Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Neregularitati procedurale cu privire la citarea partilor. Admisibilitatea contestatiei in anulare
29.02.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 414 din 21 ianuarie 2011 pronunţată de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie în anulare împotriva deciziei de constatare a perimării recursului) că, în conformitate cu dispoziţiile art. 317 alin. (1) C. proc. civ, contestaţia în anulare este admisibilă numai pentru neregularităţi procedurale vizând următoarele situaţii: când citarea părţii nu a fost îndeplinită legal la data judecării în fond a cauzei sau când au fost încălcate dispoziţii de ordine publică privitoare la competenţă. Insă, viciul procedural cu privire la citarea nelegală a părţilor poate fi invocat numai de partea care nu a fost legal citată la termenul de judecată, ca o garanţie a dreptului de apărare care i-a fost astfel încălcat în cursul procesului. În speţă, contestatorii, legal citaţi la judecarea recursului, au invocat, în scopul obţinerii anulării deciziei instanţei de recurs, faptul că partea adversă nu ar fi fost legal citată, ceea ce nu este permis, atât timp cât din lipsa lor de diligenţă cauza a rămas în nelucrare mult peste termenul de un an dispus de art. 248 alin. (1) C. proc. civ., neputându-se, astfel, prevala de propria culpă în susţinerea intereselor lor, situaţie consacrată de adagiul nemo auditur propriam turpitudinem allegans.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti