Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Suferintele unei hotarari judecatoresti


12.03.2012 | JURIDICE.ro, Radu DAMASCHIN
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

De mai bine de o saptamana, dl. avocat Piperea in calitate de reprezentant al clienţilor BCR care au iniţiat acţiuni colective împotriva băncii, realizează cronica unei hotarari judecatoreşti care nu a tranşat în mod irevocabil nicio problema de drept şi cu atât mai puţin o problema de principiu.

Nu mă pot opri sa nu remarc, în calitate de avocat (alaturi de multi altii) al celeilalte părţi, că dl. Piperea prin intervenţiile sale publice pe marginea acestei dispute judiciare afectează (ca sa nu spun ca otravesc) cursul unui litigiu, care aşa cum insuşi dumnealui a recunoscut de mai multe ori, se află abia la început.

Este cunoscut oricărui jurist că o actiune admisă în parte este o acţiune parţial respinsă. Din acest punct de vedere, distinsul meu coleg are perfecta dreptate. A infrânt. Sau a obţinut o victorie cât o înfrangere. Iar victoriile parţiale se sărbătoresc cu discreţie, mai ales cînd lupta continuă.

Despre ce s-a pierdut nu s-a vorbit deloc. Sau aproape deloc. S-a vorbit despre clauze abuzive, despre vânarea lor, despre comisioane, despre lăcomie, despre adevăr, minciună şi echitate. Si mai ales despre argumentele cu care reclamanţii şi-au susţinut în instanţă actiunea.

Dacă tot s-a trecut atât de uşor peste obligaţia legală de a nu supune dezbaterii publice, în calitate de avocat al uneia din părţi, o cauză aflată înaintea motivării unei hotărâri judecatoreşti, mă aşteptam să găsesc prezentate în expunerea d-lui Piperea şi argumentele pe care s-a întemeiat apărarea BCR, şi care au fost la rândul lor parţial admise.

Nu există niciun motiv să cred că judecata opiniei publice (care s-a urmărit în mod constant a fi provocată) nu are nevoie şi de argumentele celeilalte părţi. În plus, sunt sigur că multe din argumentele BCR ar fi corodat puternic prejudecăţile care însoţesc demersul judiciar al reclamanţilor.

Să prezint aici, chiar şi într-o formă prescurtată argumentele care servesc apărarea băncii ar presupune să săvârşesc aceeaşi faptă pe care i-o reproşez d-lui Piperea. Iar dacă din partea d-lui Piperea există tentaţia de a suplini în vreun fel această „scapare”, îl rog să nu o facă.

În înţelegerea mea, un proces public este procesul la care orice persoana interesata este liberă să participe. In sala de judecată. Un proces soluţionat în primul grad de jurisdicţie printr-o hotărâre, împotriva căreia, în mod previzibil, toate părţile vor exercita calea de atac, este un proces în curs. Iar asupra unui proces în curs nu se pot face speculaţii, în special de către cel care reprezintă una din părţi.

Un motiv în plus pentru care am îndrăznit să scriu aceste rînduri, este că soluţia Tribunalului Bucureşti în dosarul 51316/3/2010 nu este motivată. Iar „discreţia” deontologică la care am facut apel ar fi în ultimă măsură o dovadă de respect pentru judecătorul cauzei pus în faţa unui act de procedură cel puţin la fel de important ca şi pronunţarea – motivarea soluţiei.

Av. Radu DAMASCHIN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro