Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
ComunicateInterviuriLawyers WeekEvenimenteRecrutareAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar

Despre alegeri in cariera ta. Cum a fost


15 martie 2012 | JURIDICE.ro, Lider Just

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În data de 7 martie a anului curent, aproximativ 670 de studenţi de la facultăţile de drept de la nivel naţional s-au adunat în 4 centre universitare din ţară (Bucureşti, Constanţa, Craiova şi Iaşi) pentru a participa la conferinţa Despre alegeri în cariera ta”. Aceasta a fost cea de-a doua serie de conferinţe din cadrul proiectului Busolă în carieră”, program de orientare în carieră pentru studenţii la drept. Proiectul este implementat de Asociaţia LiderJust în parteneriat cu Centrul American Cultural, beneficiind de finanţare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Vă reamintim că proiectul „Busolă în Carieră” a debutat pe 14 noiembrie 2011, atunci când Asociaţia LiderJust a organizat conferinţa “Despre valori în cariera ta”. Evenimentul de la acea dată s-a desfăşurat concomitent în Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi şi s-a bucurat de prezenţa unui număr de 475 de studenţi. În mod similar, actuala serie de conferinţe a păstrat aceeaşi structură, ceea ce s-a dovedit a fi de un real succes în rândul studenţilor.

1. Bucureşti

Conferinţa din Bucureşti avut loc în sala Rapsodia a Hotelului Intercontinental, cu participarea a peste 130 de studenţi la drept de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Universităţii Nicolae Titulescu, Universităţii Româno – Americane etc.

Moderatoarea conferinţei – Corina Rebegea – a deschis evenimentul, povestind participanţilor că tema conferinţei gravitează în jurul cuvântului „a alege”, invitându-i astfel pe studenţi să facă alegerea corectă a carierei lor.

Primul invitat care a luat cuvântul a fost domnul Thorsten Geissler, Directorul Programului Statul de Drept al Fundaţiei Konrad Adenauer, care a mulţumit alumnilor programului Lideri pentru Justiţie pentru iniţiativa şi pentru implicarea de care au dat dovadă în acest proiect. De asemenea, le-a adus în atenţie studenţilor faptul că fundaţia Konrad Adenauer din Romania îi susţine, prin programele sale, în alegerea carierei lor.

Ulterior, domnul Chris Worman, manager de proiect la TechSoup Romania, prin stilul său debordant şi prin experienţa deosebită în calitatea de cetăţean străin activ implicat în viaţa socială din România, i-a cucerit, pur si simplu, pe studenţi. Aceştia au aşteptat cu nerăbdare finalul discursului pentru a îi adresa întrebări despre cum pot aduce ei schimbarea în România şi în funcţie de ce ar trebui să se ghideze în alegerea viitoarei lor cariere juridice.

Doamna Laura Andrei, judecător şi preşedinte al Tribunalului Bucureşti, le-a povestit participanţilor de ce este bine să fii magistrat şi a făcut o paralelă între mai multe profesii juridice, aprofundând subiectul despre profesia de judecător. Onestitatea cu care a răspuns la toate întrebările, chiar dacă unele s-au dovedit a fi „provocatoare”, a fost foarte apreciată de participanți.

Doamna Crenguţa Leaua, avocat şi arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerț şi Industrie a României, a îndemnat studenţii să nu uite de „nordul moral” indiferent de cariera pe care o vor îmbrăţişa, oferindu-le mai multe informaţii cu privire la „profesia” de arbitru.

Toți invitații au împărtăşit din experienţa lor de viaţă, au făcut apel la valorile şi alegerile corecte în carieră, iar participanţii au apreciat calitatea discursurilor şi modul lor de expunere.

2. Iaşi

Conferinţa de la Iaşi s-a desfăşurat în Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universităţii “Al. I. Cuza”. La eveniment au participat aproximativ 100 de studenţi de la Facultăţile de Drept din Iaşi.

Moderatoarea conferinţei, Alina Ionescu, a povestit participanţilor despre proiectele Asociaţiei LiderJust, prezentând mai multe detalii referitoare la tema conferinței, precum și impactul acesteia asupra carierei studentului care urmează să aleagă o carieră în domeniul juridic.

Doamna Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Expert Forum, le-a povestit studenților despre ce se întâmplă după finalizarea celor patru ani de studii, apreciind faptul că nu întotdeauna ceea ce cred studenții că le rezervă viitorul corespunde realității, uneori “prea crudă“ pentru ei. Astfel, i-a îndrumat pe participanți să-și construiască un drum în carieră încă din timpul facultății. Au prezentat interes și discuțiile despre activitate de jurist într-o organizație non profit, instituții publice și private, întrucât asemenea informații nu sunt accesibile studenților la drept.

Ulterior, domnul Cosmin Alexandru, managing partner la B&P Brandivia, prin experienţa sa bogată în domeniul organizațiilor non-guvernamentale și a firmelor de consultanță, a captat atenția studenților asupra importanței alegerii oricărei cariere, nu doar cea din domeniul juridic – binecunoscut fiind faptul că un absolvent al facultății de drept poate urma orice carieră își dorește dacă are dorință și ambiție. De asemenea, a precizat cât de importantă este etica în orice profesie, dar mai ales în profesia juridică.

La final, doamna Irina Ţârlea, judecător în cadrul Judecătoriei Iași, le-a povestit participanților despre profesia de judecător, prezentând avantajele și dezavantajele acesteia. Nu a evitat să aducă aminte de sacrificiile pe care un magistrat este nevoit să le facă în exercitarea profesiei.

Participanții au fost mulțumiți de sfaturile și informațiile oferite de invitați și au solicitat reprezentanților asociației LiderJust să organizeze cât mai multe evenimente de acest gen pentru că studenții au nevoie de o busolă care să îi ghideze în carieră.

3. Constanţa

În data de 7 martie aproximativ 260 de studenţi de la facultăţile de drept din Constanţa s-au prezentat în Aula Magna a Universităţii Ovidius pentru a participa la conferinţa „Despre alegeri în cariera ta”.

Moderatorul conferinţei – domnul avocat Costin Udrea –  a deschis evenimentul invitând participanţii la o discuţie liberă, bazată pe întrebările acestora adresate profesioniştilor din domeniu. Cadrul informal a favorizat discuţiile referitoare la profesiile juridice şi studenţii s-au arătat interesaţi de întrebarea moderatorului „Cum să faci alegerea corectă a carierei?”.

Cuvântul a fost oferit doamnei judecător Dana Gîrbovan , de la Curtea de Apel Cluj , care a început prin a prezenta evoluţia sa profesională, avantajele şi dezavantajele profesiei de magistrat, precum şi posibilităţile efective de a fi admis la Institutul Naţional al Magistraturii. Având un discurs deschis, apropiat de studenţi, a continuat prin a da posibilitatea participanţilor de a îi adresa întrebări la care a răspuns cu sinceritate, aspect apreciat foarte mult de studenţi.

Domnul Codru Vrabie, reprezentantul societăţii civile în Consiliul Naţional de Integritate, având un discurs deosebit, a încântat participanţii prin deschiderea şi înţelegerea de care a dat dovadă. Acesta le-a prezentat posibilităţile efective ale unui absolvent de drept de implicare în viaţa socială, relatând din experienţa personală. De asemenea, a răspuns la toate problemele ridicate de către studenţi cu profesionalism şi înţelegere.

Domnul procuror criminalist Sadâc Zafer, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a prezentat apoi problemele cu care se confruntă un procuror care instrumentează cazuri cu un obiect aparte – infracţiuni contra vieţii persoanei. Acesta a oferit studenţilor informaţii cu privire la ce presupune alegerea unei cariere în cadrul Parchetului, a reliefat detaliile privitoare la investigarea omuciderilor şi a răspuns la întrebările adresată de către participanţi cu exemple din practică.

În concluzie, participanţii au fost extrem de bucuroşi de faptul că profesionişti din afara judeţului Constanţa au sosit pentru a le relata din experienţa lor personală şi profesională.

4. Craiova

Entuziasmaţi după prima conferinţă din cadrul proiectului „Busolă în Carieră”, aproximativ 180 de studenţi din Facultatea de Drept din Craiova, au luat parte în Sala Mare a Prefecturii Dolj la evenimentul realizat de Asociaţia LiderJust. Conferinţa „Despre alegeri în cariera ta”, a propus pentru discursuri trei „actori” de renume pentru oraşul Craiova şi nu numai. I-am avut astfel invitaţi din domeniul juridic pe dl. prof. univ. dr. Pompil Drăghici, decan al Baroului Mehedinţi şi pe dl. Jean-Nicolae Uncheşelu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar pe latura non-juridică pe actorul Ilie Gheorghe.

Impresionaţi atât de locaţia care a găzduit conferinţa, cât şi de numele şi experienţa invitaţilor, studenţii au fost foarte mulţumiţi de cele relatate şi de faptul că s-a vorbit în mod liber nu numai despre profesiile juridice, cât şi despre modalităţile prin care aceştia pot să înveţe cum să facă alegeri corecte şi să ia decizii înţelepte. Evaluarea transmisă de participanţi a fost una pozitivă, mai ales prin faptul că această conferinţă a oferit şi modele de mentori din rândul invitaţilor.

Primul discurs, al actorului Ilie Gheorghe a reprezentat o noutate pentru toţi cei prezenţi. Auditorul cunoştea abilităţile sale oratorice, dar exemplele oferite din viaţa sa cu atâta sinceritate, i-au pus în valoare dorinţa de a schimba mentalităţile tinerilor din societatea românească. Îmbinând actoria cu pasiunea sa pentru cuvinte, actorul a îndemnat mai degrabă către profesia de avocat, fiind captivat de-a lungul existenţei de arta marilor avocaţi care prin discursul juridic şi persuasiunea de care dau dovadă îşi pot schimba poziţia procesuală în cadrului unui proces.

Al doilea invitat care a luat cuvântul a fost domnul Jean-Nicolae Uncheşelu, iar stilul personal, mult mai scurt şi la obiect, a fermecat auditoriul, mulţi dintre cei care şi-au exprimat părerea la final fiind plăcut surprinşi de justeţea şi de stilul profesional prin care acesta şi-a exprimat ideile, dar mai ales de sfaturile utile pentru viitori jurişti. De asemenea, n-au lipsit nici exemplele personale, pentru a îi da posibilitatea publicului să descopere că în spatele unei profesii în care ordinea şi disciplina, profesionalismul şi dedicaţia, sunt de bază, există şi o latură sensibilă şi o conştiinţă umană ireproşabilă.

Ultimul dintre vorbitori, a fost domnul decan Pompil Drăghici, discursul său, extrem de apreciat de către studenţi, orientându-i pe aceştia atât în viitoarea lor carieră, cât şi în viaţa lor personală. Domnul profesor, le-a vorbit participanţilor la conferinţa despre profesia de avocat şi de cea de procuror (aceasta din urmă fiind prima profesie exercitată de dumnealui), dar nu a evitat să dea sfaturi în privinţa unei culturi generale. I-a impulsionat şi motivat pe studenţi să devină altfel decât cei pe care mass-media românească îi promovează ca”exemple” de urmat.

Concluzii

La finalul fiecărei conferinţe, a fost anunţată lansarea celei de-a doua componente a programului, mai exact – stagiile de practică. Studenții la drept fiind astfel informaţi despre posibilitatea de a face practică în instituțiile publice şi private partenere ale programului, putând opta între două tipuri de stagiu: mixt şi aprofundat. Acestea se vor desfășura în două etape, în perioadele aprilie-mai, respectiv septembrie-octombrie 2012.

Pentru fiecare perioadă de stagiu de practică vor fi selectați 30 de studenţi la drept, în anii de studiu 3 şi 4, din toate centrele universitare, care sunt interesaţi de dezvoltarea personală şi vor să aprofundeze cunoștințele juridice, să-şi dezvolte abilităţile profesionale, să descopere secretele diferitelor profesii juridice şi să cunoască experţi din domeniu.

Întrucât stagiile de formare profesională vor avea loc numai în Bucureşti, 10 studenţi care studiază în alte centre universitare din afara capitalei, din totalul celor 30 selectaţi pentru a participa la internship, vor putea beneficia de sprijin financiar sub forma unei burse în valoare totală de 500 de dolari. Bursele se vor acorda pentru merite academice şi extra-curriculare deosebite.

În concluzie, participanții au fost încântaţi să descopere plenitudinea profesiilor juridice pe care le pot accesa, modalitatea în care pot accede, rigorile unor astfel de profesii, precum şi avantajele si oportunitățile de care se pot bucura în exerciţiul lor. Răspunsurile primite în formulare de evaluare a evenimentului ne dovedesc faptul că şi această serie de conferinţe a avut un ecou extraordinar în rândurile studenţilor la drept, aceştia aşteptând cu entuziasm evenimentele ulterioare organizate de Asociaţia LiderJust.

Încă o dovadă că primă componentă a proiectului s-a bucurat de un succes fulminant în rândul studenţilor la drept, o constituie numărul foarte mare al participanţilor, aproximativ 1.145 de participanţi la nivel naţional, depăşind cu mult aşteptările organizatorilor.

Lider Just

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică