Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre admiterea la INM in 2012
02.03.2012 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Sunt dezbateri intense pe marginea admiterii in magistratura si mai ales la INM in acest an, vizavi de noua legislatie.

In mod legitim, doritorii de a deveni judecatori si procurori vor sa stie ce coduri trebuie sa invete si sa aprofundeze. Nu li se pare firesc sa dea licenta la o materie dintr-un cod in iunie si sa fie examinati la INM in august dintr-un alt cod.

Facultatile de Drept au varii sisteme de licenta: unele au pastrat testul scris cu  sustinerea ulterioara a lucrarii de licenta, altele au pastrat doar proba cu sustinerea lucrarii de licenta. Pentru ca in acest an, 2012, vor da licenta absolventii de drept care in anii 2008-2010 au invatat vechiul Cod Civil, facultatile au decis sa se dea licenta din vechiul cod. Numai ca la INM ani de-a randul practica a fost sa se dea concurs din legislatia in vigoare la data anuntarii concursului (care se face cu minim 60 zile inaintea sustinerii sale) si cum la 1 octombrie 2011 a intrat in vigoare Noul Cod Civil, s-ar fi parut ca acestea trebuie stea la baza concursului.

Pentru asigurarea unei echitati in aceasta chestiune data fiind noua legislatie de baza foarte stufoasa si inca neaparitia unor manuale, precum si nestudierea in anii trecuti a noului cod, au avut loc in ultima perioada discutii intre conducerea INM si decanii facultatilor de drept. S-a ajuns la concluzia: la concursul de admitere la INM din 2012, tematica va fi alcatuita din institutiile cuprinse in vechiul cod civil, urmand ca din noul cod civil sa fie cuprinse in tematica numai institutiile „aplicarea legii in timp” si „actul juridic civil”.

Aceasta propunere va fi valorificata in zilele urmatoare prin alcatuirea tematicii, care va fi aprobata de Consiliul Stiintific al INM si apoi urmeaza sa fie supusa in curand votului CSM.

Cristi DANILET
Judecator, Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti