Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Compradores
01.03.2012 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Citesc o carte. „Imperiul rusinii” se numeste. Este scrisa in 2005 de un raportor ONU, se numeste Jean Ziegler. Nu credeam sa fiu vreodata impresionat de cifre si statistica. Nu credeam ca vom ajunge in Romania vreodata sa semanam cu tarile din America de Sud. In cazul unor tari ca Peru si Bolivia, tari care au refuzat sa mai achite imprumuturile odioase facute de guvernele lor anterioare, monedele lor nationale au fost masiv atacate si devalorizate, iar bancile creditoare au trecut la executarea a tot ceea ce au „prins” prin tarile lor de rezidenta sau oriunde altundeva; de exemplu, nave sau avioane sub pavilion peruan sau bolivian. Ulterior, bineinteles, a venit salvator FMI si le-a acordat un imprumut de „salvare”, in schimbul unor mari reduceri de cheltuieli publice si al unor privatizari, inclusiv a surselor de apa (suna cunoscut, nu?). Intr-un alt episod relatat in carte, reducerile de cheltuieli publice impuse de FMI in Brazilia (prin anii 1980) au determinat renuntarea la un vaccin, fapt care a cauzat moartea a mii de copii nevaccinati (si nevinovati). Noi nu am vindut inca sursele de apa, dar ne pregatim sa vindem si ce mai avem din resursele de aur si cupru, am concesionat rezervele de gaz din zona Insula Serpilor si tot petrolul de pe teritoriul national, am privatizat siderurgia, bancile si industria chimica, ne pregatim sa privatizam posta, energia, sanatatea, scoala si tot ce altceva se va putea, toate acestea la cererea FMI si a Bancii Mondiale. Si multe altele in plus, toate sustinute de ai nostri „compradores” („mari” politicieni, bancheri, avocati, consultanti, analisti, ziaristi).

Am multe altele de zis, dar mai tirziu. Acum va rog sa vedeti si aceasta recenzie a cartii.
Este o analiză incredibilă dar realistă a efectelor dominației marilor corporații asupra lumii.
Nu este un scenariu SF, ci chiar o realitate: fiecare pagină conține informații la care avem cu toții acces, dar nu le conștientizăm.

Pe lângă recenzia de pe bookblog.ro, reproduc câteva pasaje care au o relevanță deosebită și pentru noi:
„Multe guverne din emisfera sudică nu reprezintă decât interesele unei fracțiuni infime a poporului lor, așa numitele clase ”compradores”.
Acest cuvânt desemnează două tipuri de formațiuni sociale.
Primul tip: în timpul colonizării, stăpânul străin a avut nevoie de ajutoare autohtone. Le-a acordat privilegii, le-a încredințat anumite funcții, le-a dat o conștiință (alienată) de clasă. În majoritatea cazurilor, aceasta a supraviețuit plecării colonizatorului și a devenit noua clasă conducătoare a statului post-colonial.
Al doilea tip: majoritatea statelor din emisfera sudică sunt azi dominate din punct de vedere economic de către capitalul financiar străin și de societățile transcontinentale (corporații sau multinaționale, n.n.) private.
Puterile străine angajează în teritoriu directori și cadre locale care finanțează avocați locali, jurnaliști etc. și care au în solda lor (deși foarte discret) principalii generali și șefi ai poliției.
”Comprador” este un cuvânt de origine spaniolă și înseamnă ”cumpărător”. Burghezia ”compradore” este burghezia cumpărată de noii ”feudali”. Ea apără interesele acestora din urmă și nu pe cele ale poporului din care provine (…)
Interesele lor sunt intim legate de cele ale societăților transcontinentale active în țările lor. Acestora nu le pasă de interesele elementare, de nevoile vitale ale popoarelor lor (…)
Alienarea culturală a elitelor din anumite state din lumea a treia nu încetează să surprindă prin profunzimea sa (…)
Clasele ”compradores” (aflate în mod formal la putere în țările lor) sunt din punct de vedere mintal și economic complet dependente de societățile transcontinentale și de guvernele străine, ceea ce nu le împiedică să țină, exclusiv pentru popoarele lor, discursuri patriotice înflăcărate”.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIEPEREA SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti