Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Lipsa justei cauze la revocarea mandatului comercial. Efecte
16.03.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 417 din 1 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de daune-interese ca urmare a revocării unui contract de mandat comercial) că, în materie comercială, contractul de mandat, având un caracter oneros, se bucură de o anumită stabilitate, fiind încredinţat pentru tratarea unor afaceri comerciale, iar principiul certitudinii raporturilor juridice sau al securităţii tranzacţiilor impune ca acesta să nu fie întrerupt fără o justă reparaţie a prejudiciului adus prin renunţare sau revocare intempestivă. În acest sens, prevederile art. 1431 alin. (4) din Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 consacră dreptul consiliului de administraţie de a revoca oricând directorii, insă în cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptăţit la plata daunelor interese. Totodată, art. 391 C. com. prevede că mandantul care fără justă cauză întrerupe executarea mandatului răspunde pentru daune-interese. În speţă, contrar celor reţinute prin decizia recurată, Înalta Curte a constatat lipsa justei cauze în revocarea mandatului, cu consecinţa admiterii recursului, casarea deciziei şi trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe, pentru ca mandatarul să beneficieze de repararea prejudiciului pe care această revocare l-a produs.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti