des utilizate de persoane fizice şi juridice din România.

Procedurile arbitrale reprezintă o formă de justiţie privată care oferă părţilor avantaje pe care acestea nu le regăsesc în justiţia statală. Arbitrajul oferă confidenţialitate, un mai mare grad de flexibilitate şi rapiditate a procedurii, o expertiză specializată a arbitrilor – toate fiind esenţiale în soluționarea diferendelor din mediul de afaceri.

În România, taxele percepute în Cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României încep de la 360 lei şi pot ajunge la câteva zeci de mii lei, în funcţie de valoarea litigiului. Pentru litigii cu valoare exprimată în euro, taxele pornesc de la 800 euro pentru litigii cu valoarea de până la 20000 euro.

Lucrarea lansată recent sub semnătura lui Tudor Chiuariu şi a Roxanei Giurea analizează şi consecinţele modificărilor legislative ale noului Cod civil intrat în vigoare şi ale noului Cod de procedură civilă.

Tudor Chiuariu, partener fondator al societăţii de avocatură Chiuariu & Asociaţii, este arbitru în cadrul Curţii Comerciale de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. În calitate de avocat a reprezentat clienţi în proceduri în faţa tribunalelor arbitrale româneşti şi internaţionale, în special în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Doctor în drept Magna cum Laude al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, Tudor Chiuariu a îndeplinit funcţia de Ministru al Justiţiei şi de Consilier de Stat al Prim-ministrului României. În 2008 a fost ales deputat în Parlamentul României.

Roxana Giurea este avocat colaborator în cadrul societăţii Chiuariu & Asociaţii. Activitatea sa se axează pe litigii comerciale şi arbitraj sportiv. Deţine două diplome postuniversitare, în Drept european şi internaţional al afacerilor, respectiv în Contenciosul afacerilor la Universitatea Paris I Panthéon – Sorbona.

————–

Chiuariu & Asociaţii oferă o gamă integrată de servicii juridice pentru înfiinţarea, dezvoltarea, protecţia şi securizarea juridică a afacerilor, cu expertiză extinsă în litigii și arbitraj, dreptul comercial, dreptul muncii, dreptul proprietăţii intelectuale, dreptul penal şi dreptul sportiv.

Pentru informaţii şi detalii suplimentare:

Ioana Prândurel, Marketing and Business Development Strategist

Mobile: +40 730 551 676, Email: ioana.prandurel@chiuariulawyers.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.