Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Cristina Trelea. Despre candidatura pentru functia de decan si consilier al Baroului Ilfov. VIDEO


8 martie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Alina Matei: Bună ziua! Astăzi stăm de vorbă cu doamna avocat Cristina Trelea, căreia îi mulţumim pentru amabilitatea de a acorda un interviu Juridice.ro, şi care candidează pentru funcţii importante în conducerea Baroului Ilfov, respectiv decan şi consilier. De ce candidaţi?

Cristina Trelea: De ce nu? După anul 1995, acesta este primul Barou care ia fiinţă în acest mod şi mi se pare de datoria mea să particip în mod activ la acesta, aducându-mi contribuţia efectiv şi personal. Problemele confraţilor din Ilfov sunt şi problemele mele, probleme pe care le înfrunt în mod curent şi la care caut soluţii şi rezolvări în toate modurile licite. Cu siguranţă, prin intermediul instituţiei Baroului, multe dintre probleme îşi vor găsi rezolvarea. Eu nu voi fi decât un purtător de cuvânt, cu rol reprezentativ al avocaţilor, fiindcă nu trebuie să uităm, conform Legii nr. 51/1995 şi a Statutului, cel care ia decizii în cadrul unui barou este Consiliul acestuia şi nu Decanul. Dacă vorbim strict personal, consider că am pregătirea, experienţa, precum şi abilităţile necesare pentru îndeplinirea prerogativelor funcțiilor de decan sau de consilier.

Alina Matei: Un barou presupune o structură complexă şi complicată: cu departamente, cu oameni alocaţi fiecărui departament, la care se adaugă comisiile de cenzori și de disciplină. Ce stil de management veţi aborda în ipoteza alegerii ca decan?

Cristina Trelea: Dintotdeauna am fost adepta unui management pe orizontală. Indiferent de calitatea pe care o avem, suntem avocaţi, ne supunem legii de pe poziţii de egalitate. Prin urmare, este normal ca şi structura administrativă să reflecte aceasta.

Alina Matei: In proiectul dumneavoastră spuneţi că avocaţii din Baroul Ilfov vin din Bucureşti. Citez: Suntem aici fiindcă aşa s-a decis prin lege, prin apartenenţa sediului profesional. Va fi Baroul Ilfov mai apropiat de Baroul Bucureşti din punct de vedere instituţional?

Cristina Trelea: Nu. Mă refeream la motivul pentru care am fost trecuţi în Baroul Ilfov, apropierea instituţională este normală şi este decisă de către UNBR. Astfel, pentru următoarele 6 luni, Baroul Bucureşti ne va sprijini şi se va ocupa de asistenţa judiciară din oficiu. De asemenea, domnul decan al Baroului Bucureşti a dat asigurări că, dacă va fi necesar, va prelungi această perioadă. Mai mult decât atât, tot UNBR a decis ca, dacă în următoarele 6 luni avocaţii membri ai Baroului Ilfov vor dori să se transfere în Baroul Bucureşti, sau vor dori să-şi deschidă sedii secundare, nu vor mai plăti taxele care în mod normal se percep în astfel de situaţii.

Alina Matei: La punctul 6 din proiect vorbiţi despre reţele de acţiuni permanente de inactivare a Baroului Ilfov – aripa Bota, desigur dupa consultarea avocaților membrii ai Baroului Ilfov și după trecerea deciziilor în Consiliu. În concret, la ce v-aţi gândit?

Cristina Trelea: Structura Bota nu a apărut azi. Baroul Ilfov – Aripa Bota este înființat și funcţionează de câţiva ani, măsurile ce trebuie luate (unele s-au luat deja) sunt atât la nivel naţional, prin UNBR, în colaborare cu celelalte barouri, cât şi la nivel local. Însă, cel mai important, trebuie eliminată confuzia creată în rândul justiţiabililor, care nu fac diferenţa între un avocat „tradiţional” şi un avocat în baroul constituţional, iar aceasta se poate face doar printr-o colaborare permanentă, efectivă, între Baroul Ilfov şi Tribunalul Ilfov, Judecătoria Buftea, Judecătoria Cornetu, parchetele aferente. În concret, măsuri pentru vizibilitatea Baroului, pentru vizibilitatea fiecărui avocat ce face parte din acest barou, vizibilitate care să contribuie la eliminarea confuziei. În al doilea rând, consider că se impun reacţii prompte şi adecvate pentru fiecare act în parte a Baroului Ilfiv – Aripa Bota în scopul anulării efectelor acestora.

Alina Matei: Pregătirea profesională a avocatului este un aspect important în evoluţia acestora. La cine veţi apela pentru susţinerea cursurilor, la avocaţii renumiţi din Baroul Bucureşti, la formatori de la INPPA sau la profesori de prestigiu de la Facultăţile de Drept?

Cristina Trelea: În principiu, competenţa şi profesionalismul impun respect, indiferent că vorbim despre avocaţi, formatori INM sau profesori ai Facultăţii de Drept din București. E posibil să apelăm la toţi, e posibil să nu apelăm la niciunul. În programul meu electoral, am făcut referire la o platformă IT prin intermediul căreia să se realizeze pregătirea profesională continuă. Fie că voi fi aleasă decan sau doar consilier, voi susţine această propunere în cadrul Consiliului, cu toate avantajele pe care le poate aduce această platformă, fiindcă ceea ce mi-aş dori faţă de dispersarea în teritoriu a avocaţilor din Baroul Ilfov ar fi ca aceştia să poată să realizeze această pregătire profesională continuă, să îndeplinească această cerinţă fără neapărat a se deplasa la Buftea, la Cornetu sau la Bucureşti.

Alina Matei: Cum vedeţi Baroul Ilfov peste un mandat?

Cristina Trelea: Cel puţin funcţional. Şi poate altfel pentru avocaţii membri ai acestui barou.

Alina Matei: Alegerile din Baroul Ilfov aduc o noutate în ceea ce priveşte votul, respectiv votul electronic. Cum vi se pare această modalitate de vot în premiera în România?

Cristina Trelea: În primul rând, aceasta este un dat, pe site-ul Baroului Ilfov s-a comunicat deja descrierea sistemului de vot electronic, care va fi utilizat în cadrul Adunării Generale de alegeri a Baroului Ilfov, care cuprinde instrucţiunile privind utilizarea acestui sistem de vot, modul efectiv în care se va derula. De fapt, cred că este mai degrabă un proiect pilot. Personal, aşa îl văd. Sunt convinsă că dacă va funcţiona va fi implementat şi la nivelul celorlalte barouri din ţară. Dacă va fi un eşec, pentru că nu este exclusă acestă posibilitate.

Alina Matei: Îi cunoaşteţi pe ceilalţi 3 candidaţi. Cum vă apreciaţi şansele?

Cristina Trelea: Cel puţin egale. Domnul avocat Rogoveanu cred că este caracterizat de cavalerism, domnul avocat Lovin de impetuozitate, doamna avocat Gingirov de prezenţă, iar eu… candidez.

Alina Matei: Ce mesaj doriţi să transmiteţi colegilor avocaţi pentru a vă vota?

Cristina Trelea: În primul rând, să voteze, iar în al doilea rând, să voteze cum consideră ei că leva fi cel mai bine.

Alina Matei: Vă mulţumim frumos!

Cristina Trelea: Cu plăcere!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro