Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
2 comentarii

Mihai-Razvan Ungureanu: Reformele in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei vor continua cu maxima seriozitate


19 martie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 15 martie 2012, premierul Mihai-Razvan Ungureanu s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso: Îmi face o deosebită plăcere să îl primesc la Comisie pe domnul prim-ministru Ungureanu cu ocazia primei sale vizite la noi în această nouă calitate a sa. A mai fost în vizită la noi, dar acum vine în calitate de prim-ministru și le urez dumnealui, Guvernului României şi poporului român toate cele bune în această perioadă dificilă. Domnul prim-ministru Ungureanu a preluat această funcție într-un moment foarte dificil şi vreau să-mi manifest admirația pentru angajamentul său în slujba unei agende de reforme și în ceea ce privește dorința sa de a lucra constructiv și serios cu Comisia și cu celelalte instituții europene.

Am discutat foarte multe probleme, începând cu situația economică. Vreau să menționez buna cooperare pe care am avut-o în cadrul programului de asistență financiară UE-FMI. Programul se desfășoară conform planului și salut angajamentul primului-ministru de a implementa deplin programul și de a adera la obiectivele fiscale în 2012. Dacă politica fiscală e solidă în România, ea va trece testul timpului. Programul de asistență financiară UE-FMI are o agendă importantă de politici structurale care ajută la abordarea cauzelor dezechilibrelor macroeconomice. Este important ca această agendă să fie urmată îndeaproape și ca progresele inegale din domenii cum ar fi sectorul energiei, firmele de stat și sectorul sănătății să fie remediate rapid.

Am discutat problema punctuală a șomajului în rândul tinerilor. Educația este un domeniu strategic de finanțare în vederea unei viitoare creșteri și l-am rugat pe domnul prim-ministru să reevalueze alocațiile bugetare și modul în care Guvernul său poate reduce numărul cazurilor de abandon școlar timpuriu.

De asemenea, am evaluat modalitățile de ajutor concret pe care Uniunea Europeană îl poate oferi în termeni de investiții în România. Fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene reprezintă o parte importantă din potențialul de creștere al țării. Și așa cum a spus și domnul prim-ministru ieri, absorbţia completă a fondurilor disponibile ar duce la o creștere a PIB-ul României cu 1,8% pe an. Rata actuală de absorbţie este de 7,4%, deci dureros de mică. După vizita pe care a efectuat-o la Bucureşti, în noiembrie 2010, am stabilit un plan de acţiuni prioritare pentru a încerca să îmbunătățim situația cât mai repede posibil și salut angajamentul pe care domnul primul-ministru Ungureanu l-a demonstrat prin concentrarea energiei și a eforturilor în această direcție. Este o preocupare foarte importantă nu numai pentru România, ci şi pentru Comisia Europeană. Considerăm că soluția este să se elimine blocajele administrative în special în domeniul achizițiilor publice şi al verificării cheltuielilor. De asemenea, am spus și faptul că, la nivelul Comisiei, suntem pregătiți să avem o atitudine favorabilă privind cererea României cu privire la perioada de eligibilitate pentru o completare – un top-up – cu 10% a fondurilor structurale, atâta vreme cât banii sunt folosiți pentru a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Domnul prim-ministru m-a asigurat că îmi va transmite în curând un program concret în acest sens, ceea ce este foarte important pentru decizia pe care o vom lua. Oricum, atitudinea noastră va fi foarte favorabilă.

Și, la final, câteva cuvinte despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Recunosc angajamentul Guvernului pentru reforme, evidențiat foarte bine în ultimul raport interimar. Încurajăm Guvernul să-și intensifice eforturile în lunile următoare. Evaluarea Comisiei din această vară va ține cont de progresele înregistrate de la aderare, pe întreaga perioadă de cinci ani. Testul-cheie va fi cel al caracterului durabil și ireversibil al procesului de reformă. Nu vreau să mă pronunț anticipat, pentru că totul va depinde de progresul făcut în România. Ceea ce pot să spun este că, la nivelul Comisiei, vom respinge orice încercare de a lega acest mecanism de procesul de aderare la Schengen. E o chestiune de corectitudine și puteți conta pe noi. Comisia va face eforturi pentru ca decizia finală să fie luată cel târziu în septembrie. Am spus asta și la Consiliul European și repet și astăzi. Cred că este corect ca România să primească statutul de ţară membră a Schengen. Vă mulţumesc.

Mihai Răzvan Ungureanu: Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru ospitalitatea pe care ne-aţi arătat-o astăzi, aici. Într-adevăr, ne cunoaştem de ceva timp, mă bucur însă că am găsit posibilitatea să ne întâlnim pentru prima dată în noua calitate pe care o am şi sunt convins că dialogul continuu dintre Comisie şi Guvern, dintre dvs. personal şi mine, ne va ajuta să clarificăm toate chestiunile care sunt pendinte de temele pe care dvs. le-aţi amintit.

Am trecut în revistă, în acest context, măsurile de consolidare a disciplinei fiscale şi a competitivităţii în UE, ca şi, parţial, modalităţile de implementare ale acestora, tocmai pentru că s-a amintit de eforturile României de participare la acest proces şi de faptul că ne-am asociat la Pactul Europlus şi la semnarea Tratatului fiscal, acest lucru fiind pentru noi o datorie de activitate, mai ales din perspectiva aderării noastre la zona euro. Am reiterat o serie de aspecte prioritare pentru România din perspectiva agendei economice europene şi am subliniat cu acest fapt nevoia de a obţine o redresare economică sustenabilă în cadrul Uniunii, fapt pentru care este nevoie de o piaţă unică europeană care nu poate fi gândită, fără discuţie, în afara principiului celor patru libertăţi fundamentale, între care şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă.

Am avut – ca să încep cu ultimul subiect despre care domnul preşedinte a făcut vorbire – un schimb de vederi cu privire la principalele aspecte tehnice în pregătirea evaluării generale în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe care Comisia Europeană o va realiza în vara acestui an, subliniind astăzi seriozitatea cu care instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu lucrează pentru pregătirea evaluării din vară. Şi am reiterat angajamentul clar al acestui guvern de a continua cu maximă seriozitate reformele în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, pentru a consolida istoricul pozitiv dat de rezultatele concrete. Aceste rezultate, de altfel, au fost atestate în timp de către rapoartele Comisiei. Evoluţiile semnificative, progresele solide ale României în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei sunt condiţionalităţi pe care se fundamentează Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi credem că în vara, în iulie anul acesta, vom putea oferi toate argumentele tehnice necesare pentru a regândi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe cu totul alte coordonate.

Am mulţumit din nou domnului preşedinte Barroso pentru sprijinul pe care ni l-a dat în natura aderării României la Spaţiul Schengen, poziţia sa constantă şi principială, mai ales în ceea ce priveşte aşa-numita conectare cu problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare – aţi auzit-o acum reiterată şi nu fac decât să-i mulţumesc încă o dată.

Subiectul, însă, pe care am insistat o bună parte din timp este legat de gestionarea fondurilor comunitare. Noi avem un angajament, acela de a acţiona cu seriozitate în perioada următoare pentru a îmbunătăţi semnificativ rata de absorbţie a fondurilor comunitare. Am spus-o în câteva rânduri: sunt bani care costă puţin când îi ai şi costă foarte mult când îi pierzi şi sunt, practic, fondurile pe baza cărora se poate fundamenta creşterea noastră economică pe termen scurt, pe termen mediu. În ceea ce priveşte expertiza instituţiilor financiare internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional, reprezentantul Comisiei Europene ataşat acestuia, au contribuit la sprijinirea eforturilor noastre naţionale de consolidare a capacităţii administrative, a tuturor structurilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene.

Pe aceste chestiuni am reiterat domnului preşedinte Barroso nu doar preocuparea noastră de a face ca tot mecanismul să funcţioneze mult mai bine şi mult mai activ, ci şi de a îndepărta posibilele probleme care grevează astăzi asupra absorbţiei fondurilor europene.
Obiectivul nostru general este de a finanţa de la bugetul Uniunii Europene politicile europene ale statului român, mai ales cele care au potenţial remarcabil de reducere a decalajelor, fapt de interes major pentru România – politica de coeziune, de la politica de coeziune la politica agricolă comună.

Aceste chestiuni au fost astăzi în substanţa discuţiilor noastre. Am convenit să păstrăm legătura pentru tot ceea ce reprezintă paşii ulteriori ai Guvernului şi sper, domnule preşedinte, că ne vom revedea curând, în acelaşi spirit. Vă mulţumesc foarte mult.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro