Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Mădălin Niculeasa. Despre stil, avocați și afaceri


29.02.2012 | Alina MATEI
Secţiuni: Fiscalitate, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Vă mulțumim că ați acceptat să acordați un interviu pentru JURIDICE.ro. De ce facultatea de drept și de ce avocat?

Madalin Niculeasa: Este greu de spus… Retrospectiv aș putea identifica motivele, însă dacă mă situez contemporan cu decizia de a urma o Facultate nu cred ca pot identifica un motiv rațional, ci doar emoția produsă de impresia pe care o aveam eu despre judecători, avocați și notari.

Știu însă ce mi-a declanșat plăcerea pentru drept: în anul I aveam examen la ISDR (Istoria Statului și Dreptului) cu profesorul Cernea, care în timpul examenului a venit să se uite pe lucrarea mea, atenționat fiind de asistentă asupra felului meu de a fi. Am primit nota 9, cea mai mare notă din tot anul, fapt ce a declanşat pasiunea si concentrarea mea faţă de drept.

În ceea ce priveşte decizia de a deveni avocat, şi aceasta este legată de un astfel de incident ca cel de sus: am intrat în Barou în anul 2001 în baza unui examen naţional când din peste 2000 de candidaţi la nivel naţional am intrat doar 22 (Mihai Ristici de la RTPR, Lucian Bondoc de la White and Case, Ioana Gelepu de la Tuca, Cosmin Vasile de la ZRP, au fost alţi colegi care au intrat atunci). Îmi aduc aminte şi acum plăcerea pricinuită de reuşita la acest examen, tip grilă, cu corectura realizată de calculator, cred: coboram scările de la staţia de metrou din Piaţa Victoriei şi de emoţie vroiam să opresc oamenii şi să le spun că eu sunt unul din cei 22. Foarte frumos.

Uitându-mă peste umăr îmi dau seama ca cineva a avut un plan cu mine, iar eu nu am dezamăgit, fiind pregătit să mă urc în fiecare tren care a venit în staţie.

Alina Matei: Cine a fost Maestrul dumneavoastră? Ce ați deprins de la Maestru?

Madalin Niculeasa: Dumneavoastra îi spuneţi „Maestru”, eu le spun persoane care m-au inspirat în viaţă. Tocmai am terminat de citit Viaţa lui Adrian Marino care vorbeşte despre maeştri-profesori şi persoane care te inspiră în viaţă, discutând foarte frumos, chiar dacă direct, despre mentoratul lui Călinescu respectiv al lui Noica şi modalitatea în care acesta acesta a influenţat stagiarii. Sunt de acord cu această distincţie, întrucât profesiile cu o activitate creatoare foarte puternică, cum este şi avocatura, au nevoie de personalitate şi îndrumare, iar nu de spirite mimetice.

Întrucât întrebarea dumneavoastră are legătură cu viaţa profesională, aş putea spune cu toată inima că m-au influenţat în această activitate, inspirându-mi demersurile, două persoane: Călin Zamfirescu şi Ion Nestor, fiecare în felul său şi pe paliere diferite ale profesiei. Îmi dau seama că şi din această perspectivă am fost binecuvântat de Cel de Sus. Călin Zamfirescu mi-a arătat ce înseamnă preţuirea oamenilor şi cât de mult contează rigoarea profesională şi proprietatea termenilor în exercitarea acestei profesii. Învecinarea cu Ion Nestor mi-a arătat ce înseamnă relaţia avocat-client şi modalitatea în care aceasta poate fi reciproc constructivă. Totdeauna le voi mulţumi pentru răbdarea şi înţelepciunea de care au dat dovadă în relaţia noastră profesională.

Alina Matei: Cum se vede avocatura la peste 10 ani distanță de intrarea în profesie?

Madalin Niculeasa: Acum, pentru mine, avocatura este ca un vis în care trebuie să fii suficient de nebun încât să crezi, dar şi suficient de rezonabil încât să-ţi stabileşti limitele visului în mod corespunzător.

Am învăţat în 10 de ani profesie care este rolul juristului, avocatului şi omului de afaceri in această profesie. Am înţeles care-i diferenţa dintre exercitarea avocaturii ca profesie liberala, respectiv ca business. M-am acomodat cu categoriile umane existente in această profesie, în condiţiile în care, vorba lui Steinhardt, există atât oameni cu păcate de stanga cât şi oameni cu păcate de dreapta. Am deprins ce înseamnă cu adevărat protejarea interesului clientului şi modalitatea în care ţie ca avocat ar trebui să-ţi pese de acesta. Am înţeles că trebuie să fii într-un anumit fel pentru diverse forme de exercitare a profesiei.

Mai cred ceva:
(a) Soluţie. Dihotomia clasică – consultanţă – litigii este pe punctul de a deveni istorie, în condiţiile în care clienţii caută soluţii şi modalităţi de protejare a intereselor sale comerciale. Nu cred ca vreunul dintre noi îşi va mai permite multă vreme de aici înainte să se disculpe în faţa clientului sau să se prezinte în faţa acestuia ca fiind avocat de consultanţă sau avocat de litigii. Soluţia va legitima avocatul şi capacitatea acestuia de a implementa respectiva soluţie.
(b) Om. Calitatea umană contează foarte mult în această profesie şi la sfârşitul drumului clientul apreciază acest lucru. Echilibrul pricinuit de lucrurile umane – familie, prieteni, inhibarea trăirilor speciale faţă de bani, etc. – contribuie în mod substantial la succesul în profesie. Relaţia profesională nu poate exista dincolo de respectul colegului-partenerului. Nu trebuie să cedezi ispitei de a te schimba doar pentru că cineva doreşte să fii într-un anumit fel. Trebuie să fii ceea ce vrei tu să fii şi nu ceea ce vor alţii.
(c) Creativitate. Profesorul Beleiu spunea că fără creativitate în drept nu ai ce căuta. Câtă dreptate avea Profesorul. Nu poţi fi avocat, dacă nu eşti jurist, după cum nu poţi fi avocat dacă partea ta de creaţie se rezumă la ceea ce au spus şi scris alţii. Ai nevoie de nebunia de a crede ca poţi să adaugi ceva chiar şi acolo unde alţii cred ca totul este spus.  După cum trebuie să înţelegi că dreptul a evoluat şi s-a schimbat; trebuie să ai flexibilitatea intelectuală de a accepta că lumea în jurul tău se schimbă, juridic vorbind.
(d) Universalitate. Specializarea absolută în această profesie este total distructivă. Trebuie să-ţi permiţi efortul de a fi pregătit pentru lupta pe multiple fronturi juridice. Nu poţi să înţelegi un domeniu al dreptului, cel puţin foarte bine, scoţându-l din context; trebuie să ştii drept civil pentru a ştii drept fiscal sau drept administrativ. În condiţiile în care există legi care combină mai multe ramuri de drept, reglementând astfel pluridisciplinar, apreciez că privirea secvenţială trebuie să fie înlocuită de privirea globală asupra dreptului.

Alina Matei: Ați fost avocat în două dintre cele mai importante și prestigioase case de avocatura din Romania, ZRP si NNDKP. Plecarea este o surpriză?

Madalin Niculeasa: Depinde pentru cine şi în ce moment. Mi-am dorit să fiu avocat şi aceasta doresc în continuare. Nu sunt o fire extrem de comercială, în sensul că nu mă raportez la bani într-un anumit fel, fiind o fire care se bazează mai mult pe lucrurile necuantificabile şi incomensurabile. De aici nevoia mea ca avocatura să-mi acopere mai mult partea de suflet.

Am avut grijă să nu mă suprind pe mine cu astfel de decizii şi nici pe cei din jur. Sunt o fire onestă şi am procedat corespunzător.

Am evoluat uman şi profesional crezând în visele şi proiectele mele. Aşa stau lucrurile şi acum: cred într-o anumită formă de exercitare a profesiei, aceea eliberată de presiunea managerială, de forme fără fond, birocraţie şi încărcată în schimb cu grija exagerată faţă de interesul clientului, cu capacitatea de a fi creativ juridic dincolo de alte interese strategice, cu capacitatea de a produce satisfacţie şi echilibru în plan uman.

Profesia este o completare a vieţii noastre de toate zilele. Dacă profesia deţine majoritatea acţiunilor în societatea numită viaţă, ceva este în neregulă. Nu mă refer la planul temporal şi la faptul că atunci când se întâlnesc două structuri – cea personală cu cea profesională – iar acestea sunt undeva incompatibile. Atunci apar problemele.

Alina Matei: Începeți o nouă etapă în evoluția dumneavoastră profesională. Primul butic de avocatură specializat în taxe, Niculeasa Tax & regulatory. Cum s-a născut ideea?

Madalin Niculeasa: Ideea are legatură cu proiectul meu. Nu este ceva întâmplător, după cum nu eu am inventat acest concept. Eu spun în schimb că avocatura, exercitată ca profesie liberală, este o formă care nu poate fi agregată în forme foarte mari fără a-i fi afectată esenţa. Aşa au ajuns oamenii la concluzie în Asia şi SUA că plusvaloarea şi grija clientului pot fi primite din partea unor astfel de vehicole profesionale. În Australia peste 40% din bugetul pentru servicii juridice se duce spre astfel de firme – boutique law firm.

Această formă şi aceste domenii ale dreptului îmi permit să adaug plus valoare afacerii clientului, întrucât la noi se pune mai puţin accent pe acest lucru, dar este vremea ca avocatul să înţeleagă că trebuie să contribuie la creşterea valorii comerciale a clientului, fie prin sfatul proactiv pe care-l oferă, fie prin pierderea pe care o evită pentru acesta. A trecut vremea analizelor contemplative după cum a venit vremea soluţiilor.

Plusvaloarea vine din înţelegerea corectă şi completă a interesului clientului respectiv din abordarea inovatoare şi creativă în protejarea acestuia. Or, toate aceste lucruri nu pot veni din retail şi standardizare.

Vreau să spun că ideea are legătură cu felul meu de a fi şi cu felul de privi avocatura.

Alina Matei: Este pregătită piața pentru un astfel de concept? “Butic” nu te duce cu gândul la avocați…

Madalin Niculeasa: Aceasta-i şi întrebarea la care şi eu vreau să găsesc răspuns în orizontul de 2 ani de zile. Am înţeles din activitatea mea că există clienţi care au nevoie de avocaţi care pot să le îmbunătăţească afacerea, după cum există clienţi care au nevoie de anumiţi avocaţi pentru a-şi motiva decizia de a fi apelat la aceştia. Mizez foarte mult pe faptul că această criză economică a produs două reacţii complementare:
– a îndepărtat perioada consumerismului juridic, adică a consumului nebun şi fără discernământ a serviciilor juridice,
– respectiv a adus profesionalizarea deciziei, fie că aceasta este juridică sau comercială.

Clienţii au nevoie de valoare adăugată iar noi putem oferi acest lucru, rapid şi eficient. Aceasta-i premisa de la care am plecat.

O altă tendinţă resimţită la nivel global are legătură cu contra-reacţia determinată de globalizarea economică: nevoia de personalizare a serviciilor primite. În Raportul Thomas Reuters privind gradul de inovativitate economică, serviciile nu sunt cuprinse. Apreciez că sectorul terţiar trebuie să se reinventeze, înţelegând faptul că nu poate rămâne la condiţiile actuale. Or, inovaţia si creativitatea, caractere specifice avocaturii, ar trebui să contribuie la personalizarea relaţiei avocat-client.

Sunt convins ca retail-ul va fi inlocuit de personalizare. Mă uit pe piaţa avocaturii din România şi observ că ecartul dintre avocaţi s-a redus la nuanţe şi know-how, în sensul că acolo unde clientul decide cu discernământ apreciază forma cu substanţă şi empatia creată de avocat. Nu sunt sigur dacă facultăţile de drept vor putea produce un număr suficient de studenţi excelenţi pe câtă nevoie au firmele de avocatură. Soluţia vine de la juristul care ştie carte şi de la avocatul care cunoaşte foarte bine interesul comercial de protejat.

În consecinţă, piaţa nu are ce face şi trebuie să accepte alt gen de relaţie profesională cu clienţii sau invers, cu avocaţii.

Alina Matei: Câți avocați sunteți în prezent? Pe ce veti pune accent în recrutarea avocaților pentru întărirea echipei?

Madalin Niculeasa: Mizez până la sfârşitul anului pe un număr de 5 avocaţi. Nu doresc ca aceast proiect să fie populat cu mai mult de 10 avocaţi. Calitatea profesională excepţională, calitate umană deosebită şi compatibilitate de valori şi proiecte, sunt calităţile pe care le urmăresc. Caut avocaţi şi nu oameni de afaceri.

Alina Matei: Așadar unul dintre obiectivele Buticului Niculeasa este să fiți in primul rand avocați și apoi oameni de afaceri. Ce target vă propuneți?

Madalin Niculeasa: În ordine:
(a) Target-ul nostru este unul profesional: acela de a fi o opţiune pentru clienţii care caută expertiza tehnică ca fiind soluţia pentru problemele lor.
(b) Vrem sa resetăm relaţia profesională client-avocat, mutând-o de la matricea B2B la matricea Professional2B. Vrem sa fim avocaţii care înţeleg business-ul şi nu oamenii de afaceri care înţeleg avocatura.
(c) Nu avem ţinte financiare de atins altele decât cele rezultate din desfăşurarea activităţii ca profesie liberală.
(d) Nu avem orgolii de dovedit nimănui. Şi noi şi alţii ştim ceea ce suntem şi ceea ce vrem să fim.
(e) Vreau să practicăm avocatura cu zâmbetul pe buze, fără crispări sau enervări de orice natură.
(f) Vrem să fim inovativi şi creativi pentru interesele clienţilor.

Alina Matei: Cât de importantă este notorietatea pentru avocat? Dumneavoastră aveți o notorietate bine consolidată, atât prin prestigiul profesional cât și prin publicații. Este notorietatea “aducătoare” de clienti?

Madalin Niculeasa: Nu ştiu ce am eu sub acest aspect, însă ştiu că notorietatea sau oricum i-am spune acestui aspect formal, nu valorează nimic dacă nu există substanţă; aceasta-i problema curentă a profesiei noastre – lipsa unui just echilibru între formă şi fond, adică fie unii sunt prea notorii şi prea desubstanţializaţi, iar alţi sunt prea substanţializaţi dar lipsiţi de orice formă. Sperăm să ajungem la un just echilibru între notorietate şi orice alte astfel de aspecte şi expertiza tehnică, întrucât doar un astfel de echilibru este aducător de clienţi. Sau aşa cred eu.

Vreau să comunicăm, dar nu vrem să fim vedete TV, sau să devenim politicieni avocaţi. Vrem să fim doar avocaţi.

Alina Matei: Cum vedeți Niculeasa Tax & Regulatory peste 10 ani?

Madalin Niculeasa: Făcând AVOCATURĂ în continuare şi doar AVOCATURĂ. Ceea ce ştiu acum cu siguranţă este că principiile mai sus menţionate vor fi esenţa acestui proiect.

Alina Matei: Vă mulțumim și vă dorim mult succes!

Madalin Niculeasa: Eu vă mulţumesc, întrucât JURIDICE.ro prin felul său de existenţă reflectă într-un anumit fel principiile mai sus menţionate, fiind astfel dovada faptului că nu sunt singur.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro