Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Numarul fumatorilor in Romania
16.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Sanatatii a lansat primul studiu GATS Romania privind consumul de tutun si tendintele acestuia in Romania, potrivit unui comunicat al MS.

Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente.

Studiul a stabilit o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun în ţara noastră, aproximativ 5 milioane de fumători, dintre care 4 milioane fumează zilnic.

Raportul mai scoate în evidenţă informaţii importante pentru adoptarea viitoarelor politici de Sănătate:

  • Mai mult de o treime dintre adulți sunt expuși la fumul de tutun secondhand la locul de muncă, 86.6% în restaurante și 94,4% în baruri și cluburi.
  • Opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulţi (72,0%), s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57,0%) în baruri şi cluburi.

“Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigară la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumători) și 2 milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental  în diverse spații publice, este de o importanță vitală ca Guvernul să așeze controlul tutunului pe lista priorităților  legislative”, a declarat RITLI Ladislau, ministrul Sănătăţii.

La scară mondială, consumul de tutun cauzează unul din 10 decese în rândul adulților –  mai mult de cinci milioane decese anual. Dacă nu se acționează urgent, în  2030  consumul de tutun va fi  responsabil pentru decesul a peste 8 milioane de oameni.

În urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sănătăţii intenţionează:
– Continuarea Programului Naţional de Control al Tutunului
– Susţinerea campaniilor de promovare ţinând cont de aspectele semnalate de studiu
– De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează reglementarea interzicerii fumatului în spaţiile publice în concordanţă cu recomandările UE (acest aspect poate fi pus în realizare prin susţinerea proiectului de lege care există în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normative care să reglementeze tutunul în spaţiile publice).

>> Studiu GATS Romania

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti