Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Mihai-Razvan Ungureanu: criminalitatea nu are pasaport
15.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a participat miercuri, 14 martie 2012, la prezentarea raportului de activitate al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pe anul 2011.

Mihai-Razvan Ungureanu: „Câteva cuvinte aş dori să vă spun, ținând cont de un detaliu pe care probabil dumneavoastră îl cunoaşteţi – nu ştiu în ce măsură alţii care sunt invitaţi aici, cu noi, îl ştiu. Am participat, ca reprezentant al Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est, la înfiinţarea acestui Oficiu şi îmi aduc aminte câtă expertiză a fost convocată în acel moment pentru a construi o instituţie care părea cu totul străină de problematica esenţială a criminalităţii în România la începutul anilor 2000, câtă investiţie umană s-a făcut atunci şi câte multe speranţe au fost investite într-un obiectiv la care ne raportăm şi astăzi în termenii bunei guvernări. E vorba de reprimarea, combaterea evaziunii fiscale. Trebuie să recunosc că atunci, într-adevăr, aveaţi un sediu care părea ceva mai prietenos faţă de cel pe care, astăzi, din păcate, îl locuiţi.

Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, după cum se vede din şi din acest bilanţ, care este un bilanţ nu doar realist, ci un bilanţ cât se poate de precis în termenii săi, este o instituţie care contribuţie masiv la credibilitatea statului român şi prin aceasta la asigurarea unei vieţi normale pentru toţi cetăţenii cinstiţi, credibilitate în faţa instanţelor internaţionale de gen, credibilitatea efortului nostru de a combate criminalitatea în plan intern. Ştiu că între cei aproape 100 de angajaţi pe care îi aveţi se numără oameni a căror inteligenţă şi creativitate profesională sunt redutabile şi vă rog să le transmiteţi colegilor dumneavoastră faptul că mă gândesc la ei, ţinând cont de încărcătura muncii, de faptul că, deseori, dând peste informaţie de natură sensibilă, o procesează cum se cuvine în termenii legii, dând, în acelaşi timp, dovadă şi de eficacitate, dar şi de bună funcţiune internă. Cooperarea optimă la care aţi ajuns, vizibilă atât în plan intern cât şi în plan extern, faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută – şi pun cuvântul între ghilimelele cuvenite – pe diferite segmente ale criminalităţii organizate, constituie premiza de la care pornim în momentul în care spun că sunteţi o verigă esenţială în apărarea intereselor naţionale majore. Evident, nimeni nu-şi face iluzii privitoare la dispariţia criminalităţii, pentru că nu avem, din păcate, suficiente instrumente împotriva naturii umane când se manifestă rău, dar, pe de altă parte, cu ajutorul dumneavoastră putem face în aşa fel încât criminalitatea să fie limitată şi speranţa este că o putem aduce într-o zonă de nesemnificativ în privinţa impactului social, cam aşa cum îndeobşte se întâmplă în toate democraţiile.

De criminalitatea organizată – şi noi ne cunoaştem de fapt din acei ani – m-am ocupat şi în calităţile pe care le-am avut înainte de a fi ministru de Externe, iar la iniţiativa de cooperare sud-est europeană, problema criminalităţii organizate transfrontaliere a fost esenţială. Care au fost concluziile la care s-a ajuns în acei ani şi care sunt valabile până astăzi? S-a dezvoltat pe seama libertăţii de mişcare transferul de criminalitate care nu are paşaport şi care depăşeşte graniţele, cu o creativitate care are semn moral schimbat, pentru că, într-adevăr, cei pe urmele cărora sunteţi dvs. învaţă foarte repede să folosească fiecare fisură a sistemului juridic, fiecare mică abatere de ordin legislativ pentru a-şi duce proiectele criminale la bun sfârşit – bun sfârşit în cazul lor; pentru noi, evident, la un eşec. Eu cred că armele cu care dvs. luptaţi şi pe care Guvernul vi le pune la dispoziţie şi vă încurajează să le folosiţi sunt în primul rând inteligenţa – pentru că aveţi profesionişti din varii domenii de activitate aici – o inteligenţă care o depăşeşte pe cea a infractorului, iar atitudinea dvs. proactivă arată că sunteți şi punct de vedere creativ înaintea reflexelor pe care infractorul le are în interiorul tuturor reţelelor de criminalitate organizată transnaţionale sau naţionale. Dvs. sunteţi conştienţi că observaţia, analiza concentrată a informaţiei, a informaţiei de cea mai bună calitate pe care o obţineţi prin dialogul, prin cooperarea pe orizontală între instituţiile statului sau prin cooperarea cu alte instituţii de gen din lume, presupune şi intuiţie, înseamnă vioiciune intelectuală şi înseamnă exploatarea la maximum a resurselor informatice. Acesta este lanţul de factori care, la un moment dat, într-un ritm la a cărui alertă şi noi contribuim, vor putea diminua capacitatea de a face rău a infracţiunii şi să o reducă la un singur element, un simplu element de decor în ansamblul societăţii.

Valoarea economică şi socială a muncii dvs. este vizibilă. Guvernul s-a angajat – şi cred că a spus-o cu suficient de multă tărie – la combaterea criminalităţii organizate şi orientându-se în special pe combaterea evaziunii fiscale, pentru că este o sursă de alimentare bugetară pe care noi considerăm că nu o valorificăm suficient. Şi nu spun aceasta pentru că este domnul preşedinte Blejnar aici, o spun pentru că trebuie să se ştie foarte bine că aşteptăm performanţe inclusiv de la o instituţie cum este cea a dvs., tocmai pentru că aceşti bani pleacă din buzunarul fiecărui contribuabil serios. Și nu cred că este etic, nu cred că este patriotic, cred că, dimpotrivă, un asemenea gest trebuie sancţionat cât se poate de repede şi fără menajamente.

Aveţi, stimate domnule director, tot sprijinul din partea mea, Guvernul mi se alătură, vă doresc succes! Și anul pentru care dvs. faceţi bilanţ acum să fie mai prost decât cel care vine, căci mai bun decât cel care a fost în 2010 e sigur, deci nu e o problemă.

Vă doresc să aveţi un an cât mai bun şi, încă o dată, tuturor colegilor dvs., felicitările mele.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti