Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu Şerban Lovin. Despre candidatura pentru funcția de Decan al Baroului Ilfov
15.03.2012 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Interviu cu dl. av. dr. Șerban Niculae Lovin, candidat la funcția de decan în Baroul Ilfov.

O discuție relaxată și pe alocuri picantă cu Andrei Săvescu…

Andrei Săvescu: Bună seara. Vă multumim pentru amabilitatea de a acorda un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro, care manifesta un interes deosebit pentru alegerile din Baroul Ilfov, un barou tânăr, şi dătător de speranţe şi de curiozitate în legătură cu viitorul avocaturii.

Şerban Lovin: Bună seara, îmi face deosebită plăcere şi onoare că m-aţi invitat să răspund întrebărilor dumneavoastră pentru cititorii JURIDICE.ro.

Andrei Săvescu: Candidaţi pentru o funcţie importantă în Baroul Ilfov, cea mai importantă funcţie, funcţia de decan. Sunteţi avocat in Baroul Bucureşti. Ce v-a determinat să luaţi decizia să mergeţi în Baroul Ilfov şi să candidaţi pentru o funcţie care presupune un efort organizatoric deosebit?

Şerban Lovin: Trebuie să încep prin a spune faptul a candida pentru demnitatea de decan al Baroului Ilfov este o deosebită onoare pentru mine. Este o încununare a eforturilor pe care le-am depus vreme de 7 ani, 3 lunie şi 2 zile cum îmi place mie să glumesc, dar la modul serios este o încununare a eforturilor pe care le-am depus pentru înfiinţarea acestui barou. Astfel încât eu consider că pentru efortul pentru a accede la această demnitate era absolut normal din parte-mi. Cred că nici nu se punea problema să nu candidez pentru această demnitate, dorind să îmi duc visul la îndeplinire, şi anume de a conduce cel mai tânăr barou din România.

Andrei Săvescu: Nu sunteţi singur în eforturile dumneavoastră, aveţi o echipă, am observat, după cum probabil că aveţi şi opozanţi. Cum a fost campania pentru alegeri, aspră, liniştită? Cum vi s-a părut această campanie?

Şerban Lovin: Desigur că această campanie a fost pe măsura numărului de avocaţi înscrişi în Baroul Ilfov, şi anume 173 la ora actuală. Nu pot să spun că a fost o campanie cum vedem în politică, cu lovituri sub centură sau chestiuni neplăcute. Contracandidaţii mei – domnul Rogoveanu, doamnele Trelea şi Gingirov – au avut o conduită absolut normala, zic eu, de respect reciproc, şi eu faţă dânşii şi dânşii faţă de mine. Ceea ce cred că mă detaşează faţă de domniile lor este faptul că eu am înţeles să particip la aceste alegeri alături de o echipă, pentru că, având în vedere că de şapte ani de zile am acest proiect şi lupt pentru înfiinţarea acestui barou, sigur că ştiu exact ceea ce voi face din a doua zi în care voi fi validat în demnitatea de decan, şi bineînţeles colegii mei în demnitatea de consilieri a baroului, respectiv colegii din comisia de disciplina, colegii din comisia sau de cenzori.

Andrei Săvescu: Am observat în proiectul dumneavoastră două tipuri de preocupări, o preocupare cu caracter mai general care vizează identificarea unor oportunităţi de lărgire a sferei de atribuţii şi competenţe a avocaţilor, chestiuni pentru care este nevoie de susţinere şi din partea UNBR şi chiar de modificări legislative, poate.

Şerban Lovin: Este evident că aceste propuneri ale mele sau priorităţi din programul nostru electoral – nu este doar programul meu, este programul echipei – vizează modificări legislative. Aceste modificări legislative este evident că nu le poate iniţia Baroul Ilfov, nici chiar UNBR, ci pot fi iniţiate de către colegii noştri care se află în Parlament. Este vorba în principal de:
1. Lărgirea atribuţilor avocaţilor. Până acum, de 15-16 ani nu am observat altceva decât o îngrădire a sferei de atribuţii a avocaţilor. Nu numai că aş dori dar voi și milita pentru redobândirea acestor abilităţi puse la îndemână de lege. Cred că lărgirea sferei puterilor noastre ar trebui făcută nu preluând, aşa cum am auzit de multe ori, din sfera de atribuţii a notarilor, ci prin suprapunere, dar o suprapunere eficientă, în interesul până la urmă al cetăţeanului, pentru că şi notarul şi avocatul nu fac altceva decât să slujească cetăţeanul.
2. Cea de a doua chestiune este legată de dreptul de a pleda în faţa instanţei. Cred că aici trebuie să urmăm exemplu altor ţări din UE, şi anume acest drept de a pleda să fie doar a avocaţilor. Adică să nu existe posibilitatea ca vreo persoană, şi aici nu înseamnă că îngrădim accesul liber la justiţie, dar vreo persoană să poată să pună concluzii în faţa instanţei, adică să se reprezinte singur. Desigur că va trebui foarte bine gândită şi legislaţia conexă legată de acest aspect.
3. A treia chestiune: Cred că ar trebui să fie recunoscut, dar recunoscut cu clară direcţionare, cu clară proiecţie în lege, dreptul avocatului de avea acces la exact acelaşi tip de informaţie şi în acelaşi regim cum au notarii, executorii judecătoreşti, procurorii și judecătorii, pentru că toţi servim actul de justiţie şi cetăţeanul. Este normal ca şi avocaţii să aibă acest acces, în limitele legi şi foarte clar stabilit acest acces.

Andrei Săvescu: Mi se pare că sunt nişte idei foarte interesante şi probabil că ajungerea dumneavoastră la conducerea Baroului Ilfov o să constituie un suport şi pentru conducerea UNBR pentru realizarea acestor chestiuni. O a doua latură pe care am sesizat-o în proiectul dumneavoastră este legată de specificul local. În contextul acesta vreau să vă întreb care sunt principalele probleme cu care se confruntă, în mod specific, avocaţii din Baroul Ilfov şi cum credeţi că poate Baroul Ilfov să contribuie la rezolvarea lor sau la îmbunătăţirea activităţi avocaţilor din Baroul Ilfov.

Şerban Lovin: Eu cred şi sper că o să reușesc, sincer nu mă îndoiesc, pentru că şi la conducerea parchetelor şi la conducerea instanţelor sunt oameni de aceaşi vârstă cu mine, poate chiar mai tineri. Cred că vom putea, în interesul Justiţiei, să găsim o modalitate de conlucrare, de colaborare. Repet, în interesul Justiţiei, al cetăţeanului. Şi o chestiune legată dacă vreţi de instanţe – pentru că la parchete să spunem că există posibilitatea unui telefon şi a unei discuţii libere cu procurorul care instrumentează cazul sau cu poliţistul care instrumetează cazul în sensul de a mai aştepta puţin, de a întârzia puţin audierea pentru că avocatul este reţinut la instanţă sau la altă audiere -, și la instanţe cred că acest lucru se va rezolva destul de simplu dacă se va proceda ca la alte instanţe, şi ca să dau un exemplu cele din Vâlcea, să existe “timpi de judecată”. Cred că ar fi bine şi la Bucureşti să se introducă acest sistem, la instanţele din Bucureşti. Este evident că dacă la instanţele din Bucureşti este un lucru greu pentru un avocat să ajungă de la sectorul şase, să zicem, la Tribunalul Bucureşti, vă daţi seama ce greu este pentru un avocat care are dosar şi la Cornetu şi la Buftea în aceaşi zi… Ce să facă, cum să se împartă? Sigur că aici trebuie să existe înţelegere şi din partea celuilalt avocat. Și aici ar trebui să lucrăm, pentru că trebuie să ne ajutăm între noi. Atenţie nu în detrimentul clientului! Dar astăzi trebuie să avem înţelegere pentru un coleg care are o problemă, poate şi mâine vom avea nevoie de exact aceaşi înţelegere. Sigur că sper ca şi magistraţii să susţină acest demers al nostru. Zic eu că nu au de ce să nu îl susţină, pentru că de fiecare dată când dânşii au avut probleme noi i-am susţinut. Sunt sigur că se va întâmpla exact acelaşi lucru. Problema este doar de comunicare şi cred că lipseşte de tot, sau poate nu am eu cunoştinţă dar lipseşte comunicarea între organele profesiei, o comunicare aşa cum ar trebui, şi magistraţi.

Andrei Săvescu: Aş vrea acum să vă adresez o întrebare în alt plan. Am observat în proiectele candidaţilor pentru funcţia de decan diferenţe de opinie în legătură cu organizarea internă a Baroului Ilfov, de la o abordare simplă, foarte simplă, până la o abordare foarte complexă, specifică barourilor de dimensiuni mari. Cum vedeţi dumneavoastră organizarea internă a Baroului Ilfov?

Şerban Lovin: Sincer, nu cunosc organizarea barourilor de talia Baroului Ilfov, adică cu un număr de avocaţi asemănător. Dar eu sunt un bun gospodar la mine la birou, chiar mi s-a reproşat aceasta… Colegii mei m-au admolestat că sunt strâns la buzunar la birou. Zic că trebuie privit foarte atent pentru că și buzunarul baroului este sau trebuie să fie foarte strâns. Este evident că la un număr de 173 de avocaţi lucrurile nu vor sta simplu, sau pe roze. Să stăm cu mâna întinsă la UNBR nu este o soluţie şi nu se va îmtâmpla aşa ceva câtă vreme voi fi eu decan. Dacă nu voi acede în demnitatea de decan şi voi fi consilier, sigur că îmi voi susţine punctul de vedere şi sper ca majoritatea, aşa cum e normal, să decidă. Sper ca această majoritate să fie a mea şi a echipei mele şi vom încerca să facem ca banii pe care îi avem să ajungă. Şi nu mă refer la suma care a pus-o la dispoziţie UNBR, care deja probabil este deja injumătăţită, pentru că alegerile la Clubul Diplomaţilor costă… Nu ştiu de ce trebuia la clubul Diplomaţilor, dar asta este situaţia… Eu plec de la ideea că nu există acei 15.000 de euro, sau câţi or fi, nu ştiu, plec de la ideea că nu există nici un euro. Plecăm de zero la data de 19 martie. Apropo de această chestiune: sper şi îi rog pe colegii mei să vină pe 17 martie la alegeri pentru că nu trebuie să mai existe un 24 martie. De ce? Ca să economisim banii pentru sală pentru alegerile din 24 martie. Și atunci probabil că pe 19 martie vom fi validați toți în demnitățile obținute și vom putea să plecăm la treabă. Și o să începem, pentru că până pe 25 martie va trebui să strângem cotizația pe luna în curs, cu acești bani ne vom descurca. Sigur că, privitor la structura organizatorică, din punctul meu de vedere schema de persone e clară: un angajat. Ce va face acel angajat? Angajatul acela va fi portar, va fi omul care parchează mașina invitaților, eventual a președintelui UNBR când vine in vizită, va fi IT, va fi șef de resurse umane, va fi casieră și va trebui să facă și curățenie. Asta este situația, o singura persoană. Pe masură ce vom avea fonduri va exista și altceva. Același lucru este stabilit, cel puțin, e adevarat, neoficial, de echipa cu care candidez.

Andrei Săvescu: Am observat că, spre deosebire de ceilalți candidați, dumneavoastră candidați împreuna cu o echipă, care pare consolidată, închegată, iar între dumneavoastră și colegi probabil că există deja un plan de acțiune. Cine sunt colegii împreună cu care canditați, cine face parte din echipa dumneavoastră.

Şerban Lovin: În ceea ce privește echipa, trebuie să o menționez integral: este vorba de Alin Hubert Paidiu, Mihai Costache, Mirela Ene, Marian Stan, Nicoleta Rusu, Rodica Cherciu, Sorana Stefan si Cornel Stefan. Ei sunt, sper, viitorii consilieri ai Baroului Ilfov. De asemenea, în ceea ce privește comisia de disciplină, susținem patru candidați: doamna Boțocan Olimpia și colegii noștrii Ligia Popescu, Carmen Fânaru și, nu ultimul, Eduard Constantinescu. Am mai avut un candidat pe care l-am susținut. Este vorba de Cristian Ene la comisia de cenzori, dar pentru două sau trei luni lipsă la vechime nu a fost validată candidatura. Aici, din nefericire, va trebui să organizăm în mod cert alte alegeri, pentru că nu există decât un singur candidat pentru comisia de cenzori și acest singur candidat mă gândesc că va fi votat, pentru că îi trebuie doar un singur vot… Deocamdată e vorba doar de un singur candidat și este clar că trebuie ocupate si celelalte doua posturi, pentru că nu se poate  fără trei membri in comisia de cenzori. Și atunci, probabil că între timp colegul nostru Cristian va avea vechime…  Eu și colegii mei consilieri si mă refer și la cei din comisia de disciplină, am stabilit clar că la inceput, în ceea ce privește primul an de activitate al nostru,  că nu va primi indemnizație nici unul dintre noi. Sigur că această chestiune urmează să fie supusă votului Consiliului, dar nu am nici un fel de reținere, sunt absolut sigur că acest vot va fi dat în unanimitate.

Andrei Săvescu: Dacă vor fi aleși în funcția de consilier ceilalți candidați pentru funcția de decan cum credeți că veți colabora cu ei? Credeți că veți avea o bună colaborare?

Șerban Lovin: Eu cred că voi colabora foarte bine din postura de consilier  cu domnul Rogoveanu sau cu doamna Trelea sau cu doamna Gingirov. Bineînțeles, atâta vreme cât majoritatea în Consiliu va fi a mea și  a echipei “unui nou început” (așa am denumit noi echipa noastră – echipa unui nou început, bineînțeles referindu-mă la Baroul Ilfov) eu cred ca vom putea să ne ducem la îndeplinire ceea ce am stabilit și ceea ce avem în cap și programul electoral pe care l-am făcut. Nu este un simplu program electoral, este ceea ce dorim să facem cu acest barou. Unii spun ”Ce vreți să faceți ? Barou model? Barou de elita ?”. Nu  Este vorba de un barou care sa lupte, am spus-o dintotdeauna, pentru recâștigarea prestigiului profesiei de avocat. Asta îmi doresc și sper ca din această  poziție să pot să lupt. Poate ”lupt” e un cuvânt prea dur, dar să lupt pentru așa ceva. Fiica mea cea mare vine din urmă, termină Dreptul și vreau să practice aici, chiar dacă a studiat în Marea Britanie. Celelalte două fiice nu urmează Dreptul, cea mijlocie sigur nu, iar la cea mică o să vedem, deocamdată e prea mică ca să pot să spun. Cred că suntem datori ca fiecare om, în funcție de puterea lui, să facă ceva sau să lase ceva în urmă și cred că aici este misiunea mea. Luați-o cu ghilimele de rigoare și nu neapărat ad literam, dar asta cred că am de făcut.

Andrei Săvescu: Care este diferenţa esenţială dintre dumneavoastră şi ceilalţi candidaţi? Cu alte cuvinte aş vrea să vă rog să adresaţi un mesaj de final colegilor care se vor prezenta la vot, să le daţi un motiv uşor de reţinut pentru a vă vota pe dumneavoastră, prin delimitare de ceilalţi contracandidaţi.

Şerban Lovin: Stimaţi colegi, n-am să spun: ”Nu îl votaţi pe domnul Rgoveanu, nu o votaţi pe doamna Gingirov, nu o votaţi pe doamna Trelea”. Eu spun:”Votaţi-mă pe mine!” De ce?  Pentru că sunt absolut singurul care a militat pentru punerea în funcţiune a acestui Barou (puteţi vedea aceste dovezi acumulate de 7 ani, 3 luni şi 2 zile şi pe site-ul care l-am făcut special pentru alegeri: alegeribaroulilfov.ro; sau pe site-ul meu, lovin.ro). Din cauza unei lacune legislative nu a putut exista de la început Baroul Ilfov. Eu am vrut să pun de acord legea cu realitatea şi asta am şi făcut. Aş vrea să adresez o întrebare celor care foloseau site-urile altor barouri decat cel al Baroului Bucuresti: cum au procedat pentru a evita apariţia numelor proprii pe site-urile pe care nu şi-au dorit?” Exista şi acum un site, numit baroulilfov.ro, unde există menționați, fără voia lor, avocaţi din Bucureşti. Întrebarea mea este ce au făcut cei în cauză pentru a fi îndepărtaţi de pe aceea listă? Au adresat măcar o cerere sau s-au adresat istanţei? De ce sunt dânşii pe acel site?…

Andrei Săvescu: Vă referiţi la avocatura ilegală care se practică…

Şerban Lovin: Eu prefer să nu fac această menţiune cu privire la legalitatea acestei… Se află pe site-ul baroului respectiv şi din punctul meu de vedere atâta timp cât numele meu s-ar fi aflat acolo unde n-ar trebui m-aş fi zbătut pentru îndepărtarea acestuia de pe respectivul site.

Andrei Săvescu: Credeţi că există interferenţe ale formaţiunilor ilegale UNBR în procesul alegerilor  de la Baroul Ilfov adevărat pentru conducerea căruia candidaţi dumneavoastră? Pe site-ul menţionat anterior de dumneavoastră sunt şi avocaţi adevăraţi, din Baroul Bucureşti probabil…

Şerban Lovin: Eu zic că da, pentru că daca n-ar fi fost aşa, respectivii colegi, confraţi, ar fi solicitat să fie radiaţi de pe acel site, pe care nu aveau ce să caute atâta vreme cât dânşii sunt înscrişi în Baroul Ilfov, legal înfiinţat. Este vorba de acţiunea sau inacţiunea dânşilor. De aceea vreau să fac o paralelă între inacţiunea dânşilor şi acţiunea mea de a lupta fervent pentru înfiinţarea acestui barou. De aceea consider că este nu dreptul meu ci obligaţia mea să candidez pentru demnitatea de decan!

Andrei Săvescu: O ultimă remarcă: înţeleg că unii candidaţi au o anumită apropiere de barourile pe care eu le consider ilegale…

Şerban Lovin: Pot să afirm că eu personal sunt susţinut doar de avocaţii din Baroul Ilfov şi de echipa mea…

Andrei Săvescu: Noi vă mulţumim foarte mult pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu şi în alegerile care urmează vă dorim mult succes!

Şerban Lovin: Eu vă mulţumesc!

Echipa JURIDICE.ro: Alina MateiLaurețiu Petre,Adrian Tiperciuc, Patricia PricopDiana Stoica

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti