Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Publicare articolePublicare comunicatePreluare RSSNewsletters
SelectedTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarStudenţi
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații
2 comentarii

Mihai-Razvan Ungureanu: Reformele in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei vor continua cu maxima seriozitate

19 martie 2012 | JURIDICE.ro

Joi, 15 martie 2012, premierul Mihai-Razvan Ungureanu s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso: Îmi face o deosebită plăcere să îl primesc la Comisie pe domnul prim-ministru Ungureanu cu ocazia primei sale vizite la noi în această nouă calitate a sa. A mai fost în vizită la noi, dar acum vine în calitate de prim-ministru și le urez dumnealui, Guvernului României şi poporului român toate cele bune în această perioadă dificilă. Domnul prim-ministru Ungureanu a preluat această funcție într-un moment foarte dificil şi vreau să-mi manifest admirația pentru angajamentul său în slujba unei agende de reforme și în ceea ce privește dorința sa de a lucra constructiv și serios cu Comisia și cu celelalte instituții europene.

Am discutat foarte multe probleme, începând cu situația economică. Vreau să menționez buna cooperare pe care am avut-o în cadrul programului de asistență financiară UE-FMI. Programul se desfășoară conform planului și salut angajamentul primului-ministru de a implementa deplin programul și de a adera la obiectivele fiscale în 2012. Dacă politica fiscală e solidă în România, ea va trece testul timpului. Programul de asistență financiară UE-FMI are o agendă importantă de politici structurale care ajută la abordarea cauzelor dezechilibrelor macroeconomice. Este important ca această agendă să fie urmată îndeaproape și ca progresele inegale din domenii cum ar fi sectorul energiei, firmele de stat și sectorul sănătății să fie remediate rapid.

Am discutat problema punctuală a șomajului în rândul tinerilor. Educația este un domeniu strategic de finanțare în vederea unei viitoare creșteri și l-am rugat pe domnul prim-ministru să reevalueze alocațiile bugetare și modul în care Guvernul său poate reduce numărul cazurilor de abandon școlar timpuriu.

De asemenea, am evaluat modalitățile de ajutor concret pe care Uniunea Europeană îl poate oferi în termeni de investiții în România. Fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene reprezintă o parte importantă din potențialul de creștere al țării. Și așa cum a spus și domnul prim-ministru ieri, absorbţia completă a fondurilor disponibile ar duce la o creștere a PIB-ul României cu 1,8% pe an. Rata actuală de absorbţie este de 7,4%, deci dureros de mică. După vizita pe care a efectuat-o la Bucureşti, în noiembrie 2010, am stabilit un plan de acţiuni prioritare pentru a încerca să îmbunătățim situația cât mai repede posibil și salut angajamentul pe care domnul primul-ministru Ungureanu l-a demonstrat prin concentrarea energiei și a eforturilor în această direcție. Este o preocupare foarte importantă nu numai pentru România, ci şi pentru Comisia Europeană. Considerăm că soluția este să se elimine blocajele administrative în special în domeniul achizițiilor publice şi al verificării cheltuielilor. De asemenea, am spus și faptul că, la nivelul Comisiei, suntem pregătiți să avem o atitudine favorabilă privind cererea României cu privire la perioada de eligibilitate pentru o completare – un top-up – cu 10% a fondurilor structurale, atâta vreme cât banii sunt folosiți pentru a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Domnul prim-ministru m-a asigurat că îmi va transmite în curând un program concret în acest sens, ceea ce este foarte important pentru decizia pe care o vom lua. Oricum, atitudinea noastră va fi foarte favorabilă.

Și, la final, câteva cuvinte despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Recunosc angajamentul Guvernului pentru reforme, evidențiat foarte bine în ultimul raport interimar. Încurajăm Guvernul să-și intensifice eforturile în lunile următoare. Evaluarea Comisiei din această vară va ține cont de progresele înregistrate de la aderare, pe întreaga perioadă de cinci ani. Testul-cheie va fi cel al caracterului durabil și ireversibil al procesului de reformă. Nu vreau să mă pronunț anticipat, pentru că totul va depinde de progresul făcut în România. Ceea ce pot să spun este că, la nivelul Comisiei, vom respinge orice încercare de a lega acest mecanism de procesul de aderare la Schengen. E o chestiune de corectitudine și puteți conta pe noi. Comisia va face eforturi pentru ca decizia finală să fie luată cel târziu în septembrie. Am spus asta și la Consiliul European și repet și astăzi. Cred că este corect ca România să primească statutul de ţară membră a Schengen. Vă mulţumesc.

Mihai Răzvan Ungureanu: Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru ospitalitatea pe care ne-aţi arătat-o astăzi, aici. Într-adevăr, ne cunoaştem de ceva timp, mă bucur însă că am găsit posibilitatea să ne întâlnim pentru prima dată în noua calitate pe care o am şi sunt convins că dialogul continuu dintre Comisie şi Guvern, dintre dvs. personal şi mine, ne va ajuta să clarificăm toate chestiunile care sunt pendinte de temele pe care dvs. le-aţi amintit.

Am trecut în revistă, în acest context, măsurile de consolidare a disciplinei fiscale şi a competitivităţii în UE, ca şi, parţial, modalităţile de implementare ale acestora, tocmai pentru că s-a amintit de eforturile României de participare la acest proces şi de faptul că ne-am asociat la Pactul Europlus şi la semnarea Tratatului fiscal, acest lucru fiind pentru noi o datorie de activitate, mai ales din perspectiva aderării noastre la zona euro. Am reiterat o serie de aspecte prioritare pentru România din perspectiva agendei economice europene şi am subliniat cu acest fapt nevoia de a obţine o redresare economică sustenabilă în cadrul Uniunii, fapt pentru care este nevoie de o piaţă unică europeană care nu poate fi gândită, fără discuţie, în afara principiului celor patru libertăţi fundamentale, între care şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă.

Am avut – ca să încep cu ultimul subiect despre care domnul preşedinte a făcut vorbire – un schimb de vederi cu privire la principalele aspecte tehnice în pregătirea evaluării generale în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe care Comisia Europeană o va realiza în vara acestui an, subliniind astăzi seriozitatea cu care instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu lucrează pentru pregătirea evaluării din vară. Şi am reiterat angajamentul clar al acestui guvern de a continua cu maximă seriozitate reformele în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, pentru a consolida istoricul pozitiv dat de rezultatele concrete. Aceste rezultate, de altfel, au fost atestate în timp de către rapoartele Comisiei. Evoluţiile semnificative, progresele solide ale României în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei sunt condiţionalităţi pe care se fundamentează Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi credem că în vara, în iulie anul acesta, vom putea oferi toate argumentele tehnice necesare pentru a regândi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe cu totul alte coordonate.

Am mulţumit din nou domnului preşedinte Barroso pentru sprijinul pe care ni l-a dat în natura aderării României la Spaţiul Schengen, poziţia sa constantă şi principială, mai ales în ceea ce priveşte aşa-numita conectare cu problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare – aţi auzit-o acum reiterată şi nu fac decât să-i mulţumesc încă o dată.

Subiectul, însă, pe care am insistat o bună parte din timp este legat de gestionarea fondurilor comunitare. Noi avem un angajament, acela de a acţiona cu seriozitate în perioada următoare pentru a îmbunătăţi semnificativ rata de absorbţie a fondurilor comunitare. Am spus-o în câteva rânduri: sunt bani care costă puţin când îi ai şi costă foarte mult când îi pierzi şi sunt, practic, fondurile pe baza cărora se poate fundamenta creşterea noastră economică pe termen scurt, pe termen mediu. În ceea ce priveşte expertiza instituţiilor financiare internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional, reprezentantul Comisiei Europene ataşat acestuia, au contribuit la sprijinirea eforturilor noastre naţionale de consolidare a capacităţii administrative, a tuturor structurilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene.

Pe aceste chestiuni am reiterat domnului preşedinte Barroso nu doar preocuparea noastră de a face ca tot mecanismul să funcţioneze mult mai bine şi mult mai activ, ci şi de a îndepărta posibilele probleme care grevează astăzi asupra absorbţiei fondurilor europene.
Obiectivul nostru general este de a finanţa de la bugetul Uniunii Europene politicile europene ale statului român, mai ales cele care au potenţial remarcabil de reducere a decalajelor, fapt de interes major pentru România – politica de coeziune, de la politica de coeziune la politica agricolă comună.

Aceste chestiuni au fost astăzi în substanţa discuţiilor noastre. Am convenit să păstrăm legătura pentru tot ceea ce reprezintă paşii ulteriori ai Guvernului şi sper, domnule preşedinte, că ne vom revedea curând, în acelaşi spirit. Vă mulţumesc foarte mult.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice