Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 8 martie 2012


8 martie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ucidere din culpa. Continuare cercetari. PICCJ

În continuarea cercetărilor efectuate în dosarul privind accidentul prin explozie care a avut loc la data de 19 februarie 2012, în localitatea Sighetu Marmaţiei, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus la data de 07.03.2012 reţinerea numitului FAUR VALER sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

FAUR VALER va fi prezentat în cursul zilei de astăzi magistraţilor Judecătoriei Sector 5 cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că  FAUR VALER, în calitate de director executiv al firmei S.C. B.G.S., în perioada 2005- ianuarie 2007, prin natura atribuţiilor de serviciu, având competenţe în ceea ce priveşte edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu – Marmaţiei, a întocmit în fals documentele tehnice (procese-verbale de recepţie, procese-verbale de vicii ascunse şi procesele-verbale de dare în funcţiune), atestând prin aceste acte că lucrările efectuate corespund calitativ şi tehnic şi respectă proiectele de execuţie.

Astfel, procese-verbale întocmite de acesta vizează lucrări efectuate şi date în folosinţă în anii 2005-2006, iar prin aceste semnături s-a atestat în mod nereal faptul că,  au fost verificate de către comisia de recepţie lucrările executate, iar acestea corespund proiectelor.

Faptele reţinute în sarcina numitului FAUR VALER (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012) urmată de infiltrări de gaz în subsolul imobilului, urmate de producerea a două explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice (judecătorie, parchet, trezorerie).

***

Ucidere din culpa. Arestare

La data de 05.03.2012, procurorii au dispus faţă de numitul RÂŞNOVEANU DANIEL (diriginte de şantier) începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La data de 5.03.2012 procurorii au dispus faţă de numitul RÂŞNOVEANU DANIEL măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

La aceeaşi data, 5.03.2012 procurorii au dispus faţă de numitul VIRLICS VASILE (responsabil de lucrări în cadrul firmei mai sus menţionate),începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui  imobil deţinut de FAUR VALER, precum şi asupra imobilului deţinut de  VIRLICS VASILE (responsabil de lucrări în cadrul firmei mai sus menţionate), cercetat sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni.

***

Deces minor. Cercetari. PJ Targu Jiu

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a fost înregistrată, la data de 08.03.2012, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la împrejurările în care a survenit decesul unei minore, în vârstă de 6 ani.

Din primele cercetări s-a reţinut faptul că, în dimineaţa zilei de 07.03.2012, minora, care acuza dureri abdominale, a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, de către familie. După ce a fost consultată de un medic specialist, i-a fost administrat tratament pentru colică abdominală, după care a fost dusă acasă. La ora 1145,  familia a revenit la unitatea sanitară împreună cu minora care se afla în stop cardio-respirator, nerăspunzând la manevrele de resuscitare.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare a celor implicaţi.

>> sursa: mpublic.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii