Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Echivalente de termen pentru autoritatea parinteasca in tarile de limba franceza si engleza
05.03.2012 | JURIDICE.ro, Codin BALTAGAN


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Există anumite dezbateri cu privire la utilizarea anumitor termeni în literatura para-legală din România. Se afirmă că ei nu ar reprezenta același lucru cu cei din străinătate, că traducerea lor nu ar fi corect realizată sau că termenii nu apar ca atare în legea română și deci nu ar trebui folosiți. După cercetări de mai bine de trei ani de zile asupra literaturii de specialitate din străinătate (literatura de limbă franceză și engleză) Asociația Română pentru Custodie Comună consideră că este în măsură să propună echivalențele corecte de termeni care să permită cercetătorilor din viitor să continue munca în acest domeniu nou relativ nou pentru dreptul românesc, domeniu care este în prezent într-o stare de redefinire datorită intrării în vigoare a noului cod civil.

Pentru identificarea echivalențelor de termeni trebuie cercetată cu atenție literatura fiind important ca cercetătorul să nu se limiteze doar la simpla verificare a textelor legale ci și a literaturii para-legale. Cercetătorul ar trebui de asemenea să fie circumspect în a utiliza doar câteva surse (mai ales sursele mai vechi) deoarece termenii s-au cristalizat de-a lungul anilor și, istoric vorbind, termenii și-au îmbogățit sensul pe măsură ce anumite probleme de ordin practic au apărut în jurisprudență și s-a ivit nevoia unei taxonomii mai bune a acestor raporturi juridice. Nu în ultimul rând cercetătorul trebuie să încerce să înțeleagă logic conținutul acestor termeni pentru a înțelege care dintre termenii prezentați pe anumite situri web sunt corect utilizați și să coroboreze informațiile disparate și uneori contradictorii care există în peisajul web internațional (modul în care un anumit termen este prezentat într-o țară sau alta).

Prezentăm în cele ce urmează câțiva dintre termenii utilizați în literatura de specialitate:

garde de l’enfant (fr) = autorité parentale (fr) = autoritate părintească (ro)= custodie asupra copilului (ro) = child custody (en)

garde légale conjointe de l’enfant (fr) = autorité parentale conjointe avec un résidence principale (fr) = autoritate părintească comună (ro) = custodie comună legală (ro) = joint legal custody (en)

la garde partagée de l’enfant (fr) = autorité parentale conjointe avec résidence alternée (fr) = autoritate părintească comună cu locuință alternată a minorului (ro) = custodie comună fizică (ro) = joint physical custody (en) = shared custody (en)

la garde exclusive de l’enfant (fr) = autorité parentale exclusive (fr) = sole custody (en) = încredințarea copilului spre creștere și educare (art. 42 și 43 din C. Fam) = exercitarea autorității părintești de către un singur părinte (art. 398 NCC) = custodie unică (ro)

la garde divisée (fr) = split custody (en) = custodie împărțită (ro) = formulă destul de rară prin care un părinte exercită custodie unică asupra unui copil iar celălalt exercită custodie unică pentru cel de al doilea copil

Închei acest articol cu speranța că am adus puțină lumină în acest domeniu iar traducătorii care vor continua munca de cercetare a textelor legale internaționale vor traduce corect acești termeni în literatura românească de specialitate.

Codin BALTAGAN
ARPCC

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate