Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor
 1 comentariu

Dreptul UE nu se opune unei reglementari nationale care permite sa se declare nulitatea intregului contract care contine una sau mai multe clauze abuzive. CJUE, C-453/10


19.03.2012 | Andrei PAP
Secţiuni: CJUE, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJUE: O legislaţie naţională poate prevedea nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului.

Astfel, deşi dreptul Uniunii nu urmăreşte, în principiu, decât eliminarea clauzelor abuzive, el permite totuşi statelor membre să asigure consumatorului un nivel de protecţie mai ridicat.

Potrivit Directivei 93/13, clauzele abuzive inserate într-un contract încheiat cu un consumator de către un vânzător sau un furnizor, impuse de acesta, nu creează obligații pentru consumator. În această privinţă, o clauză trebuie considerată ca fiind abuzivă în cazul în care, în contradicție cu cerința de bună-credință, provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților care decurg din contract, în detrimentul consumatorului. Cu toate acestea, contractul care cuprinde o astfel de clauză continuă să angajeze părțile în cazul în care poate continua să existe fără aceasta.

Doamna Pereničová şi domnul Perenič au obţinut un credit de 150 000 SKK (4 979 de euro) de la SOS, instituție nebancară care oferă credite de consum în temeiul unor contracte standardizate. Potrivit contractului de credit, împrumutul trebuie rambursat în 32 de rate lunare în cuantum de 6 000 SKK (199 de euro), la care se adaugă a treizeci și treia rată, egală cu valoarea creditului acordat. Beneficiarii creditului sunt astfel obligați să ramburseze o sumă de 342 000 SKK (11 352 de euro).

Dobânda anuală efectivă (DAE) a creditului – şi anume suma cheltuielilor legate de acesta aflate în sarcina consumatorului – a fost stabilită în contractul respectiv la 48,63 %, în condițiile în care, potrivit calculului efectuat de instanța slovacă de trimitere, aceasta se ridica de fapt la 58,76 %.

Doamna Pereničová şi domnul Perenič au introdus o acţiune la Okresný súd Prešov (Tribunalul Departamental Prešov, Slovacia) pentru a se constata că contractul lor de credit conține mai multe clauze abuzive, cum ar fi indicarea inexactă a DAE, şi solicită de asemenea acestei instanţe să constate nulitatea întregului contract.

Instanţa slovacă întreabă Curtea dacă directiva îi permite să constate nulitatea unui contract de credit de consum care cuprinde clauze abuzive atunci când o astfel de soluţie ar fi mai avantajoasă pentru consumator. Astfel, după cum precizează instanţa naţională, în cazul declarării nulităţii, consumatorii vizați ar fi obligaţi să plătească doar dobânzile de întârziere, la un nivel de 9 %, și nu toate cheltuielile aferente creditului acordat, care ar fi mult mai mari decât aceste dobânzi.

În hotărârea pronunţată, Curtea aminteşte mai întâi că obiectivul urmărit de directivă constă în eliminarea clauzelor abuzive incluse în contractele de credit de consum, menținând totodată, dacă este posibil, validitatea întregului contract, iar nu în anularea tuturor contractelor care conțin astfel de clauze.

În continuare, în ceea ce privește criteriile care permit să se aprecieze dacă un contract poate continua să existe efectiv fără clauzele abuzive, Curtea relevă că trebuie aplicată o abordare obiectivă, potrivit căreia situația uneia dintre părțile la contract, în speță consumatorul, nu poate fi considerată criteriul determinant care decide soarta viitoare a contractului. Prin urmare, directiva se opune ca, la aprecierea aspectului dacă un contract care conține una sau mai multe clauze abuzive poate continua să existe fără clauzele menționate, să fie luate în considerare numai efectele avantajoase pentru consumator ale anulării contractului în totalitate.

Cu toate acestea, Curtea constată că directiva nu a realizat decât o armonizare parțială și minimală a legislațiilor naționale privind clauzele abuzive, recunoscând totodată statelor membre posibilitatea de a asigura consumatorilor un nivel mai ridicat de protecție decât cel pe care aceasta îl prevede. Prin urmare, directiva nu se opune ca un stat membru să prevadă, cu respectarea dreptului Uniunii, o reglementare națională care permite să se declare nulitatea întregului contract încheiat între un comerciant și un consumator și care conține una sau mai multe clauze abuzive atunci când se dovedește că aceasta asigură o protecție mai bună a consumatorului.

În final, Curtea răspunde că o practică comercială care constă în menționarea într-un contract de credit a unei DAE mai mici decât cea reală reprezintă o informație falsă cu privire la costul total al creditului care trebuie calificată drept o practică comercială înșelătoare în temeiul Directivei privind practicile comerciale neloiale2, în măsura în care determină sau poate determina consumatorul mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în altă situație. Potrivit Curţii, deşi această împrejurare poate fi luată în considerare, printre alte elemente, pentru constatarea caracterului abuziv al clauzelor unui contract în temeiul Directivei privind clauzele abuzive, totuşi aceasta nu este de natură să stabilească automat și numai ea însăși caracterul abuziv al acestor clauze. Astfel, trebuie examinate toate împrejurările proprii cazului în speță înainte de calificarea clauzelor în discuţie. De asemenea, constatarea caracterului neloial al unei practici comerciale nu are efecte directe în ceea ce privește problema dacă contractul în ansamblul său este valid.

>> Hotărârea CJUE în cauza C‑453/10

Pentru JURIDICE.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro