Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Corporate Noutăți legislative

Modificari legislative in procedurile de fuziune si divizare

9 martie 2012 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 143 din data de 2 martie 2012, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

La data de 2 martie 2012, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 2/2012 prin care a modificat si completat prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

Modificarile si completarile vizeaza formalitatile aferente procedurilor de fuziune si divizare, cele mai importante fiind urmatoarele:
– Societatile comerciale care detin o pagina proprie web si care pot asigura conditii tehnice pentru afisare continua si neintrerupta, pot opta pentru publicarea proiectului de fuziune/divizare prin intermediul propriei pagini web, in locul publicarii in Monitorul Oficial. Aceeasi metoda de publicitate este prevazuta si ca alternativa la obligatia de a pune la dispozitia actionarilor/asociatilor, la sediul social, a documentelor aferente procedurii de informare.

– Aprobarea operatiunii de fuziune/divizare de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor nu mai este necesara, sub conditia respectarii catorva cerinte minime, in urmatoarele situatii: (i) fuziune prin absorbtie in care societatea absorbanta detine 100% sau cel putin 90% din actiunile/partile sociale ale societatii absorbite, si (ii) divizarea in care societatile beneficiare detin impreuna toate actiunile/partile sociale ale societatii divizate.

– Se elimina obligatia de intocmire si punere la dispozitia actionarilor/asociatilor a rapoartelor expertului si ale administratorilor societatilor implicate cu privire la proiectul de fuziune/divizare in cazul fuziunii prin
absorbtie in care societatea absorbanta detine cel putin 90% din actiunile/partile sociale ale societatii absorbite si in cazul divizarii, daca actiunile/partile sociale ale fiecareia dintre societatile nou constituite
sunt repartizate actionarilor/asociatilor societatii divizate proportional cu cota de participare la capitalul social al societatii divizate.

– Se elimina obligatia de intocmire a situatiilor financiare interimare in cazul societatilor care publica rapoarte semestriale potrivit legislatiei pietei de capital precum si in situatia in care toti actionarii/asociatii societatilor implicate in fuziune/divizare convin astfel.

– Se elimina obligatia de intocmire a unui raport de expertiza cu privire la aporturile in natura in cadrul operatiunilor de fuziune/ divizare in cazul in care proiectul de fuziune/divizare a fost supus examinarii unui expert independent numit potrivit procedurii prevazute de lege in caz de fuziune/divizare.

– Se introduce dreptul de retragere din societate al asociatilor unei societati cu raspundere limitata care nu sunt de acord cu implementarea unei operatiuni de fuziune/divizare.

– Se reglementeaza, in mod implicit, in cadrul procedurii de divizare, posibilitatea de repartizare de actiuni/parti sociale catre actionarii/asociatii societatii divizate, in alte proportii decat cota lor de
participare in societate.

– Se inaspreste testul aplicat creditorilor societatilor implicate in fuziune/divizare pentru introducerea unei opozitii, in sensul ca acestia trebuie sa demontreze ca respectiva operatiune pune in pericol
satisfacerea creantei lor.

Noile prevederi au intrat in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial, respectiv 2 martie 2012.

REFF & ASOCIATII

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership