PÎCCJ. DIICOT. DNA. Parchete
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Experti ai Comisiei Europene in vizita de lucru la MJ
20.03.2012 | JURIDICE.ro

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au avut luni, 19 martie 2012, o întâlnire cu experţii Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, potrivit unui comunicat al MJ. Delegaţia Ministerului Justiţiei a fost condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. La discuţii au luat parte secretarul de stat, judecător Lidia Barac, secretarul de stat, procuror Alina Bica, dar şi experţi din cadrul direcţiilor ministerului.

Discuţiile s-au axat pe măsurile de competenţa Ministerului Justiţiei, în special pe cele legate de cadrul legislativ.

Un loc important în cadrul discuţiilor l-a ocupat instituţia răspunderii disciplinare a magistraţilor, considerată una dintre reformele cele mai importante.

„Această misiune este foarte importantă, având în vedere că Raportul pe care Comisia îl va publica în luna iulie va trebui să puncteze progresele generale înregistrate pe perioada a celor 5 ani de existenţă a Mecansimului de Cooperare şi Verificare. Ministerul Justiţiei este în grafic cu recomandările care-i incumbă din Raportul intermediar din februarie”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Misiunea experţilor Comisiei Europene se desfăşoară în perioada 19-23 martie 2012 şi va cuprinde întâlniri şi cu reprezentanţi ai fiecărei instituţii responsabile de îndeplinirea angajamentelor prevăzute de mecanism, şi anume: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea şi sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeană în problematica specifică.

Concluziile misiunii de evaluare vor avea un rol esenţial în fundamentarea Raportului privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Menţionăm că, spre deosebire de misiunile anterioare , această misiune are ca ţintă o evaluare globală pe ultimii 5 ani, de la momentul instituirii Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Cele patru condiţionalităţi cuprinse în cadrul MCV se referă la:

1. Garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient totodată, în special prin consolidarea capacităţilor şi a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea și evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi administrativă. (responsabili: MJ; CSM, MP, ÎCCJ).

2. Înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive. (responsabili: ANI, CNI).

3. Continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt. (responsabili: DNA, MP).

4. Adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale. (responsabili: MAI, MP).


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.