« Secţiuni « Interviuri
Interviuri

Interviu Alina Laura Gingirov. Despre candidatura pentru funcția de Decan al Baroului Ilfov
05.03.2012 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Matei: Bună ziua! V-ați înscris în cursa pentru funcția de decan și consilier al Baroului Ilfov. Ce v-a determinat să luați această hotărâre?

Alina Laura Gingirov: Bună ziua! Da, este adevărat. Determinarea, motivarea, dorința de a dobândi această calitate de consilier și de decan rezidă dintr-un drept și o obligație. Dreptul îmi este conferit de Legea nr. 51/1995, iar obligația rezidă dintr-o nevoie pe care o resimt mai mult ca oricând și anume de a contribui direct la redobândirea poziției avocatului în sistemul judiciar. Cu toții știm că avocatura este cea mai veche profesie din sistemul judiciar, de asemeni noi avocații cu atât mai mult cunoaștem acest aspect că am fost lăsați uitării, motiv pentru care consider că este un moment în care am posibilitatea de a mă rupe de o anumită ignoranță, pasivitate și de ce nu un moment de așteptare ca alții să o facă în locul meu. Nu spun că sunt mai bună decât alții, nu spun că știu să o fac mai bine decât alții, nu spun de asemeni că dețin o formulă magică de înfăptuire a acestui obiectiv, însă fiind vorba despre un barou la început de drum, având în vedere că ponderea de vârsta este relativ tânără avem posibilitatea, eu personal îmi doresc să-mi manifest direct și să contribui indiferent de poziția pe care o voi obține în organigrama acestui barou. Doresc pe lângă manifestarea mea directă să insuflu această dorință și preocupare în cadrul colegilor mei. Este un moment foarte important, moment în care se naște un nou barou, asta nu înseamnă că e fără precedent, chiar dacă în istoria relativ recentă nu am mai avut ocazia să vedem constituirea unui barou, acest barou se va naște și va crește până la nivelul la care să reprezinte un reper de calitate, de notorietate și de ce nu de faimă în rândul barourilor din România.

Alina Matei: Ați anticipat întrebarea următoare. Este Baroul Ilfov un barou important?

Alina Laura Gingirov: Pentru mine este cel mai important barou pentru simplu fapt că sunt membră al acestui barou. Dacă întrebați un avocat din Baroul Satu Mare probabil că nu reprezintă nimic, depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la consistență evident, față de Baroul București este unul mic, dacă ne raportam la un alt barou că nu întâmplător m-am referit la cel din Satu Mare sau de ce nu să-l menționez pe cel din Tulcea care are în jur de 80 de membrii, putem fi un barou chiar mare. Pentru mine este cel mai important barou în acest moment din UNBR.

Alina Matei: V-ati propus să vă implicați în relația cu instanțele, cu magistrații în vederea repoziționării rolului avocatului. Cum veți putea, în calitate de decan, să influențați în mod pozitiv această relație avocat-judecător?

Alina Laura Gingirov: Aș pleca de la faptul că în întreaga legislație de organizare judecătorească nu se face nicio referire la avocați cu privire la dreptul acestora de a se raporta la structurile organizatorice ale autorității judecătorești. Mai mult decât atât regulamentele de organizare a activității instanțelor de judecători și a parchetelor nu conferă posibilitatea avocaților de a ocupa o poziție de partener al Justiție. Dat fiind acest fapt, sistemul judiciar nu va putea înfăptui în mod real reforma justiției fără o evaluare satisfăcătoare a participării active și a corpului profesional al avocaților. Aș spune că în spațiul european această preocupare nu este nouă, ba dimpotrivă, se manifestă pe un parcurs de ani, de prin anii 1970. Și acolo sistemele judiciare au dobândit o anumită evaluare a acestui efort în înfăptuirea justiției cu participarea activă și directă a tuturor participanților la înfăptuirea justiției, inclusiv a avocaților. Motiv pentru care, neexistând un cadru legal în sistemul judiciar de raportare a activității avocațiale în această scenă a înfăptuirii justiției, este evident că nu putem preciza în acest moment care este poziția avocatului într-un sistem judiciar cu dorința de a deveni partener al Justiției. Evident că această preocupare au avut-o și o au în continuare foarte mulți colegi. Ceea ce încerc eu prin acest demers, de a accede la demnitatea de decan, este legat de manifestarea unei voințe care cu siguranță, chiar dacă nu preocupă, cu siguranță interesează orice avocat: de a redobândi o poziție pe care zic eu că o merită în sistemul judiciar.

 

Alina Matei: Care sunt prioritățile Baroului Ilfov în mandatul  următor?

Alina Laura Gingirov:  Fiind la început de drum ne-am stabilit priorități pe termen scurt, mediu și lung. Prioritățile pe termen scurt vizează, evident, organizarea acestui Barou. În acest demers vom parcurge pașii pe care ii va impune o agendă deja creată de legea de organizare a avocatului și statutul lui. Va trebui să avem un secretariat, o cancelarie, un departament de asistență socială, comisiile de cenzori și cei de disciplină vor trebui să-și regăsească activitatea în cadrul unor departamente specifice iar mai mult decât atât, aș lua-o ca pe un obiectiv pe care aș vrea să-l realizez în termen scurt, crearea unui departament responsabilizat cu relația Baroului cu mass-media. Avem o problemă de comunicare, avem o problemă de transparență, care consider că s-ar putea recâștiga în măsura în care acest departament va fi condus de unul sau mai mulți consilieri responsabilizați în cadrul Baroului cu aptitudini specifice pentru a transmite dorința și poziția noastră în sistemul judiciar.

Alina Matei: Ce mesaj doriți să transmiteți colegilor avocați pentru a vă vota?

Alina Laura Gingirov: Nu doresc să transmit sau în cadrul campaniei pe care înțeleg să mi-o fac nu va exista nici o formă mai mult sau mai puțin frumoasă, mai mult sau mai puțin elegantă, mai mult sau mai puțin subtilă de a transmite rugămintea vreunui coleg de a mă vota. Rugămintea mea față de colegii mei este în primul rând de a participa la Adunarea Generală iar motivația votului pe care îl vor acorda vreau să reprezinte o voință proprie, vreau să voteze pe acela în care își regăsește fiecare votant aspirațiile și care-l inspiră cel mai mult. Din acest punct de vedere nu vreau să adresez vreo rugăminte, nu vreau să fac promisiuni îndrăznețe, doresc doar să-mi manifest această dorință de a lucra într-o echipă la atingerea unor obiective pe care nu numai eu le am în vedere. Categoric preocupă pe fiecare din noi.

Alina Matei: Vă mulțumim și vă dorim mult succes!

Alina Laura Gingirov: Mulțumesc și eu!

 
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD