TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Modificari legislative in procedurile de fuziune si divizare
09.03.2012 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 143 din data de 2 martie 2012, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

La data de 2 martie 2012, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 2/2012 prin care a modificat si completat prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

Modificarile si completarile vizeaza formalitatile aferente procedurilor de fuziune si divizare, cele mai importante fiind urmatoarele:
– Societatile comerciale care detin o pagina proprie web si care pot asigura conditii tehnice pentru afisare continua si neintrerupta, pot opta pentru publicarea proiectului de fuziune/divizare prin intermediul propriei pagini web, in locul publicarii in Monitorul Oficial. Aceeasi metoda de publicitate este prevazuta si ca alternativa la obligatia de a pune la dispozitia actionarilor/asociatilor, la sediul social, a documentelor aferente procedurii de informare.

– Aprobarea operatiunii de fuziune/divizare de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor nu mai este necesara, sub conditia respectarii catorva cerinte minime, in urmatoarele situatii: (i) fuziune prin absorbtie in care societatea absorbanta detine 100% sau cel putin 90% din actiunile/partile sociale ale societatii absorbite, si (ii) divizarea in care societatile beneficiare detin impreuna toate actiunile/partile sociale ale societatii divizate.

– Se elimina obligatia de intocmire si punere la dispozitia actionarilor/asociatilor a rapoartelor expertului si ale administratorilor societatilor implicate cu privire la proiectul de fuziune/divizare in cazul fuziunii prin
absorbtie in care societatea absorbanta detine cel putin 90% din actiunile/partile sociale ale societatii absorbite si in cazul divizarii, daca actiunile/partile sociale ale fiecareia dintre societatile nou constituite
sunt repartizate actionarilor/asociatilor societatii divizate proportional cu cota de participare la capitalul social al societatii divizate.

– Se elimina obligatia de intocmire a situatiilor financiare interimare in cazul societatilor care publica rapoarte semestriale potrivit legislatiei pietei de capital precum si in situatia in care toti actionarii/asociatii societatilor implicate in fuziune/divizare convin astfel.

– Se elimina obligatia de intocmire a unui raport de expertiza cu privire la aporturile in natura in cadrul operatiunilor de fuziune/ divizare in cazul in care proiectul de fuziune/divizare a fost supus examinarii unui expert independent numit potrivit procedurii prevazute de lege in caz de fuziune/divizare.

– Se introduce dreptul de retragere din societate al asociatilor unei societati cu raspundere limitata care nu sunt de acord cu implementarea unei operatiuni de fuziune/divizare.

– Se reglementeaza, in mod implicit, in cadrul procedurii de divizare, posibilitatea de repartizare de actiuni/parti sociale catre actionarii/asociatii societatii divizate, in alte proportii decat cota lor de
participare in societate.

– Se inaspreste testul aplicat creditorilor societatilor implicate in fuziune/divizare pentru introducerea unei opozitii, in sensul ca acestia trebuie sa demontreze ca respectiva operatiune pune in pericol
satisfacerea creantei lor.

Noile prevederi au intrat in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial, respectiv 2 martie 2012.

REFF & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate