Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Verificarile Corpului de Control al MJ cu privire la conduita profesionala a notarului public Rozsa Balazs
20.03.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Urmare petițiilor formulate de domnul S.E.I., cetățean german, cu domiciliul în Republica Federală Germania, înregistrate la Ministerul Justiţiei și a verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului (C.C.M.) s-a constat că notarul public Rozsa Balazs, din cadrul Biroului notarilor publici asociaţi Holbach & Rozsa, cu sediul în municipiul Târgu Mureş, str. Retezatului nr. 12, jud. Mureş, a încălcat procedura notarială a divorţului, sub aspectul stabilirii competenței teritoriale, în ce priveşte instrumentarea cererii de divorţ formulată de petiționar și soţia acestuia, doamna H.M., cetăţean român, soluționată prin respingerea cererii de divorţ și a solicitării de restituire a onorariului în cuantum de 500 lei + 120 lei TVA, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.

În raport de conduita profesională necorespunzătoare a notarului public, constatată de C.C.M. cu prilejul exercitării de către acesta a atribuțiilor de serviciu, de natură a afecta încrederea cetăţenilor în corectitudinea actelor îndeplinite de funcţionarii publici, ministrul Justiției a aprobat următoarele măsuri:

1. În conformitate cu dispoziţiile  art. 40 lit. a), art. 96 alin.2 şi art. 98 alin.3 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată, coroborate cu prevederile art. 31 din Regulamentul de punere în aplicare a actului normativ menţionat, adoptat prin O.M.J. nr. 710/C/1995, cu modificările şi completările ulterioare, sesizarea Colegiului director al Camerei Notarilor Publici Târgu Mureş în vederea exercitării acţiunii disciplinare împotriva notarului public ROZSA BALAZS, membru al Camerei Notarilor publici Târgu Mureş pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 40 lit. a) – neglijenţă în efectuarea lucrărilor din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată.

2. Transmiterea către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a unei adrese prin care să se propună modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind îndeplinirea procedurii divorţului de către notarii publici, aprobate prin Hotărârea nr. 15/2011 a Biroului executiv al U.N.N.P.R., după cum urmează:

– modificarea art. 4 alin. (2) în sensul punerii de acord a acestor dispoziţii procedurale cu normele cu forţă juridică superioară stabilite prin art. 289 şi art. 292 din Noul Cod civil – Legea nr. 287/2009, modificată prin Legea nr. 71/2011, şi prin dispoziţiile art. 13 şi ale art. 44 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

completarea art. 9 în sensul că onorariul se poate restitui în cazul în care se constată culpa notarului în ce priveşte finalitatea procedurii notariale a divorţului.

3 Sesizarea, potrivit dispozițiilor. art. 221 Cod de procedură penală, a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, organ de urmărire penală competent să efectueze cercetarea indiciilor de săvârşire a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prev. de art. 249 Cod penal, de către notarul public ROZSA BALAZS, membru al Camerei Notarilor publici Târgu Mureş, cu prilejul instrumentării de către acesta a dosarului de divorţ, având ca părţi pe domnul S.E.I., cetăţean german, domiciliat în Republica Federală Germania, şi soţia acestuia, doamna H.M. cetăţean român, care s-au adresat notarului public menţionat, cu o cerere de desfacere a căsătoriei,  înregistrată în Registrul de divorţuri al biroului .

4. Comunicarea rezultatului verificărilor efectuate de C.C.M. petiționarului.

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO