Secţiuni » Articole
ArticoleRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Pentru ce este folositoare inteligenta
03.03.2012 | JURIDICE.ro, Andrei SĂVESCU

Scopul legilor este să facem bine ce avem de făcut, nu să ne facă fericiți.

Am memorat de zeci de ani expresia “Curaj găină că te tai”, expresie prin care găina este încurajată să dea dovadă de bravură, să nu se zbată, să-și asume cu mândrie destinul, chiar ar face asta cu un zâmbet ascuns în colțurile adânci ale gurii ei. Sursa expresiei s-a pierdut în negura timpurilor îndepărtate de unde provin primele mele amintiri, însă expresia mi-a revenit în câmpul conștiinței gândindu-mă în mod apolitic la România pe drumul de întoarcere din Germania spre București, cu mașina, în apropiere de Timișoara.

În România avem de-a face cu o combinație între constrângere și libertate, fără îndoială satisfăcătoare pentru interesul general. Am convingerea că județul România este o destinație de vacanță aventuroasă pentru străini. Pentru noi, cei care obișnuim să trăim aici, aventura este un modus vivendi, stimulativ pentru creier. Nu sunt însă convins că inteligența este folositoare pentru viața cotidiană. În realitate pentru a trăi civilizat nu trebuie să fii foarte inteligent, și nici măcar pentru a face foarte bine cele mai multe lucruri care trebuie făcute.

Dacă scopul pentru care trăim e fericirea, nu stăm prea bine. Dacă însă scopul este să facem bine ceea ce avem de făcut, perspectiva este optimistă, ca zorii de zi când e călduț, nu bate vântul și nu ți-e somn.

dr. Andrei SĂVESCU
coord. JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.