Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

CSM a incuviintat perchezitia, retinerea si arestarea unui judecator de la Inalta Curte. Retinere. Arestare
01.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE. Miercuri, 29 februarie 2012: Înalta Curte a decis astăzi arestarea judecătoarei pentru 30 de zile.

Marti, 28 februarie 2012, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia la imobilele deţinute, reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitei Maria DAVID – judecător la ÎCCJ – Secţia civilă, potrivit unui comunicat al CSM.

Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a  fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Structura Centrală pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele, potrivit unui comunicat al DNA:
„În perioada noiembrie – decembrie 2009, inculpata David Maria, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit de la un denunţător, în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, inculpata a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială, de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare.

În luna ianuarie 2012, inculpata David Maria i-a promis aceluiaşi denunţător că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar având ca obiect recursul declarat de acesta împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada ianuarie-februarie 2012, inculpata David Maria a primit de la denunţător, in mod repetat, suma totală de 4.000 euro şi 3.800 lei, în scopul menţionat anterior.

În ziua de 21 februarie 2012, inculpata i-a mai pretins denunţătorului suma de 110.000 euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar ,,prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza.

La termenul din 27 februarie 2012, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgovişte.

Inculpatei David Maria i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 28 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pentru 24 de ore, urmând ca aceasta să fie prezentată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti