Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Ignorarea principiului „restitutio in integrum” la rezilierea unui contract sinalagmatic. Efecte
07.03.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 442 din 2 februarie 2011 pronunţate în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezilierea unui contract de furnizare si restituire bunuri mobile) că rezilierea contractului este o sancţiune a neexecutării culpabile a contractului sinalagmatic, cu execuţie succesivă, constând în desfiinţarea pentru viitor a acestuia şi repunerea părţilor în situaţia avută anterior încheierii contractului, rezilierea făcând să înceteze efectele contractului pentru viitor. În acest sens, aplicarea principiului restabilirii situaţiei anterioare (restitutio in integrum) impune ca tot ce s-a executat în baza unui act juridic desfiinţat să fie restituit, astfel încât părţile raportului juridic să ajungă în situaţia în care acel act juridic nu s-ar fi încheiat. În speţă, Înalta Curte a reţinut că instanţa de apel a încălcat principul restabilirii situaţiei anterioare atunci când a apreciat nu este posibilă restituirea bunurilor în lipsa administrării de dovezi concludente, din care să reiasă predarea – primirea  şi datele de identificare ale acestora,  întrucât din conţinutul clauzelor înscrise de părţi în contract, reiese, fără echivoc, că aceste bunuri sunt proprietatea furnizorului, astfel încât restituirea lor este pe deplin posibilă. În consecinţă, Înalta Curte, a admis recursul declarat de reclamantă, modificând în parte decizia atacată, în sensul că a admis şi cererea privind restituirea bunurilor mobile.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti