INFO-DNA, 1 martie 2012
1 martie 2012 | JURIDICE.ro
Luare de mita. Arestare. DNA Alba Iulia
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul TOMUŢA SILVESTRU, director al Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Tomuţa Silvestru, în calitate de director al Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale din Sibiu (denunţător în cauză) să îi remită lunar, cu titlu de mită, pe o perioadă de 5 ani, suma de 2.000 de euro, pentru a aproba închirierea unui spaţiu din incinta Casei de Cultură în condiţii avantajoase pentru firma denunţătorului. Acest contract fusese încheiat în cursul lunii decembrie 2011 pe o perioadă de 5 ani iar cuantumul chiriei (500 de euro lunar) era modic, comparativ cu nivelul chiriilor percepute pentru alte spaţii ale aceleiaşi instituţii. Suma de 2.000 de euro trebuia achitată lunar, pe toată perioada de derulare a contractului.
La data de 29 februarie 2012, inculpatul Tomuţa Silvestru a fost surprins în flagrant în timp ce primea de la denunţător suma de 8.600 lei ca primă tranşă din banii pretinşi.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 29 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.
Actualizare – 01.03.2012: La data de 1 martie 2012, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului Tomuţa Silvestru, pe un termen de 29 de zile.
***
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
CUZENCU PETRU OCTAVIAN, ofiţer de poliţie de frontieră, şef de tură la Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Siret,
FILIPOAIE CRISTI, BORŞ ADRIAN, PUŞCAŞU SORIN şi SCRIPCARU VASILE, agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret şi
MUREŞAN LUCIAN, COJOCARIU NICOLAIE, COZARIUC DAN, COROLEUCĂ DAN, ANDRONACHE MIRCEA, ZEGREA DANIEL, COCAN BENIAMIN, lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret,
În sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
– luare de mită,
– iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
– folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
VOLOSCIUC LIVIU, ofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (S.P.F.) Siret, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
CUZENCU ADRIANA, CUZENCU ECATERINA, ACASANDREI MIRELA, OLARIU LIOARA, CARPEA GHEORGHE, GRUMEZA CORNELIA, BACIU MARIANA CIOBANIUC STELIAN şi ADOCHIŢEI MARIUS, persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări din Ucraina, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
– dare de mită şi
– iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2008 – martie 2009, inculpaţii cu funcţii publice de poliţişti de frontieră şi lucrătorii vamali şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au permis inculpaţilor Cuzencu Adriana, Cuzencu Ecaterina, Acasandrei Mirela, Olariu Lioara, Carpea Gheorghe, Grumeza Cornelia, Baciu Mariana Ciobaniuc Stelian şi Adochiţei Marius să introducă ilegal în România cantitatea de 62.000 pachete de ţigări, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele Duty Free. Aceştia au introdus ţigările în cantităţi peste limita admisă de reglementările vamale pentru bagajele personale, cu acordul funcţionarilor publici care le-au pus la dispoziţie informaţii clasificate referitoare la controalele efectuate de echipe de control din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Rădăuţi şi Direcţia Regională Vamală Iaşi.
Pentru a le facilita aceste activităţi ilegale, persoanele implicate în traficul cu ţigări au dat poliţiştilor de frontieră şi vameşilor, cu titlu de mită, sume cuprinse între 150 şi 50 de lei pentru fiecare transport introdus în ţară.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de aproximativ 400.000 lei, reprezentând accize şi taxe vamale.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Suceava.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STANCIU EMIL, şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.Î.V.) Alba, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană – ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiilor sau însărcinării sale, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2003 – octombrie 2011, inculpatul Stanciu Emil, în calitate de ofiţer de poliţie şi şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor, a încălcat interdicţiile prevăzute în Statutul poliţistului şi s-a implicat în activitatea comercială a două societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transporturilor rutiere de marfă interne şi internaţionale care erau reprezentate în drept de soţia şi fratele său. Astfel, inculpatul a efectuat acte de comerţ în numele SC EMY TRANS SRL Alba Iulia şi SC EMY TRANS PLUS SRL Alba Iulia, având drept de semnătură autorizată unică pe conturile societăţilor, a semnat facturi, a negociat şi a încheiat contracte comerciale de transport şi a controlat efectiv activitatea acestor firme prin lărgirea portofoliului de clienţi.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Alba Iulia.
>> sursa: pna.ro- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro