Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Ordin al ministrului finantelor privind procedura de corectare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale prin depunerea de declaratii rectificative
06.03.2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 137 din data de 29 februarie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale prin depunerea de catre contribuabili a unei declaratii rectificative.

La data de 29 februarie 2012 a fost aprobata procedura de indreptare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale prin depunerea de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligatiei fiscale initial declarate.

Procedura stipuleaza ca in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu diminuare a obligatiei fiscale, dobanzile si penalitatile se datoreaza doar pentru suma rezultata dupa corectare sau modificare.

Acestea se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei fiscale si pana la data stingerii acesteia efectiv.

In cazul in care dupa indreptarea erorilor si efectuarea operatiunii de corectie in evidenta fiscala rezulta sume in plus aferente obligatiei fiscale rectificate, acestea se pot compensa din oficiu sau la cerere, cu alte obligatii fiscale neachitate. Ordinul precizeaza totodata si modalitatea in care se pot face aceste compensari.

In situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu suplimentarea obligatiei fiscale, obligatiile fiscale accesorii se datoreaza si se calculeaza incepand cu ziua urmatoare scadentei obligatiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.

De asemenea, ordinul precizeaza ca diferentele de obligatii fiscale accesorii stabilite in urma recalcularii sunt individualizate in decizia de impunere, care va fi insotita de fisa de platitor initiala, fisa
rezultata in urma reanalizarii si fisa de platitor corectata.

Ordinul aduce clarificari si cu privire la termenele de plata a diferentelor de obligatii fiscale obligatorii. In acest sens, se mentioneaza ca diferentele stabilite in plus se platesc in functie de data comunicarii deciziei, astfel:
– Pana la data de 5 a lunii urmatoare, cand data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 1–15 din luna respectiva;
– Pana la data de 20 a lunii urmatoare, cand data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 16 – 31 din luna respectiva.

DELOITTE TAX

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO