Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Traian Basescu catre procurori: „nu pot sa nu va multumesc pentru modul cum ati schimbat fata justitiei in ultimii 6-7 ani”

9 martie 2012 | JURIDICE.ro

Preşedintele Traian Băsescu a participat joi, 8 martie 2012, la sediul Institutului Naţional de Statistică, la prezentarea Raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2011.

Vă prezentăm discursul susţinut cu acest prilej:

„Bună ziua. Mulţumesc doamnei procuror general pentru invitaţia de a participa la acest ultim bilanţ al Domniei Sale şi, înainte de orice, aş începe prin a spune „La mulţi ani!” tuturor doamnelor care se află în sală, cu ocazie Zilei Femeii, ocazie cu care am avut şi şansa să pot promulga Legea de modificare a Legii privind violenţa în familie. Aş face o primă remarcă legată de drumul acestor şase ani, care includ mandatul doamnei procuror general Kövesi. A fost, aş spune eu, un drum al speranţei românilor, al speranţei românilor într-o justiţie dreaptă şi eficientă. Sigur, îmi aduc aminte că desemnarea doamnei Kövesi a corespuns şi cu începutul primului meu mandat, când într-adevăr nimeni nu putea gândi că justiţia, prin toate structurile ei, fie că vorbim de ofiţeri de investigaţie ai Ministerului de Interne, de procurori sau de judecători, va ajunge vreodată să atingă mari personalităţi politice, persoane publice arhicunoscute, îndeosebi prin bogăţia lor. Iată că Ministerul Public, ca parte a sistemului de justiţie din România, a probat că atunci când există o îmbunătăţire a legislaţiei şi mai ales atunci când nu există amestecul, influenţa politicului, îşi poate face treaba foarte bine în slujba legii. Nu aş vrea să credeţi că văd lucrurile în roz. Eu consider că ce s-a întâmplat în ultimii ani este doar un început, pentru că nu putem spune că succesele din ultimii doi, trei ani ale justiţiei, ale procurorilor, ale judecătorilor înseamnă şi că s-a pus capăt corupţiei, că s-a pus capăt evaziunii fiscale, că s-a pus capăt crimei organizate, că s-a pus capăt spălării de bani, dar în mod cert ceea ce se întâmplă în ultimii doi, trei ani probează că aceia care gândesc să trăiască, să se îmbogăţească prin infracţiuni nu mai pot dormi liniştiţi. Cred că acesta este stadiul la care suntem acum.

Am convingerea că am ajuns la stadiul la care orice om politic, orice administrator de mare companie, orice grupare de crimă organizată trăieşte cu îngrijorări şi îngrijorările vin din partea dumneavoastră, a celor care deveniţi tot mai eficienţi în aplicarea legii, în descurajarea infracţiunilor. Sunt convins că veţi continua pentru că aţi deprins gustul libertăţii de a fi procuror sau judecători. A fost lucrul de care mi-a fost cel mai teamă la început de mandat – dacă se va putea transfera sistemului de justiţiei românesc sentimentul independenţei reale. Acum am convingerea că acest proces s-a produs şi a mai rămas doar o chestiune de îmbunătăţire a legislaţiei, de ridicare a nivelului profesional pentru ca eficienţa acestui sistem să ajungă maximă. Nu aş vrea să înţelegeţi că pun sub semnul întrebării profesionalismul procurorilor, dar am convingerea că şi în meseria dumneavoastră, ca în orice altă meserie în care viaţa evoluează, pregătirea profesională trebuie să fie un lucru continuu. Doar dacă privim la mijloacele pe care le utilizează infractorii şi este clar că şi dumneavoastră trebuie să fiţi pregătiţi din punct de vedere profesional şi tehnic pentru a face faţă inventivităţii acestora.

Am convingerea că aceste procese vor continua şi că România este deja într-un stadiu la care putem spune că justiţia, procurorii, judecătorii au atins un punct de la care procesele de funcţionare corectă a justiţiei au devenit ireversibile. Nu văd ce om politic ar mai gândi astăzi că poate pune mâna pe telefon să sune la un judecător sau la un procuror. Cred că această mentalitate a politicului a dispărut şi, atât cât voi mai avea de îndeplinit mandatul de Preşedinte, voi încuraja această izolare a justiţiei de politic, izolare din punct de vedere al influenţei. Îmi aduc aminte, în 2009, vă spuneam tot în această sală că este esenţial ca procurorii, în mod deosebit, să nu intre în acele familii locale cu politicienii locali, cu poliţistul local, cu tot ce înseamnă protipendada judeţeană şi faptul că poate trăiţi mai singuri, dar trăiţi cu legea în mână, a ajutat la progresele pe care Ministerul Public le-a făcut în ultimii ani.

Ştiu că nu aveţi o muncă uşoară, aveţi o muncă plină de riscuri, de consum nervos, de presiune psihică formidabilă şi de presiune publică. Oamenii vor ca infractorii să fie pedepsiţi, oamenii vor ca procurorul să lucreze eficient, oamenii vor ca în acest tandem poliţist-procuror lucrurile să meargă ca o maşinărie, o maşinărie bine reglată, în care procurorul şi poliţistul fac o echipă care duce la adunarea şi valorificarea probelor. Adesea ştiu că aveţi probleme în comunicarea cu partenerii dumneavoastră din Ministerul de Interne. În acelaşi timp, ştiu că şi în acest minister există o preocupare pentru îmbunătăţirea cooperării cu procurorii.

Aş mai spune doar câteva cuvinte. Poate mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi de ce nu se fac numirile pe funcţii, numirile definitive la vârful Parchetului General, mă refer la zona de adjuncţi, de şefi de secţii, la DNA suntem în aceeaşi situaţie. Vreau să ştiţi foarte bine că nu există niciun joc, există doar o intenţie, pe care eu am discutat-o şi cu procurorul general, Laura Codruţa Kövesi, şi cu procurorul-şef Daniel Morar. Amândoi îşi termină mandatele, domnul procuror-şef Daniel Morar şi-a terminat mandatul, are o prelungire de şase luni, dată de procurorul general, doamna procuror general îşi va termina mandatul în luna octombrie, dacă nu mă înşel. Ideea este că şi munca în Ministerul Public este tot o muncă de echipă, iar mie mi-a plăcut întotdeauna să lucrez în echipă şi, din discuţiile cu dânşii, şi dânşii au avut succes pentru că au avut o echipă. Am considerat că este bine să temporizez numirile în aşa fel încât, odată cu schimbarea procurorului general, acesta să poată propune ministrului Justiţiei, pe urmă CSM şi, în sfârşit, Preşedintelui, o echipă cu care să lucreze, lucru valabil şi la DNA, şi la Parchetul General. Deci, vreau să ştiţi că aceia care vor fi numiţi la DNA şi la Parchetul General vor avea posibilitatea să-şi formeze o echipă cu care să ducă înainte evoluţiile pozitive din activitatea Parchetului General. Şi nu fac niciun secret din a vă spune că, aşa cum am mizat în ultimii şase ani pe continuitate, şi la Parchetul General, şi la DNA, la fel voi miza şi în continuare pe continuitate.

Aş vrea să mai înţelegeţi un lucru. Sigur că avem o bătălie cu acest MCV – Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Nu îl consider un lucru neimportant. Este extrem de important, pentru că, iată, are şi efecte negative. Spre exemplu, intrarea României în spaţiul Schengen a fost blocată în mod abuziv de un stat, dar a fost blocată în numele MCV-ului. Dar MCV-ul vine şi trece, extrem de important este ceea ce a început să se petreacă, şi anume o justiţie care lucrează pentru români şi care devine tot mai credibilă în faţa românilor.

Mă uitam şi trebuie să vă spun, cu satisfacţie, că în momentul de faţă în orice cercetare sociologică justiţia a început să depăşească politicul. Este adevărat, politicul nu este prea sus. Dar aţi urcat oricum deasupra politicului, ceea ce nu este lipsit de importanţă pentru populaţie, pentru că nicio societate nu poate fi temeinic aşezată decât pe încrederea în justiţie. Justiţia este cea care reglează funcţionarea unei societăţi şi o fereşte de derapaje. De aceea consider extrem de important faptul că imaginea justiţiei în ansamblu, a procurorilor în mod deosebit, a început să se îmbunătăţească, încrederea populaţiei este tot mai mare. Şi sunt convins că veţi deveni ceea ce trebuie să deveniţi pentru societatea românească, acel arbitru care pune ordine între oamenii care nu respectă regulile de convieţuire în societate şi cei care le respectă, obligându-i pe toţi să intre în regula jocului, adică în a trăi conform legii.

Aş mai face o remarcă – nu pentru că nu aş putea să închei un discurs fără să spun şi un lucru rău -, dar am apreciat faptul că în ultimul timp chiar dumneavoastră, procurorii, nu aţi mai avut niciun fel de menajamente faţă de colegii dumneavoastră sau faţă de judecătorii corupţi. Ştim toţi că avem un corp de procurori şi judecători oneşti, dar, ca în orice pădure, mai există şi copacul uscat. Faptul că aţi decis să mergeţi până la a face ordine şi în interiorul sistemului este ceea ce vă dă cea mai mare credibilitate în activitatea dumneavoastră. Şi vă felicit!

Nu pot să închei înainte de a face o altă remarcă, legată de obiectivul principal, respectarea legii şi pedepsirea celor care o încalcă. Aşa este. Şi trebuie să vă spun că am apreciat nu numai faptul că vă îndreptaţi atenţia către cei care încalcă legea, dar în ultimul an activitatea de a recupera prejudiciile produse a devenit o prioritate a procurorilor, o prioritate şi a judecătorilor şi, de fapt, acest lucru este esenţial. Sunt sechestre asigurătoare şi indisponibilizări de peste 250 de milioane de euro numai în anul 2011. Şi comparaţi cifra cu 2010, când au fost doar 10 milioane indisponibilizări. Deci, cred că şi activitatea de recuperare a daunelor produse, de regulă statul este cel care este furat, este esenţială şi trebuie să devină o componentă de zi cu zi a activităţii dumneavoastră.

Eu vreau să vă mulţumesc pentru progresele pe care le-aţi făcut în ultimii ani. Vreau să vă asigur că în continuare, dincolo de faptul că sunteţi protejaţi de lege, voi fi un politician care va face pavăză în faţa oricărei tentative de a supune justiţia politicului. Şi vreau să vă spun, aici, într-un spaţiu public, că spre deosebire de ce auziţi la televizor, nu cred că există vreun procuror care să poată spune; nu, nu cred, sunt convins că nu există niciun procuror care să poată spune: Preşedintele mi-a spus, mi-a dat o orientare către un dosar sau altul. Nu, nu am făcut-o, nu am să o fac, pentru că acest lucru este esenţial în a crea încrederea dumneavoastră în relaţiile cu politicul. Şi încrederea nu poate veni decât de la neimplicarea politicului în activitatea dumneavoastră, decât atât cât îl obligă legea, adică numirile pe posturile care trebuie numite de Preşedinte. Nu pot să nu vă mulţumesc, pentru că, aşa cum spuneam, încă sunt paşi de făcut pentru ca populaţia să creadă în justiţie, dar, oricât aş vrea să fiu critic, nu pot să nu vă mulţumesc pentru modul cu aţi schimbat faţa justiţiei în ultimii 6-7 ani.

Vă mulţumesc mult. Şi vă asigur de tot respectul meu.”

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership