« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Despagubiri pentru concediul de odihna neefectuat
08.03.2012 | Marinela CIOROABĂ, Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Codul muncii fixeaza prin art. 146 alin. (4) ipoteza in care salariatul are dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, respectiv in cazul incetarii contractului sau de munca. Distinct de aceasta situatie, doctrina si jurisprudenta au fost chemate sa stabileasca solutia pentru un alt caz, frecvent in practica raporturilor de munca, in care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in anul corespunzator, iar angajatorul a omis repararea acestei inechitati prin acordarea concediului in anul urmator, astfel cum il obliga dispozitiile art. 146 alin. (3) C. muncii. Doctrina si jurisprudenta apreciaza ca salariatul are dreptul la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu care i s-ar fi cuvenit daca ar fi beneficiat in natura de concediu de odihna. Asadar, nu este vorba despre inca o ipoteza de compensare in bani a concediului de odihna, ci despre un caz particular de raspundere a angajatorului.

In cazul in care angajatorul nu a acordat concediul de odihna nici pana la sfarsitul anului urmator salariatului care intr-un an calendaristic nu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul, va fi obligat sa-l despagubeasca pe acesta cu o suma egala cu indemnizatia de concediu pe care ar fi trebuit sa o plateasca salariatului daca i-ar fi acordat in natura concediul la sfarsitul anului urmator celui in care trebuia efectuat. (Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Prezentare de ansamblu si observatii critice asupra noului Cod al muncii, in Dreptul nr. 4/2003, p. 58)

Scopul pentru care a fost instituit concediul de odihna reclama efectuarea acestuia anuala. Prin exceptie, daca nu a fost posibila acordarea in anul respectiv, concediul se va acorda in anul urmator, iar daca nu se se intampla nici acest lucru, angajatorul va fi obligat sa acorde salariatului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul in cauza. (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 393/CM din 6 noiembrie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2008, pag. 140)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD