Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Lipsa justei cauze la revocarea mandatului comercial. Efecte


16 martie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 417 din 1 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de daune-interese ca urmare a revocării unui contract de mandat comercial) că, în materie comercială, contractul de mandat, având un caracter oneros, se bucură de o anumită stabilitate, fiind încredinţat pentru tratarea unor afaceri comerciale, iar principiul certitudinii raporturilor juridice sau al securităţii tranzacţiilor impune ca acesta să nu fie întrerupt fără o justă reparaţie a prejudiciului adus prin renunţare sau revocare intempestivă. În acest sens, prevederile art. 1431 alin. (4) din Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 consacră dreptul consiliului de administraţie de a revoca oricând directorii, insă în cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptăţit la plata daunelor interese. Totodată, art. 391 C. com. prevede că mandantul care fără justă cauză întrerupe executarea mandatului răspunde pentru daune-interese. În speţă, contrar celor reţinute prin decizia recurată, Înalta Curte a constatat lipsa justei cauze în revocarea mandatului, cu consecinţa admiterii recursului, casarea deciziei şi trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe, pentru ca mandatarul să beneficieze de repararea prejudiciului pe care această revocare l-a produs.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii