Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

MUSAT & ASOCIATII asista Farmexim in cadrul unei investigatii inchise fara sanctiuni de Consiliul Concurentei
20.03.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Muşat & Asociaţii a reprezentat cu succes Farmexim, unul dintre cei mai importanţi importatori şi distribuitori de medicamente de pe piaţa locală, pe parcursul unei ample investigaţii în care au fost implicaţi toţi marii distribuitori de medicamente din România.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrările de medicamente către farmacii şi spitale în perioada februarie – octombrie 2008, pe fondul refuzului Ministerului Sănătăţii Publice de a calcula preţul medicamentelor prin raportare la evoluţia cursului valutar. Aceasta a vizat posibila încălcare a prevederilor art. 5 din Legea concurenţei şi a art. 101 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene de către Membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente („ADIM”) şi ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România („ADMR”).

Declanşată în urmă cu mai bine de trei ani prin Ordinul 406/27.10.2008, investigaţia, în cadrul căreia au avut loc inspecţii inopinate la sediul distribuitorilor vizaţi, a condus la emiterea unui raport în cadrul căruia se propunea sancţionarea distribuitorilor cu amenzi de pâna la 4% din cifra de afaceri a acestora.  În urma audierilor care au avut loc în decembrie 2011 şi a analizei argumentelor înaintate de către companiile investigate în observaţiile la raport, Plenul Consiliului Concurenţei a decis închiderea acestei investigaţii fără aplicarea vreunei sancţiuni.

Muşat & Asociaţii a asistat Farmexim pe parcursul investigaţiei prin redactarea observaţiilor la raportul Consiliului Concurenţei şi prin reprezentare în cadrul audierilor care au avut loc în faţa Plenului Consiliului Concurenţei.

“Închiderea investigaţiei fără aplicarea de sancţiuni reprezintă atât o soluţionare favorabilă a dosarului din perspectiva Farmexim cât şi o realizare profesională remarcabilă a echipei de avocaţi implicate în acest proiect. Consiliul Concurenţei recunoaşte astfel validitatea argumentelor privind atât justificarea acţiunilor Farmexim în contextul economic şi legal aplicabil cât şi lipsa oricăror efecte anticoncurenţiale pe piaţă. Sistarea furnizării de medicamente către farmacii şi spitale pe fondul refuzului Ministerului de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar a fost o acţiune necesară, menită să contrabalanseze poziţia de forţă a Ministerului, în încercarea de a-l determina să acţioneze potrivit prevederilor legale în vigoare”, a declarat Anca Buta Muşat, Partner Muşat & Asociaţii.

Succesul obţinut pentru Farmexim continuă seria proiectelor de amploare ale Muşat & Asociaţii în acest domeniu, echipa de profesionişti în dreptul concurenţei acordând consultanţă juridică unui portofoliu extins şi variat de companii printre care Eli Lilly, Roche România, GDF Suez, Belupo Pharmaceuticals and Cosmetics, Abbott Laboratories, SABMiller, Servier, Novartis, Lundbeck, General Electric, PPF Partners, Electrolux, Romticket, Banca Transilvania, Enel, Generali Holding Viena AG.

De altfel, practica de concurenţă a Muşat & Asociaţii este constant recomandată în topul firmelor de avocatură din România realizat de prestigioasele publicaţii britanice de specialitate Chambers Europe şi PLC Which Lawyer?.

Anca Buta Muşat este recunoscută drept unul dintre cei mai inovatori şi activi avocaţi în dreptul concurenţei, fiind singurul avocat român distins atât în 2010 cât şi în 2011 cu premiul International Law Office (ILO) Client Choice Awards. De asemenea, este recomandată în topul specialiştilor din România în această arie de practică atât de Chambers Europe, cât şi de PLC Which Lawyer?.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti