Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Oradea. Planul urbanistic zonal NU este un act administrativ cu caracter normativ


12 martie 2012 | Razvan Nicolae MICUL, Razvan Nicolae MICUL

UNBR Caut avocat

Printr-o decizie, ce vine sa contrazica practica instantelor nationale in materie, Curtea de Apel Oradea a retinut ca planul urbanistic zonal este un act administrativ unilateral, intrucat produce efecte numai in raport cu beneficiarul acestuia. A retinut Curtea de Apel Oradea si ca simpla publicare a hotararii pe site-ul institutiei publice reprezinta o actiune echivalenta juridic cu publicarea in presa si afisarea la sediu. Tribunalul Bucuresti, cu privire la o speta similara, a exprimat o opinie diametral opusa, conform acestei sentinte civile.

Se naste intrebarea, la nivel de comuna, simpla publicare a unei hotarari pe site-ul primariei, o va face opozabila si celor la care  nu au energie electrica?!

Este de asemenea util de notat ca, ulterior deciziei evocate, toate unitatile administrativ teritoriale din raza C.A. Oradea nu ar trebui sa mai realizeze dezbateri publice cu privire la PUZ, ori sa publice aceste hotarari, intrucat acestea sunt acte administrative cu caracter individual, fiind irelevant ca, prin intermediul acestora, se modifica un act administrativ normativ – PUG-ul localitatilor.

Din perspectiva celor statuate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauzele Beian c. Romaniei, Tudor Tudor c. Romaniei, instantele au obligatia sa ofere predictibilitate actului de justitie, urmand cele statuate prin practica anterioara, decizia curtii putandu-se dovedi valoroasa investitorilor imobiliari care se confrunta cu procese frivole din partea societatii civile.

Viitor luminos patria are, daca nu cumva tranteste cineva un bloc cu 7 etaje in fata geamului…

Decizia nr. 1683/2011 a C.A. Oradea poate fi observata aici.

Razvan Nicolae MICUL

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică