Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Competenta instantelor in cazul litigiilor referitoare la contractele incheiate de autoritatile publice


9 martie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 645 din 10 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de despăgubiri ca urmare a rezilierii unui contract de concesiune) că, din punct de vedere al naturii litigiului, Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 asimilează actelor administrative şi anumite contracte administrative, expres precizate, respectiv contractele încheiate de autorităţile publice avînd ca obiect punerea în valoare a bunurilor proprietate publică, executarea lucrărilor de interes public, prestarea serviciilor publice, achiziţiile publice. De asemenea, în art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004 se menţionează că prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte categorii de contracte administrative supuse competentei instanţelor de contencios administrativ. Aceste dispoziţii legale îndreptăţesc Curtea sa concluzioneze că, în final, în legislaţia româneasca actuală, totul se rezumă la opţiunea legiuitorului de a include un anumit contract încheiat de o autoritate publica în sfera contractelor administrative, ceea ce va atrage competenta instanţelor de contencios administrativ sau, după caz, în sfera contractelor de drept privat, ceea ce va determina competenţa instanţelor comerciale. Prin urmare, în spetă fiind în discuţie un contract de concesiune, expres nominalizat de Legea nr. 554/2004 ca făcând parte din categoria contractelor administrative, nu se justifică aplicarea regulilor de drept comercial unor asemenea contracte, instanţa competentă fiind cea de contencios administrativ.

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică